StoryEditorOCM
Županijačudo iz nevesta

Iz malog sela u Šibensko-kninskoj županiji šalju proizvode u cijeli svijet. I stalno rastu! ‘Sve je počelo u garaži...‘

Piše Mladen Nejašmić
29. srpnja 2021. - 19:40

U Unešiću kažu da pakiranje zbog svojeg dizajna, boje i oblika često prodaje proizvod, ali, osim o izgledu, treba voditi brigu i o tome od čega je izrađeno. Jer čak i kad je riječ o zdravim, ekološkim proizvodima, ambalaža je dio cijele priče, ne samo u kvalitativnom, nego i u vizualnom smislu.

Tome su se prije tri godine dosjetili u tvrtki "Rajčić & Ribičić", otvorivši pogon izrade kartonske ambalaže u Nevestu u kojem je posao našlo šest radnika.

Priča o ekološkoj i današnjem vremenu prihvatljivoj ambalaži očito je bila vizionarska ideja mladog poduzetnika Paška Rajčića i njegova oca Ante, čiji će proizvodi uskoro zamijeniti zakonom zabranjenu plastičnu ambalažu.

image
Paško Rajčić, vlasnik tvrtke koja se bavi ekološkom proizvodnjom kartonske ambalaže
 
Duje Klarić/Cropix

– Sve je počelo u garaži u Brelima, točnije u malenom skladištu repromaterijala za izradu gotovih proizvoda. U početku tvrtka se bazirala na uvoz repromaterijala hobi programa, plažnog asortimana i magneta, no ubrzo smo se prebacili na uvoz različitih proizvoda prema potrebi kupaca. Uskoro je prostor u Brelima postao pretijesan pa je novo skladište s "mješovitom" robom otvoreno u Zagrebu na površini od 2000 četvornih metara. Omogućivši veći izbor proizvoda po niskim cijenama, otvorili smo vrata i prve svoje maloprodajne trgovine u metropoli. No ubrzo smo, zbog širenja asortimana, potreba i proizvodnje, prije sedam godina otvorili i carinsko skladište, te smo osnovali podružnicu u Splitu.

Nova hala i stara škola

Međutim, porast prodaje traži i veća ulaganja. Prvenstveno se to odnosilo na primjerenu ambalažu za pakiranje proizvoda. Za svaki proizvod potrebno je i adekvatno pakiranje, što nije bilo lako pronaći. Ako si to i našao, skupo si plaćao. Stoga smo prije nekoliko godina otvorili ovaj proizvodni pogon u kojem, osim troslojnih i peteroslojnih kartonskih kutija različitih dimenzija, proizvodimo i bogat ekološki asortiman celofana, slamki, kartonskih čaša i ostalih proizvoda namijenjenima cvjećarima, ugostiteljima, pekarima i mesarima.

Osim nove hale, u suradnji s Općinom Unešić dobili smo koncesiju na staru školu, preuredili je i stavili u funkciju, što je ukupno s našom halom više od 2000 četvornih metara proizvodne površine. Započeli smo i gradnju dodatnog prostora za skladištenje gotovih proizvoda, a u pregovorima smo za prostor bivše tvornice namještaja, što bi nam omogućilo da postanemo i distributivni centar – otkrio nam je svoje poslovne planove ovaj 26-godišnji poduzetnik iz Unešića.

image
Radnica Ivana Marketić
 
Duje Klarić/Cropix

Do sada je u ovu okosnicu unešićke ekonomije uloženo više od sedam milijuna kuna, a namjerava se još dodatnih deset milijuna širenjem proizvodnje u novim pogonima te povećanjem broja zaposlenih, prvenstveno stručnih radnika koji bi uskoro radili na novom milijun i pol kuna vrijednom tiskarskom stroju namijenjenom za tiskanje na ukrasnim kutijama. Proizvodni zamašnjak traži i kvalificiranu radnu snagu, što je, po mišljenju našeg sugovornika, otegotna okolnost. Teško je u selu naći stručnu radnu snagu, prvenstveno grafičare, pa im je krajnja opcija uvoz. U suprotnom, da se netko od domaćih odluči živjeti i raditi u Nevestu, vlasnici namjeravaju preurediti dodatne školske prostorije u apartmane za smještaj radnika.

Porast proizvodnje

Unatoč koroni, pogon u srcu Dalmatinske zagore ostvario je porast proizvodnje za dodatnih 20 posto isključivo zbog robnih zaliha vrijednih 150 milijuna kuna.

– Nismo od onih koji rade na način ambulantne prodaje. Robu, odnosno kartonske bale, uvozimo iz Kine, Austrije, Turske i Tajlanda, a gotove proizvode izvozimo u Italiju, Sloveniju, BiH i Austriju. Pogotovo se tu radi o slamkama, jer smo u Hrvatskoj jedini koji se bave i takvom proizvodnjom. Potražnja za našim ekološkim proizvodima u stalnom je porastu, što je vidljivo kroz naše širenje proizvodnje i asortimana i godišnje proizvodnje od 200 tona kartona. Svoje proizvode uz repromaterijal prodajemo u svojim dućanima u Hrvatskoj, Italiji i Bosni i Hercegovini, tako da nismo ni o kome ovisni. Isti je slučaj i s financijama. Sve smo učinili isključivo vlastitim novcem, bez ikakvih potpora i EU fondova. Teži put, ali mirniji san – tvrdi Paško Rajčić.

image
Poslovođa Ivica Bučević
 
Duje Klarić/Cropix

Mladi voditelj proizvodnje Ivica Bučević Radić zadovoljan je što je posao našao u selu. Cijeli proces proizvodnje pod njegovim je nadzorom i jedan je od šest sretnika koji rade u eko-pogonu u Nevestu. Tvrtka u kojoj radi, ističe, osim što potiče razvoj mjesta, jednako tako potiče i rast hrvatske ekonomije u Dalmatinskoj zagori i time vraća život u unešićka sela, što je vrlo bitno za preostale mlade obitelji da se imaju priliku zaposliti i ostati živjeti u svojem rodnom kraju.

Potpora vlasti

O svemu se pohvalno očitovao i načelnik općine Unešić Živko Bulat. Općinska vlast, koliko god može, potiče razvoj svojeg mjesta i svojevrsna je potpora svima koji žele stvarati nove vrijednosti u mjestu.

– Kako bismo spriječili propadanje stare škole, raspisali smo natječaj na koji se javilo nekoliko ponuđača, među kojima je bila i tvrtka "Rajčić & Ribičić". Ta je tvrtka u Nevestu jedan od značajnih gospodarskih subjekata u općini. Takvim ljudima svakako treba pomagati jer bez njih nema ni života u selu. Isto tako, potičemo svakog pojedinca da kroz ovaj ogledni primjer uspješnog rasta i razvoja nađe i svoju šansu u smislu općeg prosperiteta – istaknuo je načelnik Bulat.

20. travanj 2024 01:50