StoryEditorOCM
ŽupanijaU Pirovcu stanje pod kontrolom

Ivan Gulam: Zaraženih koronavirusom do sada nemamo, a nekoliko je osoba bilo u samoizolaciji

Piše Katarina Rudan
29. ožujka 2020. - 09:53

- Hvala svima koji se pridržavaju uputa i pomažu da ostanemo svi zdravi što je ključno kad u susjednim općinama imamo pojavu i širenje virusa. Ostanimo disciplirani kao i dosad zbog onih koje volimo. Propusnice Stožer civilne zaštite Općine Pirovac neće izdavati za odlazak u dućane u susjednim mjestima "jer je samo tamo pašta koju volim i na popustu je smrznuti losos".
Sve nužno za život imamo u Pirovcu! Idemo kao misto pobjediti virus i sutra i svi se pridržavati uputa, napisao je nedavno na svojoj facebook stranici načelnik općine Pirovac Ivan Gulam. Kad smo ga upitali kakva je situacija u općini na čijem je čelu i pridržavaju li se njegovi sumještani odluka i naputaka Nacionaniog stožara civilne zaštite, odgovorio je da je stanje za sada dobro.

- Zaraženih koronavirusom do sada nemamo, a nekoliko je osoba bilo u samoizolaciji. Sve smo, kao i ostali u zemlji zatvorili, organizirali smo dezinfekciju svih javnih površina, a također smo na ulaz u ambulantu i druge javne prostore postavili podložke natopljene s dezinfekcijskim sredstvom za brisanje obuće pri ulazu i izlazu iz objekta. Naši mještani se zaista pridržavaju uputa, ne izlaze iz kuća bez potrebe i samo da tako ostane dok situacija to bude nalagala, odgovara Gulam. Neovisno o tomu što struka kaže da nema dokaza o učinkovitosti kemijske dezinfekcije cesta i vanjskih kolnika u svrhu sprječavanja pojave zarazne bolesti COVID-19, Priovčani su se ipak i na taj način željeli što je moguće više zaštititi. Rad općinskih i drugih službi organziran je primjereno situaciji.

- Općinske službe rade, na način da smo se podijelili u, uvjetno rečeno, dva tima. Evo, osobno sam nekoliko dana kući, a na radnom mjestu je moj zamjenik Ante Čubrić, koji je i načelnik Stožera civilne zaštite, s još nekoliko zaposlenika. Za par dana ćemo zamijeniti uloge. Podijelili smo i ljude u Komunalnom poduzeću "Vrilo" u ekipe i sve smo organizirali u cilju prevencije od moguće zaraze i da istovremeno ne rade svi ljudi, kaže Gulam.

Za razliku od nekih općina i gradova na području Šibensko-kninske županije u kojima se i dalje na raznim gradilištima bruje građevinski strojevi i ljidi rade, prema preporukama Stožera civilne zaštite Općine Pirovac, 23. ožujka donijeta je odluka o zabrani svih radova u građevinasrtvu, kako stambenih tako i nestambenih zgrada. Nadalje, istom odlukom zabranjeno je i djelovanje u nautičkom turizmu, iznajmljivanje i davanja u zakup brodova i čamaca, te proizvodnja, servis, održavanje i prodaja brodova i čamaca.

Time su stali i radovi na izgradnji objekta Dječjeg vrtića "Mendula" koji su počeli u rujnu prošle godine, a na što su Pirovčani desetlječima čekali. Stali su i radovi na uređenju prvog kata zgrade u samom središtu Pirovca u koju će se preseliti općinska uprava i administracija.

- Ovo je izvanredna situacija i nitko ju nije mogao predvidjeti, niti znamo do kada će trajati. A kako bi na što je moguće manju mjeru sveli opasanost od širenja virusa, gradilišta su privremeno zatvorena. Radovi će se nastaviti kad sve ovo prođe, reče Gulam. Na pitanje imaju li na svojem području osoba koje su "došle sa strane", posebno nakon katastrofalnog potresa koji se prošle nedjelje dogodio u Zagrebu, Gulam odgovara:

- Imamo. Do četvrta na popisu smo imali oko 80 osoba koje su se javile Stožeru civilne zaštite Općine Pirovac, a kako je od utorka na snazi odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, taj se broj neće povećavati. S obzirom na to da na našem području imamo oko 2700 vikendica to je jako mali broj pridošlih. Jasno, nisu sve vikendice u vlasništvu Zagrebčana, što znači da nekog velikog priliva novih "stanovnika" od kad je u Hrvatsku stigla epidemija COVID-19 nemamo, rekao je Gulam.

Dodao je da se za sve informacije Pirovčani mogu javiti Stožeru civilne zaštite Općine Pirovac na mobitel 098/9823-041 ili e-mail stozer@pirovac.hr. Također, Stožer je organizirao i dostavu živežnih namirnica osobama starije životne dobi koji nemaju nikoga da im obavi kupovinu, a svoj obol osim pripadnika civilne zaštite daje i pirovačko Dobrovoljno vatrogasno društvo.






 

25. travanj 2024 10:19