StoryEditorOCM
ŽupanijaIde po treći mandat

Ivan Gulam: Nudimo nastavak pozitivnih promjena, pošten rad i na korist svih jasnu viziju razvoja! Naprid za Pirovac!

Piše K.Rudan
17. travnja 2021. - 18:01

Na „Vratima sela“, okružen suradnicima i mještanima, aktualni načelnik općine Pirovac Ivan Gulam, najavio je u subotu kandidaturu za novi, treći mandat. Tom je prigodom rekao da su u proteklom periodu, od preuzimanja odgovornosti za općinu Pirovac do danas, puno toga učinili za poboljšanje kvalitete življenja u Pirovcu te da su realizirali i pripremili značajne projekte od vitalnog interesa za cijeli pirovački kraj. Zbog toga se, kazao je, općinu Pirovac često spominje i u nacionalnim okvirima kao malu, ali vrlo uspješnu općinu.

- U proteklim godinama uloženi su milijunski iznosi za različite projekte što se i vidi u Pirovcu i za to su se uglavnom koristila sredstva raznih nacionalnih i EU fondova. Ukupna vrijednost projekata koji se realiziraju ili su pripremljeni za natječaje na različite fondove, uključujući i aglomeraciju, prelazi pola milijarde kuna za idući mandat - rekao je Gulam. Naglasio  je da je  ostvareno najveće predizborno obećanje, izgradnja nove moderne predškolske ustanove Dječjeg vrtića "Mendula" u Pirovcu  financiranog dosad s 5,3 milijuna kuna iz EU fondova, kapaciteta za 72 djece, jasličke i vrtičke dobi. Sam projekt, čije je otvorenje najavljeno za ponedjeljak, 19. travanja, vrijedan je 8,5 milijuna kuna, a dodatnih 1,3 milijuna kuna Općina je platila samo zemljište.

- Zahvaljujući iskazanoj potpori i radu svih uključenih realizirano je ili je u tijeku realizacija niza vrijednih projekata: nove rive u Vrilu, šetnice u Makirini, Odmorišta u Makirini, Ambulante sa ordinacijama opće obiteljske i stomatološke medicine, prve dvije faze uređenja plaže Lolić, uređenja Stare rive i Porta, Trga Bezdan sa pratećom infrastrukturom. Tu je i obnova župne crkve Gospe Karmelske, postavljena su dva pontonska gata sa sedamdeset vezova, nove Wi-Fi točke, do ljeta modernizirati će se LED tehnologijom cjelokupna javna rasvjeta, proširilo se i uredilo groblje Sv. Ante gdje uskoro kreću i nove investicije iz EU fondova, uredila se vrijedna spomenička kulturna baština na groblju Sv. Jurja, izgradili smo i nogometno igralište sa umjetnom travom, kulturni dom u Kašiću je obnovljen, a u Putičanju završavamo sa obnovom. Izgrađena je punionica za električne automobile, opremljena su dva nova dječja igrališta, izgrađeni novi nogostupi u ulicama Kralja Tomislava i P.D. Vrančića, obnovljeni i uređeni novi spomenici od kojih dva za poginule hrvatske branitelje. Kontinuirano smo radili na sređivanju imovinsko-pravnih odnosa, pogotovo cesta i javnih površina, gradimo prostorije nove knjižnice i općine, rekonstruiramo do ljeta Ulicu Put Sv. Ante gdje gradimo i novi nogostup i još puno toga – rekao je Gulam.

Nacionalni i EU fondovi

Dodao je da su značajna sredstva uložena u komunalnu infrastrukturu te da su njihove napore i mogućnosti prepoznali i različiti manji i veći ulagači.

- U protekolom mandatu završena je i najveća privatna investicija Marina Pirovac, a pripremaju se nove u trgovački centar Plodine. Usvojenim Urbanističkom planom uređenja UTZ Miran očekujemo i nove investicije u postojeće objekte, kao i gradnju novih. Poučeni iskustvom pandemije ne želimo i ne smijemo biti dugoročno bazirani isključivo na turizam, pa je u našem mandatu i osnovana poduzetnička zona Torine, izrađen i usvojen UPU i trenutno se završavaju imovinsko-pravni odnosi za 13,7 hektara zemljišta sa Ministarstvom graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine. Iskazani interes poduzetnika je već za 60 posto ukupne zone – naglasio je Gulam.

Ulagalo se, nastavio je, u energetsku učinkovitost i gospodarenje otpadom, a 2019. godine Pirovac je bio najposjećenija destinacija zapadnog dijela županije s preko 510 tisuća noćenja.

- Prihodi općinskog proračuna, unatoč smanjenju komunalnog doprinosa, gotovo su učetverostručeni u odnosu na zatečeni period i Općina danas nema nikakve financijske dubioze. U prošloj, kriznoj godini, realizirali smo proračun od 17,5 milijuna kuna. Značajan dio bespovratnih sredstava osiguran je kroz apliciranje na različite natječaje, a u pripremi su već nove aplikacije kroz Nacionalni plan za oporavak i novu EU financijsku omotnicu za period 2021.-2027..Izrađena je dokumentacija za sustav odvodnje Pirovac-Tisno-Jezera, novi Sportski centar Pirovac, Vatrogasni dom, novu tržnicu, Trg Rudina, plaže Lolić i Starine, Izmjene i dopune prostornog plana itd. i upravo je to garancija da ćemo i dalje značajne iznose osiguravati iz različitih fondova i realizirati sve što od moderne i učinkovite javne uprave građani i očekuju.Troškovi općinske administracije su smanjeni u apsolutnom iznosu u odnosu na zatečeno stanje, a ponosni smo što kroz cijeli mandat plaće dijela zaposlenika financiramo također iz EU fondova. U Općini Pirovac je prije našeg mandata trošeno na plaće 18 posto izvornih prihoda, a danas je to svega 9 posto – istaknuo je Gulam.

Govorio je i o socijalnom programu, izdvajanjima za kulturne, sportske i druge udruge, te naglasio da u idućem mandatu želi, bez političkih sukoba i podjela, nastaviti konkretno raditi za građane općine Pirovac kako bi u svakom mjestu pomaknuli ljestvicu života naviše, ulagali i u iduće četiri godine u komunalnu infrastrukturu, očuvanje okoliša, poljoprivredu, obrazovanje, kulturu i turizam.

Kandidaturu Ivana Gulama podržavaju stranke Fokus i SDP koje su i dosad bile koalicijski partneri u starom sazivu Općinskog vijeća Općine Pirovac.

- Nudimo nastavak pozitivnih promjena, pošten rad i na korist svih jasnu viziju razvoja! Naprid za Pirovac! - zaključio je Ivan Gulam, kandidat za načelnika Općine Pirovac.

18. travanj 2024 05:37