StoryEditorOCM
ŽupanijaDiplomatsko- gospodarska ofenziva

Investitori navalite! Evo što vam nudimo: Zdravstveni turizam, golf na Prukljanu, prerađivačka industrija...

15. lipnja 2018. - 13:33

Zdravstveni turizam, golf na Prukljanu, prerađivačka industrija, naročito metala, prema županu Goranu Pauku ulagački su forte šibenskog kraja i na to će gospodarskim savjetnicima akreditiranim pri stranim diplomatskim misijama šibenski domaćini staviti poseban naglasak za njihova dvodnevna boravka.

Gostovanje dvadesetak gospodarskih savjetnika organizira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i dolazi u razdoblju povoljnih trendova ekonomije šibenskog kraja. Program njihova posjeta započeo je jučer u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” s informiranjem o gospodarskim mogućnostima i dosezima Šibensko-kninske županije.

O tome su diplomatima, osim Gorana Pauka, govorili Ivo Soža, predsjednik županijske komore HGK, predstavnici Industrijske zone “Podi” Ivan Pašalić i Mira Lepur, ravnateljica JU “Razvojna agencija Šibensko-kninske županije”, a dobrodošlicu im je također zaželio Danijel Mileta, šibenski dogradonačelnik.

Ivo Soža, predsjednik ŽHGK-a, iznio je optimistične podatke o poboljšanju gospodarske klime unatrag dvije godine. Prema svim pokazateljima, prošle godine s ukupnom dobiti od 14 milijuna i 270 tisuća kuna županijsko gospodarstvo prvi put je poslovalo pozitivno i svi trendovi pokazuju rast. Najsnažniji pokretač šibensko-kninske ekonomije nije turizam, naglašava Soža, već s udjelom od 26 posto prednjači prerađivačka industrija koja će u ovoj godini doseći i 30 posto, no to ne znači da će ostali stagnirati.

Gospodarski savjetnici posjetiti su tvrtku “Marinetek” i brodogradilište NCP, iNavis centar, te CK Alutech, a danas će obići Industrijsku zonu “Podi”, točnije tvrtke ZM Vikom, Skelin Mont, te Ivanal. Potom je u Skradinu slijedio sastanak s gradonačelnikom Antonijom Brajkovićem, koji im je predstavio projekt golf centra na Prukljanu.

Prema riječima Jana Štarka, gospodarskog savjetnika veleposlanstva Republike Slovačke, on će nakon boravka u Šibeniku izvijestiti o mogućnostima ulaganja u turizam, energetiku, a vjerojatno i neke proizvodne kapacitete.

Kako naglašava Štark, Hrvatskoj je u ovome trenutku najvažnije provesti najavljene reforme, a Slovačka, kao jedna od najuspješnijih tranzicijskih zemalja uvijek rado pomaže.

24. travanj 2024 12:05