StoryEditorOCM
ŽupanijaRiječ je o korupciji

Ivica Kostanić, čelni čovjek šibensko-kninske policije: Sve drugo držimo pod kontrolom, samo raste gospodarski kriminalitet

Piše Katarina Rudan
22. kolovoza 2020. - 08:51

Opće stanje sigurnosti na području nadležnosti Policijske uprave šibensko-kninske u prvih sedam mjeseci ove godine načelnik Ivica Kostanić ocjenjuje povoljnim. Osim redovnih poslova, policijski službenici aktivno su sudjelovali i sudjeluju u provedbi mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite s ciljem sprječavanja širenja epidemije koronavirusa, koje su im dane u nadležnost, ali redovni posao – kaže – ne smije trpjeti.

S obzirom na trenutačnu situaciju s koronom i njezinim ponovnim širenjem, posebno u zatvorenim prostorima, noćnim klubovima, na svadbama i drugim većim okupljanjima, posla za policijske službenike u tom segmentu opet ima više nego prije mjesec dana.

– Policijski službenici idu u kontrolu u zajedničkim timovima s inspektorima civilne zaštite. Oni su nositelji akcija provođenja kontrole, a mi smo tu da im pomažemo. Konkretno, kad je ovih dana bila kontrola u četiri noćna kluba u Vodicama, te dva caffe bara, utvrđene su dvije nepravilnosti o čemu su odmah izviještene nadležne inspekcijske službe u Državnom inspektoratu.

Kad se radi o drugim, redovnim, poslovima policije Kostanić naglašava da u prvih sedam mjeseci na području PU šibensko-kninske imamo jako dobru situaciju u cestovnom prometu.

– Tijekom promatranog razdoblja ukupan broj prometnih nesreća je 439, što je za 32,1 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani, nesreća s materijalnom štetom manje je za 37,1 posto, s ozlijeđenim osobama za 14 posto, a broj prometnih nesreća s poginulim osobama smanjen je za 85,7 posto. U odnosu na lani kad smo imali sedam smrtno stradalih osoba, ove godine imali smo jednu. Ako se tako nastavi, napokon ćemo moći ući u trend koji je zadan nacionalnim programom o sigurnosti u cestovnom prometu u smislu da ćemo imati do pet poginulih na sto tisuća stanovnika – govori Kostanić i dodaje da policijski službenici primjenjuju rigorozne mjere prema vozačima koji krše prometna pravila, voze prebrzo, nisu vezani sigurnosnim pojasom, koriste mobitel tijekom vožnje, koji su pod utjecajem alkohola ili droga i slično, a posebno prema recidivistima.

Nadalje, u prvih sedam mjeseci u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kad se radi o općem kriminalitetu, a on je najrašireniji oblik, Kostanić kaže da nije bilo težih kaznenih dijela te su i u tom segmentu zadovoljni.

– Imali smo četiri kaznena djela razbojništva i jedno ubojstvo i svi su ti slučajevi riješeni. Kriminalitet se u tom razdoblju uglavnom svodio na krađe i teške krađe, posebno početkom turističke sezone. No, značajno je smanjen i ukupan broj kaznenih dijela, imovinskog kriminaliteta i takozvanog situacijsko-turističkog kriminaliteta pod kojim se podrazumijevaju krađe i teške krađe u vrijeme turističke sezone. Naši službenici prisutni su na svim lokalitetima u kojima se kreće veći broj turista, poput nacionalnog parka, na kojima se događaju krađe i džeparenja.

Prošlog tjedna smo u jednoj akciji otkrili nekoliko počinitelja koje se tereti za više počinjenih kaznenih djela otuđenja novčanika i vrijednih stvari iz torbi i ruksaka gostiju koji su došli u obilazak lokacije. S obzirom na to da je ove godine upola manje turista nego lani i statistički podaci pokazuju da je u turističkim mjestima na obali upola manje dolazaka i noćenja gostiju nego lani. Sve policijske uprave na moru prosječno dnevno bilježe 6,25 krađa, a prošle godine u istom razdoblju to je bilo 12,8 krađa dnevno. Što se tiče teških krađa prošle godine je bilo 4,3, a ove 2,2 dnevno – govori Kostanić.

Zbog posljedica koje je sa sobom donijela epidemija, otkazani su brojni festivali i tehno-partiji, tako da je u "optjecaju" manje opojnih droga nego prijašnjih godina.

No, u porastu je gospodarski kriminalitet i to korupcijski, odnosno zlouporaba položaja, a ta djela – kaže načelnik – najteže se otkrivaju. U promatranom razdoblju otkriveno ih je osamnaest. A povećala se materijalna šteta uzrokovana gospodarskim kriminalitetom, koja je lani u prvih sedam mjeseci iznosila sedam, a ove godine 12 milijuna kuna.

– U našoj Policijskoj upravi imamo jako dobre i iskusne istražitelje koji taj posao odlično rade, što potvrđuju i ovi podaci – na kraju će Kostanić.

25. travanj 2024 00:08