StoryEditorOCM
ŽupanijaPrimopredaja vlasti u županiji

Jelić i suradnici u niskom startu: ‘Bacamo‘ se odmah na posao; Pauk: Treba odmorit glavu, emocije...

Piše Marija Lončar
4. lipnja 2021. - 13:23
Sukladno Zakonu o postupku primopredaje vlasti, dojučerašnji župan Goran Pauk predao je izvršne ovlasti novoizabranom županu Šibensko-kninske županije dr.sc. Marku JelićuNikolina Vuković Stipaničev/Cropix


U zgradu šibensko-kninske županijske uprave na Trgu Pavla Šubića I. u petak ujutro, Goran Pauk posljedni put je otišao na posao. Nekoliko sati kasnije, oko podne, novoizabranom županu Marku Jeliću i službeno je predao vlast.

-Upravo smo završili ovaj protokolarni dio, da tako kažem, a to je primopredaja koja ima svoj zakonski propisani oblik i način. Marku sam predao sve dokumente koje su pripremile moje službe koje govore o stanju županije. To je išlo brzo, a Marku i njegovim zamjenicima želim svako dobro u vođenju ove županije. Neka bude sto puta uspješnija nego dosad. Sve čestitke – kazao je Pauk.

image
Sukladno Zakonu o postupku primopredaje vlasti, dojučerašnji župan Goran Pauk predao je izvršne ovlasti novoizabranom županu Šibensko-kninske županije dr.sc. Marku Jeliću
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Na upit koliko administarcije u zgradi na rivi ostavlja svom nasljedniku, Pauk je samo kratko rekao.
-Ostavljam ih sve sa čistim računima, puna srca i mirne savjesti. Ne bih o broju trenutno.

Ipak, priznao je da je rastanak s dosadašnjim suradnicima i zaposlenicima bio emotivan.
-Nije ovo baš bilo vrijeme druženja, neko priprema da napravimo ovu primopredaju, ali rastanci koje smo imali bili su vrlo emotivni.

O projektima koje ostavlja Jeliću, Pauk ovom prigodom također nije želio govoriti. Rekao je samo da ih je puno i da još stoje na njegovoj izbornoj stranici. Nijedan, dodao je, ne može rangirati po važnosti, jer su svaki na svoj način značajan, neki je financijski teži i složeniji, a neki lakši i izvedljiviji. Nije bio razgovorljiv ni o svojim planovima za ubuduće, ali će mu odmor dobro doći.

-Malo ću se družiti sa sinom, odmorit malo glavu, emocije i sve skupa – poručio je Pauk dodajući kako prestankom njegove funkcije župana više neće biti ni na čelu Zajednice županija u Hrvatskoj te Odboru regija i Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, a vjerojatno i članstvo u Vladinu Vijeću za sustav unutarnjih kontrola u javnom sektoru gdje je nedavno bio imenovan.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Svom prethodniku, Jelić je zahvalio na uspješnoj primopredaji:
-Također, zahvalio bih na 15 godina dužnosničkog mandata, jer 15 biti izabrani župan velika je stvar. Mi ćemo, Iris Ukić Kotarac i Ognjen Vukmirović i ja, nastaviti sve započete projekte, neke, ako bude potrebe, prilagoditi. Znate, da smo cijelo vrijeme zagovarali inkluzivnost i jednakost i tako ćemo se nastaviti ponašati prema svima – rekao je Jelić.

Odnosi se to i na županijsku administraciju od koje očekuje da će profesionalno, brzo i funkcionalno raditi svoj posao i biti na usluzi svih građanima.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Nakon primopredaje, najavio je Jelić, odmah će prionuti poslu.
- U zgradu samo ušao s velikim emocijama, jer jutros sam predao dužnost gradonačelnika Knina, a sada se prihvatio dužnosti župana. Težnja građana na izborima rekla je da od nas očekuju dosta. Evo, tu su i zamjenici. Rekao bih da su u niskom startu. Treba se potruditi, raditi i svim silama ćemo se truditi da to opravdamo. – rekao je Jelić otkrivajući kako će biti župan-putnik te će iz Knina putovati na posao u Šibenik.

Nije mu to nikakav problem, jer je toga i te kako bilo u njegovoj karijeri. Zbog doktorata i predavanja na faksu putovao je na relaciji Knin-Zadar, odnosno Knin-Split, pa mu i 60-ak kilometara do Šibenika neće biti teško. Novinarima se obratila i Jelićeva zamjenica Iris Ukić Kotarac:

- Oprostila sam se od svojih kolega u Primoštenu i bilo mi je jako teško, ali suradnja s Općinom Primošten i svim drugim općinama, građanima, udrugama sa svima se nastavlja. Nastavit ćemo sa svim dobrim praksama i uvoditi neke nove te nastojati realizirati sve što smo na izborima obećali – kratka je bila Ukić Kotarac.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Odgovarajući na novinarski upit, Jelić je ponovio i svoj komentar na izjave predsjednika države Zorana Milanovića o tome da se proslava Oluje iz Knina treba premjestiti u druga mjesta.

-Nema razloga da nešto što smo uveli kao tradiciju da se to mijenja, jer je zasnovana na činjenicama budući da se i početak i kraj rata dogodio u Kninu i na Kninskoj tvrđavi podizanjem stijega u 9. 43 sata je u biti označen kraj rata i stradanja svih građana svih nacionalnosti u našoj zemlji. Ne vidim razloga da svaki put o tome govorimo, a imamo puno drugih stvari o kojima bismo trebali konkretno razgovarati. Neću oko toga ulaziti u polemiku, jer to ni dosada nije bila moja namjera. Proslava će, nadam se, biti u Kninu i Predsjednik Republike će doći kao što je i svake godine dolazi – zaključio je Jelić.

20. travanj 2024 10:57