StoryEditorOCM
Županijačarobna uvala

Još jedan slučaj uzurpacije obale: ugostitelj na Tijatu bespravno izgradio smještajne objekte, pontone za brodove i - pečenjaru!?

Piše Šibenski.hr
15. rujna 2021. - 16:52

Na Tijatu se posljednjih godina vodi pravi rat između brojnih suvlasnika otoka i vlasnika jedinog ugostiteljskog objekta na otoku. Razlog? Okupacija pomorskog dobra i bespravna gradnja, piše Morski.hr kojemu se nedavno obratili suvlasnici otočića u šibenskom arhipelagu s pričom o problemima s vlasnikom tamošnjeg ugostiteljskog objekta u uvali Tijašnici.

Naime, otokom je do 1968. godine upravljala Poljoprivredna zadruga, koja je otok Tijat uzela u najam od vlasnika, obitelji iz Prvić Šepurine, koji su na otoku uzgajali ovce. Likvidacijom te zadruge posjed se vratio suvlasnicima koji su upisani u zemljišne knjige. 

Problemi kreću 2017. godine, sa sada već pokojnim upraviteljem Zadruge, koji je prije nekoliko godina ilegalno sklopio ugovor o zakupu zemljišta s predsjednikom nadzornog odbora te zadruge, koji je tu nekretninu dao u podzakup tvrtki Sottovento d.o.o., koja upravlja ugostiteljskim objektom na Tijatu. Zašto ilegalno? Zato što Poljoprivredna zadruga koja je osnovana 2006. godine, istog imena kao i zadruga likvidirana 1968. godine, nije vlasnik niti posjednik Tijata. Vlasnici otoka su obitelji iz Prvić Šepurine i njihovi nasljednici, koji nisu dali odobrenje ni za zakup, ni za podzakup bilo koje nekretnine na otoku Tijatu, piše Morski.hr.

Cijeli otok vodi se kao poljoprivredno zemljište na kojem je zabranjena bilo kakva dodatna gradnja, osim obnove zatečenih objekata u postojećim gabaritima. Kako piše Morski.hr, vlasnik ugostiteljskog objekta oglušio se na ta pravila te je postojeće objekte nadogradio, a bez ikakvih dozvola izgradio još niz nelegalnih objekata za smještaj, pontone te na koncu i pravu, pravcatu pečenjaru.

Morski.hr je kontaktirao i Upravni odjel Šibensko-kninske županije, odakle je stigao odgovor kako je na obalnom području otoka Tijat  2013. godine utvrđena granica pomorskog dobra na temelju koje je izrađen i odobren Geodetski elaborat.

Iz Županije doznajemo kako je u uvali Tijašnica dodijeljena koncesija za luku nautičkog turizma

"Na području pomorskog dobra nema dodijeljenih koncesija za ponton kao niti ugostiteljsku djelatnost, niti se sličan postupak vodi pri ovom tijelu. Predmetno obalno područje je pomorsko dobro u općoj upotrebi, kojim sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama („Narodne novine“ broj 158/03, 100/04, 141/06, 38/09, 123/11, 56/16, 98/19) vodi brigu o zaštiti i održava jedinica lokalne samouprave na čijem području se nalazi", stoji u službenom odgovoru Županije.

Suvlasnici Tijata za Morski.hr tvrde da postoje dva rješenja građevinske inspekcije kojim se traži uklanjanje bespravno sagrađenih objekata u uvali Tijašnica,

16. travanj 2024 20:30