StoryEditorOCM
ŽupanijaIZ BAULA JOŠKA ČELARA

‘Jaruga‘ se s pravom smatra majkom svih hidroelektrana na svijetu‘

Piše Joško Čelar
4. veljače 2023. - 12:54

Danas, kad se toliko mnogo govori o energetici u sveopćoj gospodarskoj krizi, prisjećamo se razdoblja kad nam je tako obilno energiju davala rijeka Krka iz hidroelektrane "Jaruga" pod njezinim slapovima. Uz to i jedne vesele zgode na tom mjestu.

Bilo je to ljeta 2013. godine, kad je na Skradinskome buku vrvjelo od turista, ali i kad su se u "Jarugi" obavljali značajni remontni radovi. Deseci tisuća posjetitelja iz cijele Europe i svijeta, obilazeći svakodnevno čuvene slapove Krke i ne slute da je na Starome kontinentu električna struja još 1895. godina prvi put potekla upravo iz grimizne krške ljepotice - hidroelektrane "Krka".

Toga ljeta je elektroenergetski objekt obišla delegacija ugledne Međunarodne udruge za energetiku i računarstvo (IEEE), te je na zidine stare centrale postavila i spomen-obilježje. Zbilo se to baš u vrijeme kada je obilježena i 157. godišnjica rođenja genijalnog vizionara Nikole Tesle.

Spomen-obilježje postavljeno je u sjećanje na dan kad su 28. kolovoza 1895. na ulicama grada Šibenika zasvijetlile prve električne žarulje iz dalekovoda Teslinom izmjeničnom strujom s elektrane na Krki. Bilo je to samo dva dana nakon puštanja u rad prve hidroelektrane u svijetu u gradu Buffalu uz Niagaru.

Osam godina nakon elektrane "Krka", 1903., proradila je i druga "Jaruga II". Njezin upravitelj ing. Dario Miorin s ponosom je prije 10 godina kazao da upravo "Jarugu" smatra "majkom svih hidroelektrana na svijetu", potpuno ekološki osmišljenu u osjetljivu sustavu prirode estuara temeljnoga fenomena nacionalnog parka Krka i cijele rijeke.

Potomci šibenske obitelji Šupuk, začetnika tog, za to doba čuda od tehnologije, posebno čuvaju uspomenu na nekoć svoju elektranu i na nositelja njezina projekta Antu Šupuka, poznatog šibenskoga gradonačelnika. Njegov praunuk Srđan Šupuk nam je rekao da obitelj smatra da taj energetski lokalitet uz slapove Krke treba posebno verificirati kao nacionalno blago i popularizirati ga. Obitelj je prije više godina u staroj kući uz centralu uredila mali muzej s rijetkim eksponatima o nastanku njihove elektrane, koji danas nažalost više ne radi.

Moramo još reći da smo u prigodi našeg posjeta u vrijeme dok su se u glavnoj strojarnici obavljali remontni radovi na generatorima, doživjeli i šaljivu zgodu. Naime, snimajući okoliš zatekli smo i dvije mlade Austrijanke kako razgledavaju stari eksponat, dio velikog, teškog rotora prve centrale.

Hihotajući, stale su pod osovinu i pozirale kao da je rukama i ramenima kane podići. Fotografirali su ih i brojni turisti. Rekle su nam da se "usput" bave i atletikom.

19. travanj 2024 18:06