StoryEditor
Županijaborba za županiju

Jelić i Ukić Kotarac objavili izborni program: ‘Naš glavni cilj je uspostavljanje jednakosti svih građana županije i transparentno upravljanje‘

Piše Šibenski.hr
30. travnja 2021. - 15:06
Marko Jelić i Iris Ukić KotaracNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Kandidat za šibensko-kninskog župana Marko Jelić, zajedno s kandidatkinjom za svoju zamjenicu Iris Ukić Kotarac, predstavio je web stranicu s izbornim programom i glavnim idejama za vođenje županije.  Nezavisni aktualni gradonačelnik Knina kao najvažnije razloge kandidature istaknuo je zasićenost dosadašnjom politikom i nejednakim odnosom županije prema građanima, ali i općinama i gradovima u kojima na vlasti nije HDZ.

- Naš glavni cilj je uspostavljanje jednakosti svih građana županije i transparentno upravljanje. Ako želimo biti funkcionalna i uspješna država stvari trebamo urediti na ispravan način, a ne da se lokalna i regionalna samouprava koriste za 'zbrinjavanje' stranačkih podobnika s niskim kompetencijama ili uopće bez njih. Županija treba i mora djelovati kao servis građana, poduzetnika i svih gradova i općina.

Najvažnije je da županija prema svima postupa jednako, bude otvorena i digitalizirana, ali i da ima transparentan proračun koji prosječni građanin može pročitati. Na primjeru Knina i općina Pirovac, Tribunj, Murter-Kornati i Primošten vidljivo je da se može više i da rad utemeljen na poštenju i znanju donosi konkretne rezultate. Upravo to želimo postići i na županijskoj razini – naglašava Jelić.

image
Marko Jelić
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Jelićev tim razradio je program iz područja ključnih za razvoj i prestanak stagnacije županije te imaju prijedlog za reformu županijske uprave kao i prijedlog gospodarskih, demografskih i mjera za turističku strategiju županije, uz temeljiti plan razvoja poljoprivrede te prijedloge aktivnosti i mjera u sektoru obrazovanja, pomorskog dobra, IT i tehnologije.

- Moj tim i ja imamo jasno zacrtane smjernice kojima smatramo da možemo ovu županiju učiniti boljim mjestom za život svakog građanina, a ne samo onih koji imaju privilegije koje nisu utemeljene na sposobnostima i poštenju, već na pripadnosti određenoj stranci. U razgovoru s građanima, koji su nam i putem Facebook stranice Mijenjam župana slali svoje prijedloge i poteškoće s kojima se suočavaju, detektirali smo ključne probleme i razvili program kojemu je cilj rješavanje istih te uspostavljanje jednakosti svih građana uz poticanje razvoja i napretka županije. Jedan od glavnih ciljeva nam je pozicioniranje naše županije kao središnjeg dijela Dalmacije, i to ne samo geografski, već funkcionalno, jer Šibenik mora parirati Splitu i Zadru – ističe Jelić.

Jelić i Ukić Kotarac smatraju da su na primjeru Knina i Primoštena pokazali i dokazali da se može transparentno upravljati i da predani rad i trud donose rezultate.

- Vrijeme je da iskoristimo sva naša prirodna bogatstva i resurse. Pitanja zaštite okoliša i održivog pristupa razvoju, naročito turizmu jako su nam važna. Otoci i zaleđe su nedovoljno valorizirani, zato nam je briga i fokus na te dijelove županije od iznimne važnosti, kao i briga o pomorskom dobru i odnosu županije prema gradovima i općinama po tom pitanju. Sport je neravnomjerno potican, a raspodjela zajedničkog novca za sportske aktivnosti nije jasno definirana. Poduzetnici u našoj županiji su nedovoljno potpomognuti, a to se pokazalo i sad u vrijeme globalne pandemije. Školstvo i obrazovanje u svim oblicima treba i mora biti bolje. Razvili smo i detaljan plan razvoja poljoprivrede, a naš program će se nadopunjavati i poboljšavati pa pozivamo sve zainteresirane građane da nam se jave sa svojim prijedlozima i kritikama – poručuju Marko Jelić i Iris Ukić Kotarac.

image
Iris Ukić Kotarac
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Inače, Jelićevu kandidaturu za župana podržavaju uspješni načelnici općina diljem županije iza kojih stoje ostvareni rezultati u lokalnim sredinama, načelnik Pirovca Ivan Gulam, načelnik Tribunja Marko Grubelić, načelnik općine Murter- Kornati Toni Turčinov, načelnik Primoštena Stipe Petrina i načelnica Kijeva Lidija Slavić, a podršku su mu izrazili i predstavnici nezavisnih lista iz Drniša, Vodica, Unešića.

item - id = 1095230
related id = 0 -> 1137290
related id = 1 -> 1137189
24. listopad 2021 22:28