StoryEditor
ŽupanijaVidović i partneri na otoku Murteru

Investicija u hotel Borovnik u Tisnom primjer je kako poticati turizam, poduzetništvo i zaposlenost u županiji

Piše Katarina Rudan
11. svibnja 2017. - 11:18


Franko Vidović, kandidat za župana Šibensko-kninske županije koalicije SDP-HNS-HSS-HSU, sa zamjenicima i suradnicima Petrom Mišurom, Marinom Mikšićem i Krunom Mazalinom posjetio je u srijedu Tisno, Jezera, Murter i Betinu, gdje su im se u obilasku pridružili Mateja Bašić, predsjednica SDP-a Murter i Ivan Gulam, načelnik Općine Pirovac.

S obzirom da se radi o turističkim mjestima, turizam je svakako pokretač razvoja ovih mjesta i glavni generator zaposlenosti i prihoda. Jedan od kvalitetnih primjera kako i na koji način poticati i razvijati turističku ponudu je i investicija u rekonstrukciju i dogradnju Hotela Borovnik u Tisnom, vrijedna 26 milijuna kuna. Čak polovica iznosa ove vrijedne investicije osigurana je iz sredstava EU fondova. To je prvi projekt u Županiji i osmi u Hrvatskoj kojem su dodijeljena sredstva iz europskih fondova za dogradnju i renoviranje.

- Primjer gospodina Dane Slamića, poduzetnika s dugogodišnjom tradicijom u hotelijerstvu, može poslužiti kao primjer kako poticati turizam, poduzetništvo i zaposlenost u Županiji. Dodatno, njegov primjer potvrđuje kako je moguće za kvalitetne projekte povući sredstva iz EU fondova, što nažalost u našoj Županiji ne iskorištavamo dovoljno, istaknuo je Franko Vidović prilikom današnjeg obilaska radova na rekonstrukciji i uređenju Hotela Borovnik.

Gradovi i općine, osim par izuzetaka, u Šibensko-kninskoj županiji slabo su uključeni u prijavu i realizaciju projekata financiranih iz EU fondova. Kao razlozi tako slabe uključenosti navode se neinformiranost o natječajima i projektima, nedostatni kapaciteti za pisanje i provedbu projekta kao i nedostatak sredstava za sufinanciranje vlastitog udjela.

- U izbornom programu koalicije SDP-HNS-HSS-HSU istaknuto je kako Razvojna agencija Šibensko-kninske županije treba biti na usluzi općinama i gradovima. Agencija posjeduje primjerene kapacitete za pisanje i pomoć u provedbi za najmanje jedan projekt za svaki grad i općinu godišnje. Naš je plan raspisati javni poziv za gradove i općine, a Razvojna agencija će na osnovu prikupljenih projektnih ideja i otvorenih natječaja, odnosno natječaja u najavi, pomoći svakom gradu i općini u realizaciji barem jedne prijave godišnje, zaključio je Franko Vidović.

Predstavnici Koalicije SDP-HNS-HSS-HSU, prilikom današnjeg posjeta otoku Murteru družili su se s brojnim građanima i obrtnicima te razgovarali o njihovim konkretnim potrebama i svemu što je nužno napraviti kako bi život i rad u ovim mjestima bio ugodniji i kvalitetniji.


 

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 22:36