StoryEditorOCM
ŽupanijaPOVRATAK NAKON 25 GODINA

Jači od mine! Sveti Ante opet među Drnišanima (FOTO)

Piše Matilda Jelčić Stojaković
9. lipnja 2017. - 12:11

Nakon 25 godina kip svetoga Ante, rad velikog kipara Ivana Meštrovića, vratio se kući u Drniš. U četvrtak je ponovo postavljen ispred crkve sv. Ante.
Brončani odljev iz 1987. - 1988. godine, koji je bio postavljen ispred crkve sv. Ante, srbočetnici su raznijeli eksplozivom kad i crkvu sv. Ante za vrijeme Domovinskoga rata 1992. godine. Od kipa sv. Ante ostala je samo ruka koja se čuva u župnoj kući, a uskoro će je preuzeti Gradski muzej Drniš.

Postavljanje kipa koštalo je 200 tisuća kuna, a riječ je o inicijativi Franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja i fra Ivana Maletića, koju su podržali i financijski pomogli realizirati Grad Drniš, Grad Zagreb i Javna ustanova Nacionalni park "Krka".
Novi kip je odljev u bronci lijevan u "Ljevaonici Ujević" u Zagrebu.

- Kip je stigao u srijedu navečer oko 21 sat. Namjera nam je bila postaviti ga odmah, ali smo odlučili pričekati dnevno svjetlo pa smo ga na njegovo mjesto ipak vratili sljedećeg jutra. Kip će biti blagoslovljen u utorak na sam blagdan sv. Ante, u 10 sati na svečanom koncelebriranom misnom slavlju koje će predvoditi visovački gvardijan fra Božo Duvnjak kao izaslanik provincijala Provincije Presvetog Otkupitelja nakon čega će uslijediti procesija ulicama Drniša. Nakon 25 godina Meštrovićev sv. Ante vratio se kući i tu neka i ostane sljedećih tisuću godina, a dalje što bude - zadovoljno nam je kazao fra Damir Ćiro Čikara, drniški župnik.

Originalno djelo izvedeno je 1932. godine na zamolbu dr. Eduarda Žilića, župnika crkve sv. Antuna u Beogradu, za istoimenu crkvu koja je rađena prema projektu Jože Plečnika. Brončani odljev lijevan je u Ljevaonici umjetnina u Zagrebu 1955. godine, a u oltarnom prostoru crkve u Beogradu postavljen je 1956. godine.

Osim tog kipa u Beogradu, brončani odljev postoji i u Bugojnu, a postavljen je i iznad glavnih ulaznih vrata župne crkve sv. Ante.
Gipsani model vlasništvo je Atelijera "Meštrović", a nalazi se u Gliptoteci u Zagrebu.

Proslava omiljenog sveca u Drnišu ove godine svakako će biti posebna. Fra Damir poziva sve vjernike da nazoče misnom slavlju te je podsjetio i na tradicionalni blagoslov djece na večernjoj misi u 19 sati koji će se nakon 25 godina održati ispred kipa sv. Ante.

Uoči same svečanosti za ovu nedjelju, 11. lipnja, najavljen je i Sveti Ante Fest na kojemu će nastupiti Dječji zbor "Sv. Ante" Drniš, Dječji zbor "Grdelini", Frama Drniš i Zbor župe sv. Petra iz Siverića.

19. travanj 2024 23:43