StoryEditorOCM
ŽupanijaU ZALEĐU KNINA

Mještani Ervenika i dalje sanjaju vodovod: ‘Pazimo na svaku kap, važnija nam je od kruha. I tako cijelu godinu!‘

Piše Šibenski.hr
12. srpnja 2022. - 17:36

Oko 800 mještana općine Ervenik u zaleđu Knina na temperaturama koje ovih dana prelaze i 35 stupnjeva u hladu moraju paziti na svaku kap potrošene vode. Naime, jedna od najsiromašnijih općina u Hrvatskoj još uvijek nema vodovod te ovisi o dostavi vode.

A u cisterni je doslovce svakog dana dostavljaju lokalni vatrogasci iz DVD-a Ervenik. Nevjerojatnu priču za 21. stoljeće donosi HRT.

- Ovo nam je važnije nego kruh, bez vode ne možemo i da nam ovako ne dovezu, ne znam da li bi mogli angažirati neku cisternu privatnu da nam dovezu, rekla je mještanka Ljubica Vujanić.

- Ono što je danas većini civilizacijski doseg, nama je privilegija, mi se 24 sata dnevno 365 dana u godini baviti dostavom tekuće pitke vode, rekao je Predrag Burza, načelnik općine Ervenik.

- Uvijek se pazi na vodu, nije da se troši, imamo vrtove, ali ne zalijevamo ih, čekamo kiša da padne, rekao je Ljubomir Markuš iz Pađana.

No klimatske promjene, piše HRT, vidljive su i ovdje - kiše nije bilo mjesecima. Korito Zrmanje obično presuši početkom kolovoza, no ove godine vode nema još od lipnja, a kada prirodni izvor vode mještanima presuši - pritisak na DVD-ovce još je veći.

26. travanj 2024 11:52