StoryEditorOCM
ŽupanijaZELENO SVJETLO

Ide marina u Prvić Šepurini! Investitor otkriva svoje planove: Uložit ću 4 milijuna eura i zaposliti 20 mještana

Piše Ante Talijaš
Nikša Stipaničev /Hanza media
2. studenog 2017. - 10:26

Glasovima osam vijećnika vladajuće koalicije (HDZ-HSS), na sjednici Gradskog vijeća Vodica usvojene su izmjene i dopune Prostornog plana uređenja grada Vodica za područje luke Perolin gat u Šepurinama na otoku Prviću, a donesen je i Urbanistički plan uređenje naselja Prvić Šepurine i Prvić Luke. Donošenjem ovih planskih dokumenata omogućava se izgradnja luke nautičkog turizme (marine drugog reda od 70 vezova) te komunalne i sportske lučice (od stotinjak vezova) u uvali Perolin gat smještenoj na sjevernoj strani Prvić Šepurine. Protiv ove odluke bila su dva vijećnika SDP-a, dok su tri vijećnika Liste našega mista i dva vijećnika Mosta ostala suzdržana.

Glasovima vladajuće većine prethodno je odbijen prijedlog vijećnika Liste našega mista da se ova tema, koja je izazvala dosta bure u javnosti, skine s dnevnog reda. Ovi oporbeni vijećnici ustvrdili su da donošenje navedenih prostornih dokumenata ne može proći jer nisu usklađeni sa zakonskim propisima te da izgradnja marine nema potporu Mjesnog odbora Prvić Šepurine. Oni su tražili da se o ovom projektu referendumom izjasne mještani Šepurine.

- Izmjene i dopune prostornog plana kojim se omogućava izgradnja luke nautičkog turizma u Šepurinama dobile su suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Upravo je bila i obveza Grada Vodica da svoj prostorni plan uskladi s postojećim županijskom prostornom planom u kojemu je ucrtana marina u Šepurini. Da su se prihvatile primjedbe i izostavila izgradnja ove marine, izmjene i dopune ne bi dobile suglasnost Ministarstva jer izmijenjeni prostorni plan ne bi bio u skladu sa županijskim prostornim planom, odnosnom planom višeg reda - kazala je Ivana Bojić iz "Geoprojekta", splitske tvrtke koja je izradila ove izmijenjene planske dokumente.

Uoči sjednice Gradskog vijeća, pred zgradom vodičke Gradske uprave okupilo se stotinjak mještana Šepurine. Među njima, većinu su činili protivnici izgradnje marine.
- Ne prihvaćamo luku nautičkog turizma u našem mjestu jer je odlukom Mjesnog odbora i Zbora mještana još prije 14 godina odobrena izgradnja samo komunalne i sportske lučice, a bez luke nautičkog turizma. I konzervatori su se izjasnili protiv marine, jer je ona ekološki i vizurom neprihvatljiva za otok Prvić koji je zaštićeno kulturno dobro - kazao je Branimir Vlahov, čelnik udruge "Burni Prvić" (u osnivanju), dodajući kako je u uvali Perolin gat stanište zaštićene školjke periske, koje će biti ugroženo izgradnjom marine. Članovi udruge dočekali su vodičke vijećnike s transparentima "Nećemo mega marinu", "Hoćemo referendum", "Žalo, a ne beton".

Pored njih okupili su se i zagovornici projekta luke nautičkog turizma, a koji su još jednom istaknuli podršku promjenama prostornog plana, odnosno izgradnji komercijalne marine.
Zagovornike projekta, pred zgradom Gradske uprave predvodio je Lino Vlahov, stariji brat čelnika suprotstavljene strane.
- Zbor mještana je u pet navrata donio odluke o izgradnji luke nautičkog turizma, koja će pokrenuti gospodarski razvoj našeg mjesta i otoka - kazao je Lino Vlahov (HDZ), koji "gura" ovaj projekt već 17 godina.

Zbog sjednice Gradskog vijeća i ove teme, u Vodice je na jedan dan iz Turske doputovao zainteresirani investitor Arash Repač, generalni direktor podružnice za jugoistočnu Aziju (sa sjedištem u Istanbulu) ruske naftne kompanije Lukoil.
- Pozdravljam odluku Gradskog vijeća Vodica kojom su stvorene pretpostavke za projekt marine u Šepurini, a za koji sam zainteresiran već 13 godina. Kao Hrvat, zaljubljen sam u otok Prvić i Šepurine i tamo sam sagradio kuću. Spreman sam u ovaj projekt investirati najmanje četiri milijuna eura, a tom investicijom želim pomoći turističkom razvoju otoka i zapošljavanju 20-ak Šepurinjana. Naglašavam, samo trećina cijeloga projekta odnosi se na komercijalnu marinu, dok je ostatak predviđen za komunalne i sportske vezove mještana Prvića. Ujedno, moja obveza kao investitora, uz svu ostalu dokumentaciju, bit će i izrada studije o utjecaju na okoliš koja mora imati i pozitivno mišljenje konzervatora - kazao je Arash Repač.


BRAĆA VLAHOV NA SUPROTNIM STRANAMA
Branimir: Zaustavit ćemo projekt
Lino: Nećete, marina nam treba
- Na žalost, Gradsko vijeće Vodica nije usvojilo naše zahtjeve da ne prihvate predložene izmjene plana. S obzirom na sastav vijeća u kojemu većinu čine vijećnici HDZ-a i HSS-a, ovakvu smo odluku i očekivali. Međutim, naša borba za zaustavljanje betonizacije Prvića zapravo tek sad počinje. Na raspolaganju imamo niz postupaka i alata kojima namjeravamo zaustaviti ovaj suludi projekt. No pasaran! U tom cilju povezali smo se s brojnim udrugama i stručnjacima s područja zaštite okoliša, oceanografije te s pravnim stručnjacima - kazao je Branimir Vlahov, predsjednik Udruge "Burni Prvić".
Idejni začetnik ovog projekta je Lino Vlahov, njegov stariji brat. A upravo zemljišta u vlasništvu Vlahovljevih naslanjaju se na Perolin gat.
- U javnosti se stalno provlači pogrešna teza da su mještani Šepurina protiv marine. Većina stalnih stanovnika podržava izgradnju, a protiv marine su povremeni stanovnici - Šepurinjani koji su prodali djedovinu i vikendaši koji borave na otoku tri mjeseca. Ova marina je našem mjestu prijeko potrebna jer će postati generator turističkog razvoja. Nakon njezina uvrštenja u prostorni plan krećemo u realizaciju projekta. Za izradu idejnog rješenja angažirat ćemo arhitekta Nikolu Bašića. Bit će to marina mediteranskog tipa, bez ograda, a njezin kopneni dio koji zahvaća samo četiri tisuće kvadrata ostat će javna površina. Akvatorij od 1,5 hektara namijenjen je komercijalnoj marini, a isto toliko hektara za komunalnu i sportsku lučicu - kazao je Lino Vlahov.


Izmjene i dopune prostornog plana kojim se omogućava izgradnja luke nautičkog turizma u Šepurinama dobile su suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja

24. travanj 2024 17:52