StoryEditorOCM
ŽupanijaNediljko Dujić

Je li ovo posao iz snova? Predsjednik šibensko-kninskog HDZ-a postaje savjetnik Hrvatskih šuma za EU fondove, razminiranje i protupožarnu zaštitu

4. siječnja 2018. - 11:49

Nediljko Dujić, bivši gradonačelnik Skradina, trenutno u funkciji predsjednika šibensko-kninske Županijske skupštine, od srijede počinje obavljati novi posao.

I to u Hrvatskim šumama, gdje je izabran za savjetnika (tročlane) uprave! Bit će zaposlenik Direkcije Hrvatskih šuma, a njegov posao izravno je vezan za europske fondove, razminiranje i protupožarnu zaštitu, odnosno, po prirodi stvari – za Dalmaciju, što mu umnogome olakšava prelazak na novu dužnost. To ne znači, ističe Dujić, da se neće baviti i drugim bitnim pitanjima iz djelokruga Hrvatskih šuma.

Nediljko Dujić je rođen u Ićevu (skradinsko zaleđe), 1. listopada 1967., a osim u MUP-u, zadnje 24 godine radio je u Skradinu, gdje je bio i gradonačelnik. Po zanimanju je specijalist javne uprave, a na novi posao izabran je natječajem (od 8. prosinca 2017.) između čak osam kandidata.

- Vjerujem da Hrvatskim šumama mogu pomoći da se povuku značajna sredstva iz europskih fondova preko projekata protupožarne zaštite i prekogranične suradnje, a još dok sam bio skradinski gradonačelnik stalno sam upozoravao na značaj čišćenja protupožarnih putova kako bi se spriječili požari i velike štete koje, posebno u Dalmaciji, trpimo - ističe Dujić, napominjući kako neki misle da nije kompetentan za novi posao, ali on je za njega, kaže, pravi izazov.

Uostalom, dodaje, vidjet ćemo da mjesec-dva ima li kakvih pomaka na tom planu, a s predsjednikom Uprave HŠ-a dogovorio sam da u idućih 30-45 dana obiđem cijelo područje koje pokrivaju Hrvatske šume, i obavim razgovore s ljudima iz Centra za razminiranje i sektora protupožarne zaštite kako bi se što prije počeli pripremati za ovogodišnju sezonu.

- Ne mislim da je ovo neka nagrada, jer da sam htio nagradu mogao sam aktivirati saborski mandat koji sam osvojio na izborima. Mene zanima posao - tvrdi Dujić - i mislim da u ovom poslu mogu puno pridonijeti, jer nedopustivo je da novac prolazi mimo nas, posebno iz EU fondova, a mi ga ne iskoristimo.

Dujić smatra da svojim novim angažmanom može pomoći i da se dinamizira razminiranje, jer, sadašnjom dinamikom, kaže, ono će trajati do 2050. godine. Najprije su se, po prioritetima, razminirala naselja, pa infrastruktura i gospodarstvo, a šume su zbog nedostatka sredstava ostale zadnje i zagađene su minama do danas. Zbog toga, upozorava novi djelatnik Hrvatskih šuma, svake godine imamo stradavanja, bilo lovaca ili običnih građana koji zalaze u šume.

26. travanj 2024 12:17