StoryEditorOCM
Županijasporna sjednica

Ivica Ledenko: I osnovci organiziraju videokonferencije, a Nediljko Dujić ne može ni Skupštinu županije!

Piše Zdravko Pilić
20. veljače 2021. - 14:11

Ivica Ledenko, predsjednik kluba vijećnika Mosta – Nezavisne liste Loza u Županijskoj skupštini uputio je javnosti priopćenje vezano uz pravorijek Ministarstva Pravosuđa i Uprave glede provedbe nazora nad zakonitosti rada županijske skupštine Šibensko-kninske održane 19.11.2020.

'Poštovani,Dana 9.12.2020 smo uputili prema Ministarstvu Uprave i Pravosuđa dopis kojim tražimo provedbu nadzora nad zakonitošću rada županijske skupštine održane 19.11.2020, a evo nadzor koji smo dakako kako se i traži u ovakvim situacijama da bude u hitnoj proceduri je okončan 19.2.2021.

Dva i pol mjeseca trebalo je Ministarstvu i predsjedniku županijske skupštine da slože dopis kojim bi ozakonili sjednicu koja je održana protivno Poslovniku, Statutu i Zakonu. U međuvremenu je održana još jedna sjednica. Provedeni nadzor niti jednom slovom u pravorijeku ne poriče da se sjednica održala mimo Poslovnika i Statuta već je krucijalna ' Uputa ' koja je iznad temeljnih akata i važećih zakona. I opravdavaju je i na koncu ozakonjuju mada je mimo zakona' – piše Ledenko.

'Predsjednik županijske skupštine Nedjeljko Dujić pravda se da su važeće mjere onemogućavale broj sudionika iznad 50, nabraja 42 vijećnika župana i tri dožupana i čak 13 pročelnika i još k tome i nekoliko ravnatelja. Svi mi vijećnici pa i vi novinari koji sudjelujete na županijskim sjednicama svjedoci ste da osim vijećnika i župana rijetko kad više od jednog, a najviše dva-tri pročelnika ili ravnatelja dobivaju riječ. Najčešće se ograde pisanim odgovorima. Taj broj ne prelazi 50. Dakle, sjednica je mogla biti održana da se htjelo i imalo organizacijskih sposobnosti. No, kako su bile organizirane redovne tako se održala i ova sjednica aljkavo besadržajno, po mjeri vladajućih.

Dakako da se mogla održati i kroz dva dana pa bi pozvani oni pročelnici čiji resori se raspravljaju po pojedinim danima. Temelji rada županijske skupštine, a to su javnost rada i mogućnost raspravljanja na sjednici.

Nasuprot tome Nedjeljko Dujić predsjedavajući županijske skupštine ponudio je i održao sjednicu na Google obrazcu. Ako nije bio kadar u cijeloj županiji pronaći lokaciju za održavanje skupštine za 50 sudionika uz mjere zaštite, onda je barem mogao posegnuti za dosezima videokonferencije kojom su se ovih dana služili i osnovnoškolci.' - stoji u priopćenju kojeg potpisuje Ivica Ledenko

26. travanj 2024 08:39