StoryEditorOCM
ŽupanijaGotovo idejno rješenje

Jedno ugibalište i natkriveno stajalište nisu dovoljni: Primošten konačno dobiva moderni autobusni kolodvor. I to nije sve

Piše Vedrana Stočić
11. kolovoza 2023. - 13:30

 

Primoštensko Općinsko vijeće donijelo je odluku o izgradnji autobusnog kolodvora. Kompleks će se graditi iznad Jadranske magistrale, nasuprot benzinskoj pumpi, zauzimat će 3000 metara kvadratnih, a prema prvim procjenama investicija bi trebala biti teška 2,5 milijuna eura. Idejno rješenje je gotovo, ide se u otkup zemljišta, izradu glavnog projekta i potom ishodovanje građevinske dozvole.

-To je sadržaj koji nedostaje Primoštenu, jedno ugibalište i natkrivena plastična čekaonica ne zadovoljavaju naše potrebe, upravo zbog toga zabilaze nas brojne linijske autobusne veze - rekao na sjednici općinski načelnik Stipe Petrina.

Prema idejnom projektnom rješenju pored tri natkrivena perona i 30 parkirnih mjesta kompeks će činiti i dvije zgrade ukupne veličine 1053 metra kvadratna. U manjoj zgradi na donjem katu između ostalog predviđena je garderoba i sanitarni čvorovi i neki dodatni sadržaji, a na gornjem katu kolodvorske prostorije i Turistički informativni centar. Druga zgrada nešto veća od 600 metara kvadratnih namijenjena je isključivo za veće društvene događaje kao što su kongresi, predstave, koncerti, glavana dvorana imat će 250 sjedala.

U planu je izgradnja i uređenje još dviju zgraae namijenjene isključivo kulturnom sportskom i javnom životu. O čemu se točno radi objasnio nam je pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grgo Soža.

- Imamo puno kulturnih i sportskih udruga i klubova, veliki puhački orkestar. Većina njih u popodnevnim satima vježba u zgradi općine u kojoj je i narodna knjižnica. Prostor je limitiran i teško da mogu svi doći na red. Nemaju ni svoje urede za držanje dokumentaciji i rad tajništva i uprave koji je i te kako opsežan. Stoga u pored zgrade općinske uprave namjeravo izgraditi zgradu isklučivo drušvene namjene kako bi sve te naše civilne udruge, kulturna i sportska društva imala svoj prostor. U planu nam je obnova stare bratske kuće uglavnom za muzejski prostor koji nam nedostaje, a građe ima. Oba projekta namjeravamo kandidirati na EU fondove, odnosno na Program konkurentnosti i kohezije 2021-2027. godine -objasnio nam je pročelnik Soža.

image

Idejno rješenje novog primoštenskog kolodvora

               

02. svibanj 2024 00:50