StoryEditorOCM
ŽupanijaGrad Vodice 'široke ruke'

Iz vodičkog proračuna sportu 1,6 milijuna, kulturi pola milijuna kuna

Piše Ante Talijaš
17. siječnja 2018. - 11:47

Na području grada Vodica djeluju čak 53 sportske, kulturne i humanitarne udruge te organizacije civilnog društva. Za financiranje njihova djelovanja u ovogodišnjem proračunu grada Vodica osigurano je dva milijuna i 661 tisuću kuna.

To je za 341 tisuću kuna više u usporedbi s lanjskim proračunskim izdvajanjima. O gradskoj financijskoj potpori programima i projektima udruga, s njihovim čelnicima ugovore su u Gradskoj vijećnici potpisali gradonačelnica dr. Nelka Tomić i predsjednik Zajednice sportova grada Vodica Nikola Lemac.

Inače, za javne potrebe u sportu, odnosno za financiranje 20 sportskih klubova u ovoj godini, izdvojeno je milijun i 606 tisuća kuna ili 233 tisuće kuna više nego prošle godine. Najveći dio ovog proračunskog kolača, a riječ je o 399 tisuća kuna, dobila je najstarija i najmasovnija sportska udruga - Nogometni klub Vodice.

- Zadovoljni smo dodijeljenim novcem jer to je stotinjak tisuća kuna više nego prošle godine. Najveći dio namijenjen je kvalitetnom radu Škole nogometa, koja okuplja čak 200 dječaka i mladića u dobi od sedam do 17 godina i s kojima radi pet trenera. Osim seniorske momčadi, s čak deset mlađih dobnih kategorija uključeni smo u natjecanja. Pored županijskih liga u kojima igraju, početnici, tići, mlađi i stariji pioniri te kadeti, mlađi pioniri i juniori natječu se i u Dalamtinskj ligi od Zadra do Dubrovnika, a pioniri i kadeti u Međužupanijskoj ligi Šibenik - Zadar - kazao je Stipe Gojević, tajnik NK Vodice.



- Ovako velik broj natjecateljskih kategorija iziskuje velike financijske troškove - dodao je Gojević - stoga zahvaljujem Gradu koji je prepoznao naš kvalitetan rad dodijelivši nam značajan iznos. Uglavnom, naš klub postao je ogroman pogon koji radi 24 sata i svih 365 dana u godini - zaključio je tajnik vodičkog nogometnog kluba.

Rukometnom klubu Vodice, koji se od ove sezone sa seniorskom ekipom premijerno natječe u Prvoj B ligi, dodijeljeno je 269 tisuća kuna. U ovom klubu nisu u potpunosti zadovoljni dobivenim novcem. No, kako doznajemo, vodstvo Zajednice sportova grada Vodica ostavilo je mogućnost dodjele dodatnih financija u slučaju da klub u proljetnoj sezoni ostane u Prvoj B ligi.

Kulturnjaci i ostali

Za potrebe 11 kulturnih udruga iz gradskog proračuna izdvojena je 521 tisuća kuna, što je povećanje za 125 tisuća kuna u odnosu na prošlu godine. Najviše - 270 tisuća kuna dobila je Vodička glazba. Od tog iznosa 120 tisuća kuna namijenjenu je financiraju redovitih djelatnosti vodičkih glazbara, a 150 tisuća kuna za rad Glazbene škole.

- Moramo biti zadovoljni s obzirom na činjenicu da smo do prije tri godine iz gradskog proračuna dobivali samo sto tisuća kuna. No, ovih 270 tisuća nije dovoljno da pokrijemo sve troškove rada naše udruge. Uz Puhački orkestar koji je angažiran na brojnim gradskim manifestacijama tijekom godine, u sklopu udruge djeluje Glazbena škola s pet profesora, a samo njezini godišnji troškovi iznose 300 tisuća kuna. Stoga ćemo, kao i do sada, morati iznaći i druge izvore financiranja - rekao je Ante Cukrov, predsjednik Vodičke glazbe.

Za programe javnih potreba 16 udruga civilnog društva u 2018. godini u gradskom proračunu osigurano je 411 tisuća kuna. Najviše iz ovog programa - 140 tisuća kuna, dodijeljeno je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu.

Za sufinanciranje četiriju gradskih humanitarnih udruga namijenjeno je 123 tisuće kuna, od čega 70 tisuća za Klub dragovoljnih davatelja krvi Vodice. Riječ je o najuspješnijoj humanitarnoj udruzi na području Šibensko-kninske županije koja broji 200 članova i koja je prošlu godinu završila s rekordnih 506 darovanih doza krvi.
 


SREDSTVA PO UDRUGAMA:

TKO JE KOLIKO DOBIO!


Sportski klubovi: NK Vodice - 399 tisuća, RK Vodice - 269 tisuća, Ženski košarkaški klub Vodice - 229 tisuća, Zajednica sportova grada Vodica - 130 tisuća kuna. Za Jedriličarski klub Tijat 120 tisuća, za MNK Heroji 2007 91 tisuća, za BBK Orlov krug 90 tisuća, za Karate klub Okit 67 tisuća kuna, a za Kickboxing klub Hrvatski branitelj dragovoljac 40 tisuća kuna. Odbojkaški klub Vodice dobio je 32 tisuće, Košarkaški klub invalida Vodice 20 tisuća, Boćarski klub Čista Velika 20 tisuća, a Boćarski klub Vodice 15 tisuća kuna. S 10 tisuća financira se Vaterpolski klub Vodice, s devet tisuća Atletski klub Okit, sa šest tisuća Stolnoteniski klub Vodice, a pet tisuća kuna Twirling klub Vodice. Po četiri tisuće kuna dobili su malonogometni klubovi Gaćelezi i Čista Velika.
Kulturne udruge: Vodička glazba - 270 tisuća, Pjevački zbor Lira - 57 tisuća kuna. Sa po 30 tisuća kuna financiraju se klape Oršulice, Bunari i Godimenti te Vodičke mažoretkinje. Likovna udruga More dobila je 27 tisuća, a Kulturna udruga Vodiške perlice 20 tisuća kuna. Po 10 tisuća kuna dodijeljeno je Udruzi Otok i Plesnoj skupini Bollywood, dok je sedam tisuća kuna izdvojeno za Šepurinske žudije.
Humanitarne udruge: Klub DDK Vodice - 70 tisuća kuna, Caritas župe Vodice - 23 tisuće, Humanitarna udruga 'Daj 5 od srca' 16 tisuća i Klub DDK Čista Velika - 14 tisuća kuna.
Udruge civilnog društva: DVD grada Vodica - 140 tisuća kuna. Udruga roditelja i djece 'Zlatne ribice' - 56 tisuća kuna. Po 30 tisuća kuna dobili su Udruga matice umirovljenika Vodica, HVIDR-a, UHBDDR-a i UHDDR-a. Sa po 15 tisuća kuna financiraju se ŠRK Mali porat, Zajednica Hrvata BIH, Udruga maslinara i uljara Traulik, a sa po deset tisuća kuna Motociklistički klub Okit, Zavičajno društvo Vodičana u Zagrebu i Motus Čista Velika. Po pet tisuća kuna dodijeljeno je Torcidi Vodice, Lovačkom društvu Sokol, Udruzi Šibenik meteo i Udruzi Hrvatski otočni proizvod.


1.606.000 kn
ZA SPORT
To je 233 tisuće kuna više nego prošle godine

399.000 kn
NOGOMETNI KLUB
Najstarija i najmasovnija sportska udruga Vodice

269.000 kn
Rukometnom klubu Vodice
Od ove sezone sa seniorskom ekipom premijerno se natječe u Prvoj B ligi

521.000 kn
KULTURNE UDRUGE
Novac iz gradskog proračuna dijeli 11 kulturnih udruga

270.000 kn
GLAZBA
Najviše iz 'kulturnog paketa' dobila je Vodička glazba

411.000 kn
udruge civilnog društva
Za programe javnih potreba 16 udruga

140.000 kn
vatrogasci
Najviše novca iz programa civilnih udruga dodijeljeno je DVD-u


Stipe Gojević:
Velik broj natjecateljskih kategorija iziskuje velike financijske troškove, stoga zahvaljujem Gradu koji je prepoznao naš kvalitetan rad dodijelivši nam značajan novac


70 tisuća za Klub DDK Vodice:

Riječ je o najuspješnijoj humanitarnoj udruzi koja broji 200 članova i koja je prošlu godinu završila s rekordnih 506 darovanih doza krvi

26. travanj 2024 22:50