StoryEditorOCM
Županijanovi projekt

Iskorak udruge ‘ZvoniMir‘: o starijima i nemoćnima u Kninu i okolici brinut će se i - muškarci

Piše Vjera Zorić
17. veljače 2022. - 15:18

Udruga "ZvoniMir" završila je projekt "Zaželi joj zapošljavanje II", koji se provodio na širem području gradova Knina, Skradina i Drniša, te općina Kistanje, Ervenik i Biskupija.

Svaka žena skrbila je mjesečno za šest korisnika, mahom osoba starije dobi i lošijeg zdravstvenog stanja, a svi su istaknuli da su zadovoljni uslugom i programom.

- Nadamo se da će projekt imati i svoju treću fazu jer se pokazao vrlo uspješnim. Zamišljen je u svrhu zapošljavanja nezaposlenih žena u dobi iznad pedeset godina, i to prvenstveno u ruralnim područjima - kazala je Renata Madžar, predsjednica "ZvoniMira" iz Knina.

Tijekom 12 mjeseci projekta podijeljeno je oko 2000 paketa s higijenskim potrepštinama, a zapošljavanjem 33 osobe povećao se i prihod lokalnih zajednica kroz uplaćene poreze i druge obveze.

- U cilju nam je da žene ostanu u ruralnom području kako mjesta ne bi u potpunosti zamrla, dok korisnici neće imati potrebu ići u javne ili privatne domove za starije, jer su vrlo duge liste čekanja za smještaj - objasnila je Madžar te je dodala kako se gerontodomaćice ujedno brinu i za zdravlje svojih korisnika.

Projekt "Zaželi joj zapošljavanje II", vrijedan 2,5 milijuna kuna, u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

- Program ima puno dobrih rezultata i koristi za cijelu Hrvatsku. Uskoro kreće i projekt "Zaželi III" s određenim poboljšanjima, koja bi upotpunila cjelokupni sustav, a to je zapošljavanje muškaraca u dobi iznad pedeset godina, jer su i oni u nepovoljnom položaju na tržištu rada - na kraju će predsjednica udruge "ZvoniMir".

09. svibanj 2024 03:37