StoryEditorOCM
ŽupanijaPRIJE PRVOG ZVONA

Istražili smo tko u Šibensko-kninskoj županiji pomaže osnovcima: Tisno je udžbenike kupilo svima, Šibenik nije nikome, Petrini je to prljava politika

Piše Katarina Rudan
1. rujna 2017. - 12:38

Do početka nove školske godine dijeli nas tek koji dan, pa učenici i roditelji užurbano obavljaju nabavku knjiga, bilježnica, torbi i svega ostalog što je potrebno za početak rada i učenja u novom razredu.

Koliki će to udar biti na kućne proračune, ovisi o cijeni kompleta, broju školaraca u obitelji te primanjima roditelja, kao i o tomu kupuje li se sve novo ili će u lanjskoj torbi biti i starih knjiga. Kako bi pomogli obiteljima, dobra tradicija nekih gradova i općina u Hrvatskoj, pa tako i u našoj županiji je da "uskoče" s financijskom injekcijom na početku školske godine. Prema dostupnim nam informacijama u toj pomoći prednjači - kad je riječ o našoj županiji - Općina Tisno koja je ove godine snosila troškove kupnje školskih udžbenika u 100-postotnom iznosu, za ukupno oko 300 osnovaca. Za to je u proračunu osigurano oko 200.000 kuna.- Proteklih godina kupnju udžbenika sufinancirali smo s 50 posto, a ove smo preraspodjelom sredstava u proračunu osigurali veći iznos i odlučili u stopostotnom iznosu subvencionirati kupnju udžbenika svima koji nam se jave. Držimo da je važno ulagati u odgoj i obrazovanje, što činimo i drugim oblicima pomoći, a pogotovu na početku školske godine. Sufinanciranjem kupnje školskih knjiga direktno pomažemo roditeljima, a svaka pomoć kućnom budžetu je dobro došla - rekao nam je načelnik Tisnog Ivan Klarin.

Na isto pitanje iz Grada Šibenika dobili smo odgovor u kojem se navodi da je osnovno školstvo propisano kao obveza, te da valja očekivati da država ujednači kriterije u ostvarivanju prava na besplatne udžbenike za sve učenike u Hrvatskoj.
- Grad Šibenik do sada nije donosio parcijalnu odluku o sufinanciranju udžbenika, a mišljenja smo da je socijalni kriterij eventualna osnova za ovakvu odluku. Upravo po socijalnom kriteriju pravo na sufinanciranje udžbenika u visini od 50 posto od ukupnog iznosa ostvaruju učenici koji su članovi kućanstava koji zaprimaju zajamčenu minimalnu naknadu, a sredstva se isplaćuju iz državnog proračuna - navodi se u odgovoru.Grad Skradin, također, nikada nije pomagao roditeljima i učenicima na početku školske godine, a evo i zašto.
- Kad bismo osnovcima pomagali s 500 do 1000 kuna, trebalo bi nam od 150 do 200 tisuća kuna u proračunu. Budući da na našem prostorno velikom području imamo novih infrastrukturnih i komunalnih izazova, to nam je - bar još nekoliko godina - prioritet - kaže gradonačelnik Antonijo Brajković.

Grad Knin, ove godine sudjeluje u sufinanciranju udžbenika za 16 učenika s poteškoćama u razviju u dvije kninske osnovne škole.
-To je oko 20.000 kuna, a mi nemamo toliko velik proračun da bismo sufinancirali udžbenike svim učenicima - rekla nam je Sanja Lozančić, pročelnica za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti.Grad Drniš ove je godine, doznajemo od gradonačelnika Josipa Begonje, svim učenicima prvog razreda kupio udžbenike i oni će ih preuzeti u ponedjeljak, prvog dana škole.
- Ukupno je 54 prvašića u matičnoj školi u Drnišu s nekoliko područnih na administrativnom području grada. S obzirom na to da očekujemo više prostora u proračunu slijedeće godine, već sad razmišljamo da iduće školske godine osigurano knjige i učenicima drugog i trećeg razreda. No, sve će ovisiti o proračunskim mogućnostima - kaže Begonja.

Grad Vodice nema praksu subvencioniranja školskih udžbenika osmoškolcima, već financijski pomognu obitelji koje im se obrate za pomoć.
- Iz tekuće pričuve pokrijemo troškove od 50 do 100 posto cijene udžbenika onima koji podnesu zahtjev za pomoć. Ove godine imamo pet zahtjeva i na temelju podataka koje moraju navesti, te našoj procjeni pomognemo im, doznajemo od savjetnika za društvene djelatnosti Luke Lipića.Za primoštenskog načelnika Stipu Petrinu, subvencioniranje udžbenika osnovcima sredstvima proračuna jedinice lokalne samouprave - prljava je politika.
-To je tipična politička korupcija prikupljanja glasova! Općina Primošten to ne radi, a ako nam se netko od roditelja koji su zaista u teškoj materijalnoj situaciji obrati, pomognemo im sredstvima iz pričuve. Ove godine imamo dva ili tri takva slučaja. Uostalom, Županija je osnivač osnovnih škola pa neka se onda ona o tomu i brine - reče Petrina.

U općini Ružić ne misle tako, jer već nekoliko godina u proračunu planiraju sredstva za jednokratnu novčanu pomoć kako osnovcima, tako srednjoškolcima i studentima s područja općine, a od ove godine uveli su i pomoć za djecu predškolske dobi.
- Osnovci dobiju 500, srednjoškolci 800, studenti 1500, a predškolci 300 kuna. Na taj način pomažemo roditeljima i ako budemo u mogućnosti dogodine planiramo povisiti iznose jednokratne pomoći, kaže načelnik općine Ante Pijuk. Navedimo još i primjer općine Pirovac.

- Ovo je treća godina za redom kako s 50 posto sufinanciramo kupnju školskih udžbenika. Ove godine je za to u proračunu osigurano oko 65.000 kuna, za nešto više od 120 učenika. Naša Osnovna škola dostavi popis radnih bilježnica i mapa, općina napravi narudžbu i plati i - tako to kod nas funkcionira bez problema. Sve je to već stiglo u školu, a udžbenike učenici preuzimaju od starijih razreda, rekao nam je općinski načelnik Ivan Gulam.

28. svibanj 2023 03:04