StoryEditorOCM
Županijazamjenica župana

Novi izbori u Šibensko-kninskoj županiji? Iris Ukić Kotarac: Žao mi je, ali nećemo biti koalicijski partner koji kao kuja šuti i sjedi uz nogu!

Piše Davorka Blažević
24. studenog 2021. - 20:05

Stipe Petrina, primoštenski načelnik i aktualni predsjednik šibensko-kninske Županijske skupštine, pozvao je s lokalnog Radio Ritma župana Marka Jelića da podnese ostavku i da izađe na nove izbore, ali ovog puta bez podrške Nezavisne liste Stipe Petrine.

Ono što Petrina zamjera županu jest, kako tvrdi, nepoštivanje dogovora. Petrina drži da župan u proteklih šest mjeseci nije ništa konkretno učinio, i ne priznaje da ga je NL SP dovela na poziciju župana.

U ovom savezu možda je najneugodnije županovoj zamjenici Iris Ukić Kotarac, inače dugogodišnjoj "desnoj ruci" Stipe Petrine. Iris to i ne krije.

- Nalazim se između Marka, Stipe, birača, službenika i svoje savijesti - reći će,objašnjavajući koliko joj je teško govoriti o ovom "kuršlusu".

U izbore su, veli, ušli s puno srca, rada, financija i dobre vjere. Marku Jeliću su dali na transparentnosti I prepoznatljivosti, jer je, kaže, NLSP bila poznatija od Jelića što se vidi i po broju glasova koje su dobili na izborima. Žao joj je što se ovo događa, ali uzrok tome je što se Marko Jelić I Stipe Petrina razlikuju u konceptu i brzini rada.

- Mi želimo brže, konkretnije i jače promjene, a Marko je tu mekši. Mi želimo ravnopravno partnerstvo a Marko smatra da je on prvi. Međutim, za nas partnerstvo podrazumijeva suradnju koja mora biti trajna i kontinuirana, a ne samo jednokratna, izborna.

Ipak- poručuje dožupanica - do raspada koalicije neće doći, ali treba znati da suradnja znači suštinsku, a ne formalnu suradnju - ističe Ukić Kotarac, napominjući kako je prošlo već šest mjeseci mandata I da taj gordijski čvor treba presjeći.

- Nama umjetne koalicije ne trebaju, niti imamo u ramenu kuglični ležaj za dizanje ruku.Želimo nešto napraviti za ovu županiju - poručuje.

- Jelić govori da imamo četiri godine mandata, a ja nemam vremena i moram odmah riješiti kadrovske probleme ako želim nešto napraviti. Vijećnik Toni Turčinov mene optužuje da nismo ništa napravili, a upravo su kadrovska pitanja uvjet da se nešto napravi i tu se Marko i ja ne slažemo. Nemam odobrenje ni ovlast davati otkaze, nemamo novca za novo zapošljavanje jer smo limit od 20 posto za place već dostigli, a imam nasljeđene službenike s kojima ne mogu raditi.

Ne želim ovdje biti stećak, I želim da građani znaju da za sporost u promjenama nismo krivi ni ja ni Stipe Petrina koji samo ukazuje na nelogičnosti u sustavu- izrijekom će zamjenica župana, koja također poručuje da oni neće biti koalicijski partner koji kao kuja šuti i sjedi uz nogu.

- Ja ću prije umrijeti nego biti novi Nikola Blažević (bivši zamjenik župana op.a.) u županiji. Marko je znao s kim ide u suradnju - na kraju će županova zamjenica Iris Ukić Kotarac.

23. travanj 2024 14:51