StoryEditorOCM
ŽupanijaToni Turčinov

Ispovijest načelnika prve hrvatske općine koja je u karanteni zbog koronavirusa: Naši mještani ne zaslužuju da ih se vrijeđa i ocrnjuje

Piše šibenski.hr
26. ožujka 2020. - 10:38

Toni Turčinov, načelnik Općine Murter- Kornati koja je zbog širenja epidemije koronavirusa u Murteru i Betini posljednjih dana došla u centar pažnje medija, odlučio se obratiti javnosti priopćenjem. Podsjetimo, Općina Murter- Kornati je u karanteni od srijede ujutro:

- Ponukan netočnim navodima u nekim od medijskih objava tijekom posljednjih dana, želim pojasniti slijed događaja u našoj Općini. Među prvim smo lokalnim jedinica samouprave koje su zabranile rad ugostiteljskih objekata, prilagodili (skratili)radno vrijemetrgovina prehrambenih proizvoda, uveli mjere "jedan po jedan" na šaltere u zatvorenim prostorima. U dogovoru s doktoricom opće prakse Tatjanom Salamun Markov, aktivirao sam lokalni stožer civilne zaštite Općine Murter-Kornati, koji je donio odluku o hitnom zatvaranju svih ugostiteljskih objekata na dan 16. ožujka (ponedjeljak), što je čak pet dana prije nego li su istu odluku donijeli Županijski i Nacionalni stožer- kazao je Turčinov.

Prema njegovim riječima, epidemiološka analiza je ustvrdila da se zaraza dogodila u subotu 14. ožujka, a simptomi među zaraženima su uslijedili tek u četvrtak 19. ožujka.

- Smatra se da su naši sumještani zaraženi od strane vanjskog faktora nepoznatog podrijetla. Bez simptoma, nesvjesni da su zaraženi, neometano su se kretali po Murteru, niti ne sluteći da su opasni i pod infektom, poglavito unutar kruga svojih obitelji od subote do četvrtka- pojašnjava murterski načelnik.

Turčinov kaže kako su se nakon pojave simptoma stavili u samoizolaciju, zatražili upute liječnika opće prakse te nadležnih epidemiologa.

- Od trenutka saznanja, zaraženi žitelji Murtera postupali su u skladu s uputama i lokalnog i Županijskog i Nacionalnog civilnog stožera, što oni mogu potvrditi i jesu, u konačnici. U subotu, 21.03.2020. osobno sam zatražio da Županijski civilni stožer predloži mjere karantene za Murter. Karantenu smo zatražili kako bismo spriječili daljnje širenje zaraze izvan granica našeg mjesta da bizaštitili susjedne općine, grad Šibenik i cijelu Županiju, te žitelje naše Općine koji nisu kontaminirani virusom. Smatram da nikako nismo zaslužili da se žitelji naše Općine zbog svih nemilih događaja ocrnjuju i vrijeđaju putem društvenih mreža. Ova situacija je teška za sve nas i molim vas nemojte je još više otežavati javnim linčem. Ovo što se dogodilo kod nas može se lako dogoditi i drugdje, stoga molim da ostali uče iz našeg primjera te budu oprezni i pridržavaju se uputa svojih načelnika, gradonačelnika i Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske- zaključio je Turčinov.

18. travanj 2024 08:50