StoryEditorOCM
ŽupanijaPlaže kupačima

Iznenadna racija protiv noćnih uzurpatora plaža u Vodicama: komunalci ranim jutrom banuli na plaže, napunili cijeli kamion ručnika, ležaljki, luft-madraca...

Piše JL
8. kolovoza 2017. - 16:13

I ovoga ljeta u svim našim turističkim destinacijama nastavljen je neprimjereni i ružan trend rezerviranja plažnih mjesta ostavljanjem ručnika ili drugih kupališnih potrepština preko noći kako bi se sačuvale one najbolje pozicije u prvom redu do mora na plaži za drugi dan. Nakon što je u Vodicama prošle sezone  ovaj problem bio izražen u manjom mjeri, ovoga ljeta komunalno redarstvo grada Vodica ponovno ima puno posla u borbi protiv uzurpatora plaža na ovaj način, piše Jutarnji list.

U zadnjih tjedan dana, u nekoliko ranojutarnjih akcija 'čišćenja terena' po vodičkim plažama, komunalni redari prikupili su puni kamion ručnika, ležaljki i luft-madraca i druge opreme, koja je deponirana u gradskom skladišnom prostora.

Zanimljivo je da je uzurpacija najboljih plažnih pozicija, doznajemo u komunalnom redarstvu,  i dalje najprisutnija na plažama od Autokampa Imperial do kraja Srime, premda su tamo još prije tri godine postavljene table s natpisima na hrvatskom i engleskom jeziku: 'Zabranjeno je ostavljene osobnih stvari na plaži preko noći i rano ujutro, a u svrhu rezervacije sunčališnih mjesta. U suprotnom će biti oduzeto od strane komunalnog redarstva'.

Zabrana rezerviranja plažnih mjesta, odnosno zabrana uzurpacije javno-pomorskog dobra kupališnim rekvizitima regulirana je odlukom o komunalnom redu koju je donijelo Gradsko vijeće prije četiri godine. Vodice  su tada bile prva destinacija na Jadranu koja je tu zabranu ozakonila.

- Na žalost, odluku o komunalnom redu brojni naši gosti i dalje ne poštuju unatoč tablama upozorenja. U zadnjih nekoliko dana oduzeli smo preko 500-tinjak osobnih stvari, a uglavnom se radi o starim otrcanim ručnicima. Na ovaj način i dalje se najviše uzurpira gradska plaža u Srimi, a problem je sve prisutniji na novouređenoj plaži Vruje te na Plavoj plaži. Stoga ćemo i na ovim mjestima postaviti table upozorenja. Prema postojećoj odluci, imamo ovlasti i novčano kažnjavati uzurpatore plaža, ali do sada nismo pribjegavali takvoj represivnoj mjeri. – kazao nam je Blagodar Španja, komunalni redar grada Vodica.

Ni ovog ljeta, kao ni proteklih godina, nitko od gostiju kojima su oduzeti ručnici nije došao po njih u gradski skladišni prostor.

- Imali smo slučajeva da su dolazili oni gosti kojima su oduzete ležaljke. Inače, svi rekvizite svoje vlasnike u skladištu čekaju 30 dana, a po protoku tog roka završavaju na deponiju otpada – kazao je Blagodar Španja, te još jednom apelirao na kupače da ne ostavljaju plažne rekvizite u svrhu rezerviranja mjesta.

23. travanj 2024 13:01