StoryEditorOCM
ŽupanijaPirovac

Investicija koja će podignuti kvalitetu mjesta: Parkirajte na odmorištu i prošetajte šetnicom do vidikovca

Piše Katarina Rudan
4. ožujka 2020. - 12:43

Na ulazu u Pirovac iz pravca Šibenika, s obje strane Jadranske magistrale, izvode se radovi na izgradnji odmorišta za vozače. Kako doznajemo od načelnika općine Pirovac Ivana Gulama, radovi su pri kraju, a samo odmorište za Pirovac će, osim ljepšeg dojma pri ulasku u mjesto i mogućnost odmora vozača, imati dodatno značenje.

- Za naš proračun to nije nikakav trošak jer radove na odmorištu vrijedne oko 2,5 milijuna kuna financiraju Hrvatske ceste, ali će odmorište podignuti kvalitetu mjesta. Uredit će se parkirna mjesta, bit će postavljene klupe i izgrađen sanitarni čvor, planirano je postavljanje rasvjete sa solarima, a na južnom odmorištu i igrala za djecu. Odmorište nam je bitno i iz razloga što je usko vezano uz jedan naš, općinski projekt. Radi se o projektu uređenja šetnice u Makirini, kojeg smo prijavili na mjeru 8.5.2. "Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture" u sklopu programa Europa ulaže u ruralna područja. Vjerujemo da ćemo proći na natječaju i stoga nam je bitno parkiralište na odmorištu. Ljudi će moći ostaviti automobil i šetnicom krenuti prema vidikovcu, a pripremamo i dokumentaciju za natječaj LAGUR-a za nastavak uređenja šetnice prema Ivinju, odnosno Blatu, kaže Gulam.

Dodaje da odmorište nije jedina investicija Hrvatskih cesta na području Pirovca. Tu je i projekt izgradnje rotora kod trgovačkog centra vrijedan oko 3,5 milijuna kuna, dok bi na jesen trebala krenuti kompletna rekonstrukcija Jadranske magistrale kroz Pirovac, semaforizacija glavnog raskrižja i izgradnja nogostupa od prve do zadnje ulice.

- Procijenjena vrijednost investicije je oko 10,5 milijuna kuna i sve bi to trebalo biti gotovo do ljeta 2021. godine. Što se tiče naših, općinskih investicija, u ovom trenutku najveća je izgradnja objekta Dječjeg vrtića "Mendula" na lokaciji pokraj Osnovne škole za kojeg smo povukli 5,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a ukupna vrijednost projekta i ugovoreni radovi iznose oko 7,1 milijuna kuna. U tijeku su radovi na uređenju prvog kata zgrade iznad ambulante i ljekarne, objekta koji se nalazi u samom središtu mjesta i u našem je vlasništvu, u kojeg će se preseliti općinska uprava, a u dijelu etaže bit će knjižnica koju Pirovac do sada nije imao. Za ove radove od Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenje na natječaju smo dobili 350 tisuća kuna, a procijenjena vrijednost radova je 1,4 milijuna kuna, navodi Gulam.

Radovi na prvom katu trebali bi biti gotovi do polovice lipnja, a u novi prostor plan je useliti se do proljeća slijedeće godine. Oko 200 kvadrata planirano je za općinsku upravu, a preostalih 73 za knjižnicu. Opremanje knjižnice prijavit će na sredstva Ministarstva kulture i pokušati dobiti "koju kunu", a kupnju lifta prijavit će na natječaj Ministarstvo branitelja. Iz vlastitog proračuna za građevinske radove te opremanje uredskih prostora općinskih službi, morat će izdvojiti oko milijun kuna.



 

22. travanj 2024 16:28