StoryEditorOCM
ŽupanijaKrš, sedra i slapovi

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ priredila je tri nova edukativna filma, u trajanju do pet minuta, o fenomenima zaštićenog područja

Piše šibenski.hr
6. lipnja 2019. - 12:09

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ priredila je tri nova edukativna filma, u trajanju do pet minuta, o fenomenima zaštićenog područja, za prikazivanje u formalnom i neformalnom obrazovanju.

Krš, sedra i slapovi – multimedijski filmovi za inovativno podučavanje

Nove tehnologije danas su nezaobilazan dio života, pa tako i alat koji omogućuje drugačiji pristup podučavanju. Krš, sedra i slapovi, kao komponente koje čine fenomen Nacionalnog parka „Krka“, teme su tih filmskih uradaka. U svakom se izmjenjuju prekrasni kadrovi prirode, uz kratke informacije o važnosti onoga što se upravo gleda i opuštajuću glazbu u pozadini. Filmovi se mogu koristiti kao nadopuna pojedinim nastavnim cjelinama ili samostalno kada se govori isključivo o rijeci Krki. Takav način edukacije privlači pozornost učenika i omogućuje bolje razumijevanje i pamćenje sadržaja, a idealan je za nadopunjavanje terenske nastave u Parku.

Krš, sedra i slapovi neraskidivo su povezani u stotinama tisuća godina dugim procesima stvaranja jedinstvene ljepote koju danas vrednujemo i štitimo kao Nacionalni park „Krka“. Voda razara i mijenja oblik stijena i izgled ovog područja. Prvo je nastala zaravan, potom je rijeka u nju urezala kanjon a onda su se izdignule sedrene barijere oko kojih se istkao cijeli ekosustav današnjeg nacionalnog parka.

Upravo stoga je video uradak o sedrenim barijerama prvi u nizu kojeg predstavljamo.

Kada je velika i moćna rijeka Krka umirila svoje vode, iz dubina je iznjedrila sedam sedrenih slapova. Prvi, Bilušića buk, nalazi se stisnut u kanjonu, 16 km nizvodno od izvora i 9 km od Knina. Preko njega prelijeva se ukupan dotok rijeke Krke, a u filmu možete vidjeti kako je izgledao nekada, prije no što je miniran zbog plavljenja okolnog područja. Potom se redaju Brljan, Manojlovac, Rošnjak i Miljacka, sve vodeni biseri suhog i krševitog gornjeg toka rijeke Krke. Brljan je okružen bujnom šumskom vegetacijom, Manojlovac poznat kao najviši slap na rijeci Krki a Rošnjak kao najmanji. Miljacka je po broju vrsta mahovina najbogatiji slap i može se smatrati središtem raznolikosti mahovina. Na samoj sredini toka rasuo se niz sedrenih kaskada koje je narod prozvao Ogrlicama. Kada voda preko njih prijeđe, u širokoj lepezi Roškog slapa, ruši se u jezero. Prije nego rijeka Krka iščezne u moru, združene vode Krke i Čikole, prelit će se preko 17 stepenica najpoznatijeg i najposjećenijeg slapa na rijeci Krki – Skradinskog buka. Iako se slapovi doimaju kao spomenici, izvanvremenska umjetnička djela, oni su zapravo živi organizmi, koji rastu i mijenjaju se u procesima nevidljivima golom oku.

Zato svaki od filmova o kojima je riječ na kraju poručuje da treba (o)čuvati osjetljive uvjete potrebne za proces sedrenja kako bi se osigurala opstojnost cijelog bazena rijeke Krke. Tome je posvećen i niz edukacija koje Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ provodi s djecom, kako bi upoznala područje na kojem žive i uvidjela važnost njegova očuvanja za dobrobit sviju nas. Prvi film možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=bL8Kj-2Pw3k

20. travanj 2024 06:08