StoryEditorOCM
ŽupanijaMURTER Nakon višegodišnjeg nemara

Intenzivno se uređuju plaže

Piše Tekst i foto: Mande TURČINOV -JEŽINA
7. prosinca 2016. - 14:24

Gradska plaža Luke u Murteru ugodno će iznenaditi svoje kupače u idućoj turističkoj sezoni. U tijeku je, naime, sanacija jedine gradske plaže za koju se, u pravilu, traži mjesto više, a u koju se godinama nije uložio ni novčić. Projekt sanacije izradio je mladi murterski arhitekt Goran Potušek, a uključuje proširenje plaže za 60 metara, uređenje šetnice cijelom njezinom dužinom, obnovu lupeške rive, spoj rampe za invalide s plažom, opremanje suncobranima, odgovarajućim ležaljkama, rasvjetom, još jednim tušem…, a na susjedno dječje igralište veličine 600 četvornih metara postavit će se umjetna trava radi dodatne sigurnosti malih korisnika. Za ovu investiciju iz općinskog proračuna će se izdvojiti 480 tisuća kuna.
– Plaže su najveći naš brend, a godinama se u njih ništa nije ulagalo – reći će murterski načelnik Toni Turčinov, najavljujući u idućim godinama nastavak uređenja plaže Luke i njezino širenje prema marini Vinici, a već do 15. travnja iduće godine pripremu svih plaža za turističku sezonu.
Osim ove plaže, kupače će dočekati i uređena plaža Podvrške u koju se, kaže Turčinov, neće dirati puno. Intervencija u prostoru bit će minimalna, ali dovoljna da se odijeli plaža od parkinga. Uredit će se tri ambijentalno osvijetljena stubišta za prilaz plaži, a ona sama očistiti od kamenih gromada. Od raznog smeća i suhog raslinja očistit će se i veći dio susjednog otočića Školjića.
Najveće iznenađenje bit će ipak prva takozvana antička plaža koja će se urediti uz novu šetnicu i biciklističku stazu na Gradini. Budući da se posljednjih godina intenzivirao rad na revitalizaciji antičkog grada Colentuma, uređenje antičkih plaža – a zamisao je u budućnosti urediti više takvih plaža – najavljuje načelnik Turčinov, samo je logična posljedica započetog trenda.

24. travanj 2024 16:38