StoryEditorOCM
ŽupanijaZapeo milijunski projekt

Jesu li radovi na Posjetiteljskom centru NP Krka u Kistanjama stali zbog mina iz Drugog svjetskog rata ili je problem u izvođaču

11. srpnja 2019. - 15:37

Radovi na izgradnji Centra za posjetitelje Nacionalnog parka Krka u Kistanjama, Interpretacijskog centra "Krka - vrelo života", za koji je iz europskih fondova odobreno 19 milijuna kuna, a provode su u suradnji Općine Kistanje i Nacionalnog parka, umjesto da se privode kraju, kako je bilo i planirano, već neko vrijeme - miruju.


Kako je riječ o projektu od kojeg se u Kistanjama puno očekuje, zaustavljanje radova izazvalo je zabrinutost u općini, i pokrenulo brojne spekulacije među mještanima. I dok u NP Krka tvrde kako su problem zaostale mine na koje se neočekivano naišlo tijekom radova, u Kistanjama ćete čuti kako je pravi razlog za zatvaranje gradilišta loše pogođen posao s tvrtkom Vodotoranj d. o.o. Iz Vukovara, koja je na natječaju bila čak 30 posto jeftinija od drugog ponuditelja, a sada, s prenisko pogođenom cijenom radova, ne uspijeva pokriti troškove. Dokaz za tu tezu je, kažu, i činjenica da je u pripremi novi natječaj...

Izvjesno pomicanje rokova

- Radove smo morali privremeno zaustaviti zbog pronalaska mina, zaostalih iz Drugog svjetskog rata. Na ovoj je lokaciji, navodno, u Drugom svjetskom ratu bilo skladište minsko-eksplozivnih sredstava. I sad čekamo specijalni bager za razminiranje kako bi uklonili pronađene mine i time otklonili i najmanju opasnost za ljude, a do tada radovi miruju. Jer je svaki život za mene prevrijedan da bih naredila bilo kome da u ovakim uvjetima nastavi s poslom - objasnila nam je ravnateljica Nacionalnog parka Krka Nella Slavica.


Naravno, ističe Slavica, da će radovi biti nastavljeni, jer su predaleko stigli da bi sad s njima stali.
- A osim toga, to je projekt Europske unije, i ne smijemo dopustiti da zbog kašnjenja budemo još i - penalizirani. Zbog toga ćemo tražiti od Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU-a) produljenje rokova, i pitanje je koliko će nam pomicanje roka odobriti. Ali, radove nastavljamo čim prije - naglašava ravnateljica NP Krka.
U Kistanjama, međutim, smatraju da su pronađene mine dobrodošao alibi za zastoj radova izazvan, tvrde, problemima izvođača koji je na natječaju ponudio dampinšku cijenu samo da dobije posao, a sada uz tako loše pogođene cijene nije u stanju preuzeti posao obaviti.


Njegova je ponuda (nešto iznad 8 milijuna kuna) bila 30 posto jeftinija od ponude druge tvrtke (11-12 milijuna kuna) koja je sudjelovala na natječaju, pričaju nam Kistanjci. Svima je, kažu, odmah bilo jasno da se s tim cijenama radovi ne mogu izvesti. Izvođač radova na Posjetiteljskom centru plaća radnicima sat 19 kuna, a primjerice, tvrtka "Graditelj Svratišta" koja radi u Puljanima, plaća 30 kuna po satu. Zbog toga izvođač u Kistanjama ne može naći radnike, i to je razlog zašto radovi stoje, uvjeravaju nas mještani.


Spominje se i da je vlasnik tvrtke Vodotoranj d.o.o. Vukovar, koja je dobila posao na kistanjskom Posjetiteljskom centru, sin ravnateljice vukovarske bolnice, Vesne Bosanac, a govori se i da trenutno ima ozbiljne zdravstvene probleme. Nije ni čudo, reći će u Kistanjama, tko bi ostao zdrav kad tako loše pogodi posao i shvati da to ne može financijski izdržati!

Novi natječaj?

Ovih dana u Kistanjama su bili, kažu nam mještani, i predstavnici SAFU-a koji su obišli gradilište, a nakon njihova boravka neslužbeno se govori o raspisivanju novog natječaja za izvođača radova. Svi ti problemi, razumljivo, rezultirat će i kašnjenjem dovršetka projekta, inače, ugovorenog s rokom od 240 dana, no u ovom trenutku ni u Općini ni u NP Krka, ne znaju koliko će im rokove SAFU eventualno prolongirati.
Za Kistanje je projekt Posjetiteljskog centra NP Krka - Centra za interpretaciju prirode "Krka-vrelo života", veliki događaj i velika investicija.


Centar se gradi kao dio projekta "Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke“ vrijednog preko 80 milijuna kuna. Izvođač se obvezao Centar završiti u roku od 240 dana, nakon čega bi se pristupilo uređenju likovnog postava i opremanju interijera, u što će biti investirano gotovo 11 milijuna kuna. Očekuje se da bi ovaj projekt izravno i neizravno privukao 100 tisuća turista na područje Kistanja, i time pridonio turističkom procvatu ovog kraja, razvoju prateće infrastrukture i zapošljavanju ovdašnjih stanovnika kojima je dosad upravo posao bio najveći povratnički problem.
- Rade se zapravo tri projekta koja se provode paralelno: Poduzetnički inkubator, na kojem su radovi pri kraju, Posjetiteljski centar NP Krka i Eko-centar s tržnicom. Ukupna vrijednost sva tri projekta je oko 40 milijuna kuna. Eko-centar i Inkubator se u cijelosti financiraju europskim novcem, dok za Posjetiteljski centar EU-fondovi osiguravaju 85 posto sredstava, a ostatak Nacionalni park Krka - kazao nam je zamjenik načelnika Općine Kistanje Borislav Šarić.


Ovaj je investicijski triptih za Kistanje iznimno značajan, jer, kako ističe Šarić, izravno će zaposliti 20 ljudi, od čega ih je trećina s visokom stručnom spremnom, a koliko će ih još neizravno biti angažirano, dodaje, ne treba niti govoriti.
Projekt "Krka – vrelo života" čiji je dio i Posjetiteljski centar NP Krka u Kistanjama, obuhvaća i potpunu sanaciju triju zgrada u središtu Kistanja koje se obnavljaju u suradnji Općine i NP Krka.


- Mi smo svoj dio posla obavili, zgrade smo sanirali i predat ćemo ih Nacionalnom parku na upravljanje - napominje donačenik Borislav Šarić. U posao Nacionalnog parka se ne miješaju, samo se nadaju što skorijem nastavku radova i posebno ističu dobru suradnju koju su proteklih godina imali s bivšim ravnateljem Nacionalnog parka.
Šarić čvrsto vjeruje da će projekt Posjetiteljskog centra, nezavisno od otkrivenih mina, biti završen, jer je već daleko odmakao da bi ga bilo što, pa i eksplozivna sredstva, zaustavilo. Međutim, ako ide novi tender, kako se govori, to će bitno produžiti rokove za završetak Centra, koji će tek od iduće sezone biti u funkciji.

16. travanj 2024 08:55