StoryEditorOCM
ŽupanijaNekoć perjanice, danas ruševine

Je li Primošten pred rješenjem bolnog pitanja svoga turizma? Opet se aktualizira izgradnja hotela u Marinoj lučici

Piše Vedrana Stočić
8. travnja 2019. - 14:36

Primoštensko Općinsko vijeće prihvatilo je odluku o izradi izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja ugostiteljsko-turističke zone Marina lučica.

Osim usklađivanja s novim zakonskim propisima prostornog uređenja, izmjenama i dopunama konačno će se definirati prostorne cjeline, odnosno osnovne građevine, kao što su hoteli, vile i ugostiteljski objekti, te prateće, u koje spadaju sportsko-rekreacijski, servisni i ostali sadržaji. Urbanistički plan uređenja odredit će visinu građevina, koeficijent izgrađenosti i iskorištenosti, udaljenost od prometnica, komunalnu infrastrukturu, zelene površine...

 

 

Vrlo je bitno za investitore da se izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja omogućuje etapna gradnja turističkih sadržaja, ali i etapna gradnja potrebne infrastrukture. Obuhvat izmjena iznosi 16,82 hektara kopnenog područja i ne obuhvaća derutni hotel "Marina lučica" s pripadajućim sadržajima. Inače, hotel "Marina lučica" izgrađen je polovinom prošlog stoljeća, u vlasništvu "Primoštena" d.d., odnosno mađarskih vlasnika koji ni nakon 18 godina nisu uložili ni kunu u hotel s više od 600 kreveta. Nekad elitni nudistički hotelski kompleks već desetljećima je u stanju raspadanja i ruglo je turističkog Primoštena.
Rok s propisanom procedurom za donošenje izmijenjenog i dopunjenog Urbanističkog plana uređenja je oko četri mjeseca.

Planira se 15 godina

Inače, nova proširena turistička zona Marina lučica, popularno nazvana "Marina lučica 2", počela se planirati prije petnaestak godina. Godine 2005. kanadski su Hrvati preko svojih posrednika i tvrtke "Dalmi INC" počeli masovni otkup zemljišta plaćajući kvadrat oko 100 eura. Kolale su informacije da su potpisani predugovori s većinom vlasnika, oni sretniji novac su dobili odmah nakon prodaje zemljišta, a neki manje sretni samo kaparu.


Već 2006. pojavili su se novi ulagači. Te godine primoštensko Općinsko vijeće prihvatilo je i novo pismo namjere njemačkih investitora. Tvrtka "ASGARD izgradnja" d.o.o. obvezala se izgraditi turistički kopleks na čak 200 tisuća četvornih metara. Nijemci su tada preko svojh posrednika iz Slovenije nudili povoljnije uvjete od Kanađana. Za kvadrat zemljišta ponudili su 120 eura, bez predugovora, a kupljeno zemljište platili bi odmah.

 

 

Posljednjih godina priča o gradnji turističke zone "Marina lučica 2" i investitorima u tu zonu izišla je iz fokusa javnosti, međutim, ovih dana ponovno se aktualizirala.


Svi detalji o planiranoj turističkoj zoni, vlasnicima zemljišta i investitorima trebali bi konačno izići na vidjelo 14. travnja, za kada je sazvan veliki skup u Primoštenu na kojemu bi se trebali okupiti Primoštenci i zainteresirana javnost.

24. veljača 2024 12:14