StoryEditorOCM
ŽupanijaRajić prvi u ringu

I u SDP-u kreće unutarstranačka utakmica za vodeće pozicije: aktualni šef neće se kandidirati, evo tko bi mogao biti njegov nasljednik

Piše Davorka Blažević
8. rujna 2021. - 12:27

Baš kao u HDZ-u, i u SDP-u kreće unutarstranačka utakmica za vodeće pozicije. Iako u aktualnom vodstvu županijskog SDP-a smatraju da je za kandidature još rano, jer nije donesena ni odluka o terminu izbora, neki su već najavili ulazak u izbornu utrku.

-Drage prijateljice i prijatelji, stranačke kolegice i kolege, ponosno najavljujem svoju kandidaturu na predstojećim unutarstranačkim izborima za predsjednika Županijske organizacije SDP-a. Odlučan sam da, nakon unutarstranačkih izbora, zajedno s vama, članicama i članovima SDP-a, gradimo županijski SDP kao snažnu, sposobnu, odgovornu i prepoznatljivu organizaciju, stranku koja će svojom pristupačnosti i dostupnošću pomagati ljudima naše županije. Slogan RADNO oslikava ono što je SDP-u itekako potrebno!, napisao je ovih dana na svom Facebook profilu Ivan Rajić i time prvi ušao u ring.

Tko će mu se tamo pridružiti i eventualno s njim ukrstiti rukavice, vidjet ćemo, no zasad se osim Rajićevog, u SDP-u nijedno drugo ime ne spominje.

Aktualni šef šibensko-kninskog SDP-a Joško Šupe, kako nam je potvrdio, neće se ponovo kandidirati.

-Ne mislim se više kandidirati jer moj rezultat na lokalnim izborima nije bio u skladu s mojim očekivanjima, prvi sam SDP-ov kandidat koji nije ušao u drugi krug izbora (kandidirao se za župana šibensko-kninskog, op.a.) i to me dodatno potaklo da odstupim. Smatram korektnim da se povučem i priliku dam drugim, pogotovo mlađim kandidatima, jer mislim da je vrijeme za nove ljude i nove ideje u vrhu SDP-a- kaže Šupe.

Nema ništa protiv kolege, naprotiv, veli, ali Rajićevu kandidaturu smatra pomalo ishitrenom i preuranjenom, jer odluka o izborima još nije ni donesena.

Po Statutu stranke, napominje, unutarstranački izbori se trebaju provesti u roku 6 mjeseci nakon lokalnih, ali sada slijedi najprije reevidencija članstva i ponovno izjašnjavanje svakog člana želi li biti i dalje u SDP-u, tako da bi se izbori trebali obaviti do kraja godine. Dosad je u županiji bilo oko tisuću članova SDP-a, a koliko će ih biti kad se napravi nova evidencija, vidjet ćemo, kaže.

Ostat će i dalje aktivan član stranke, SDP-ov je županijski vijećnik i svojim će angažmanom biti i ubuduće na raspolaganju stranci, poručio je.

Ivan Rajić (1955.), po struci politolog, profesor obrane i zaštite, veći je dio svog radnog vijeka proveo u vojnom sustavu, radio je u Hrvatskoj ratnoj mornarici gdje je obnašao razne odgovorne dužnosti, a iz HRM-a je otišao i u mirovinu.

-Sadašnja situaicja u SDP-u zahtijeva ozbiljan, predan angažman na terenu ako se želi vratiti na stare staze kada je to bila respektabilna politička snaga, a za to je potrebna velika želja i uporan rad. Moja ambicija je- kaže Rajić- da stvorimo tako jaku organizaciju SDP-a koja će u dogledno vrijeme moći i sama sastaviti vlast u Šibeniku. Smatram to realnim ciljem pod uvjetom da se jako puno, uporno i teško radi, pogotovo na terenu, kako bi se vratilo povjerenje u SDP, ali svakako je moguće.

Na komentar predsjednika ŽO SDP-a Joška Šupe da priliku treba dati mlađima, jer je vrijeme za nove ljude I nove ideje, Rajić odgovara: Čovjek je mlad onoliko koliko prihvaća mlade. Inače- naglasit će Rajić- ja nemam nikakve karijerne ambicije, ne pucam na zastupničko mjesto u Saboru, moja je radna karijera završena, s najvišim radnim ocjenama sam otišao u mirovinu, i sve što sada želim je ojačati SDP i pridonijeti revitalizaciji stranke.

Kao izgledan datum izbora za vodstva organizacija na svim razinama, spiminje 27. studenoga, i ne misli da je njegova objava na Facebooku ishitrena, jer “ to je samo najava kojom stranačke kolege upoznajem sa svojom odlukom.”

26. travanj 2024 08:45