StoryEditorOCM
ŽupanijaBesplatan ulaz

Iako se Burnumske Ide ove godine neće održati, posjetitelji će svejedno moći uživati u rimskom ozračju Arheološke zbirke i amfiteatra Burnum

Piše šibenski.hr
13. kolovoza 2020. - 08:05

Iako se Burnumske Ide ove godine neće održati, posjetitelji će svejedno moći uživati u rimskom ozračju Arheološke zbirke i amfiteatra Burnum jer je 13. i 14. kolovoza ulaz na te lokalitete – besplatan, doznaje se u JU NP 'Krka'.

- Kolovoz je u Nacionalnom parku „Krka“ tradicionalno posvećen antičkom kulturnom nasljeđu. U tom se mjesecu od 2011. održavaju Burnumske Ide, rimske svečanosti punog mjeseca, kojima Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ oživljava život i običaje iz rimskog vojnog logora Burnum. Zbog novonastale situacije uzrokovane epidemijom novog koronavirusa, Ide se ove godine neće održati na tradicionalan način, u rimskom vojnom logoru Burnum, već se rimski šatori sele na Skradinski buk- kazala je Katia Župan, glasnogovornica NP 'Krka.

Na ulazu na lokalitet Skradinski buk, neposredno uz crkvicu Gospe od zdravlja, za posjetitelje će od 12. do 14. kolovoza biti postavljeni šatori s opremom rimskog vojnika. Doživljaj će upotpuniti Dioklecijanova legija iz Splita, koja će u četvrtak, 13. kolovoza od 16 do 20 sati prezentirati opremu i vježbe rimskih legionara, kao i streličarske vještine za zainteresirane posjetitelje.

- Svi oni koji žele doživjeti dašak slavnog Rimskog Carstva u originalnom ugođaju, 13. i 14. kolovoza imaju besplatan ulaz u amfiteatar Burnum i Arheološku zbirku Burnum u Eko kampusu „Krka u Puljanima- veli Župan.

Inače, Burnum, rimski vojni logor, u cijelosti se nalazi na području Nacionalnog parka „Krka“, u selu Ivoševci, sjeverno od Kistanja. Zub vremena poštedio je ostatke lukova zgrade vojnog zapovjedništva i dobro očuvan amfiteatar. U arheološkoj zbirci, s restauratorskom radionicom i dva kata izložbenog postava, izloženi su brojni vrijedni nalazi pronađeni u arheološkim istraživanjima vojnog logora Burnum, koja se sustavno provode od 2003.

19. travanj 2024 14:20