StoryEditorOCM
Županijaturistički bum

Iznad svih očekivanja: Nacionalni park ‘Krka‘ obara rekorde posjećenosti, a špica sezona još nije ni počela...

Piše Joško Čelar
5. srpnja 2022. - 10:57

Nakon dviju pandemijskih, prilično sušnih turističkih godina, ove sezone Nacionalni park Krka bilježi promet više nego dvostruko veći od lanjske.

Najsvježiji podaci iz te javne ustanove pokazuju ne samo linjenicu da se turizam tijekom 2022. oporavlja od dvogodišnje stagnacije, već da dosadašnji rezultati nadilaze očekivanja. Naime, od početka godine do 3. srpnja Nacionalni park Krka posjetilo je 314.703 gostiju, a u istom lanjskom razdoblju bilo ih je zabilježeno 121.441. A špica sezone tek je započela...

Ovoga puta, umjesto obilaska turističkoga mravinjaka na Slapovima Krke, zaputili smo se u kraći pohod Visovcu, kamo u ovo doba dolaze oni koji žele više mira i spokoja usred bujne i darežljive prirode tog riječnog otočića. Stižu brodom s pristaništa iznad Skradinskog buka ili na električni pogon s Roškoga slapa.

Slučaj je htio da na franjevačkom otoku nismo zatekli ni jednog redovnika, ni gvardijana, ni novaka. Bili u posjeti franjevcima u Konjevratima. Svejedno, samostansko osoblje i vodiči su nas srdačno primili. Ponudili kavom, kolačima, sokovima i poznatom travaricom od 15 ljekovitih trava.

Mogli smo uživati u raskoši bujna zelenila, vidjeti brojne životinje kojima je Visovac dom, ubrati po koji plod u voćnjaku, razgledati crkvu i muzej, koji će se nakon izložbe u Zagrebu obogatiti novim sakralnim i povijesnim sadržajima.

Inače, taj dragulj prirode usred Krke, minulih je godina masovnoga turizma znalo godišnje obići i do 50 tisuća turista.

20. travanj 2024 07:38