StoryEditor
ŽupanijaRibarski sektor ranjen

I u jeku epidemije koronavirusom možete imati ‘morski‘ ručak: Nazovi Nadu radi dobre jadranske ribe na kućnom pragu

Piše Branimir Periša
25. ožujka 2020. - 08:09
ilustracija/Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

 

 

Kao malo što prije, epidemija koronavirusa izbacuje na površinu činjenicu koliko smo povezani – kao ljudi i kao ekonomski sustav, koji je praktično zamro na svim razinama.

Nema onog tko neće lizati bolne rane kada sve ovo završi – nadamo se što skorije – pa tako i ribarski sektor.

Bojana Paić, tajnica, i Ante Sladoljev, voditelj LAGUR-a Galeb sa sjedištem u Vodicama, izvještavaju o teškim danima za koćare. Ne samo zbog bure koja je donijela zimu u proljeće, pa su ribarice prinuđeni ostaviti na vezu, nego su im zatvorene i sve peškarije, tako da nemaju gdje plasirati ulov. Koćarima zasad jedino preostaje uspostaviti dostavu na kućna vrata ili organizirati prodaju na brodu u ribarskoj luci, no sugovornici kažu da je riječ uglavnom o starijim ribarima, zabrinutim za vlastito i zdravlje kupaca, tako da većina o tome ne razmišlja.

K tome, za prodaju na brodskoj palubi trebaju osigurati sanitarne mjere za što im je teško preuzeti odgovornost te su se zasad odlučili povući u svoje domove sa što manje rizika, kao i velika većina sugrađana. LAGUR Galeb akcijska je grupa kojoj su utemeljivači općine Tribunj, Pirovac, Murter-Kornati te gradovi Vodice i Skradin.

Nikom nije do izlazaka na more

To je jedno od najrazvijenih ribarstvenih područja na našem Jadranu i najveće u županiji, što najbolje ilustrira razmjere paralize i ovoga sektora gospodarstva.

Za razliku od koćara, plivaričarima je ipak ostao dio tržišta jer sitnom plavom ribom opskrbljuju uzgajališta tuna.

Koliko će im to omogućiti držati glavu iznad vode, jer imaju posade od osam ljudi te je pitanje hoće li ih moći plaćati, govori Matea Branica, upraviteljica Ribarske zadruge Adria u Tribunju, jednom od domaćih plivaričarskih centara.

Svježe ribe u zadruzi nema već nekoliko dana zbog rečene situacije s koćarima, a prema njezinim informacijama, ni plivaričari neće još dugo ploviti ni loviti. Barem ne svi, jer su oni većinu ulova prodavali prerađivačkoj industriji, koja je, pak, 80 posto proizvodnje izvozila. Međutim, izvoz je zabranjen, a ne može cijela plivaričarska flota živjeti od uzgajivačnica tuna, napominje Branica. Zadruga koju vodi nema obvezu otkupljivati sav ulov od ribara-zadrugara, niti ga oni cijelog trebaju predavati, a prodaja svježe ribe, veli, ionako nije bila osobita izuzme li se blokirani izvoz u Italiju. Glavno tržište bio je Zagreb, međutim, i ta se knjiga zasad zaklopila. Plan zadrugara-koćara bio je, nastavlja Branica, da oni nastave loviti prema dogovorenom rasporedu dok se ne ispuni krug, te da se u Adriji potom jednom ili dvaput tjedno upriliči prodaja svježe ribe. Međutim, nastupile su stroge mjere i nikom više, barem zasad, nije do izlazaka na more.

Nije novost da su Hrvati vrlo slabi konzumenti ribe – sa samo nekoliko kilograma per capita pri samome smo dnu europske ljestvice i ribarstvo će nakon aktualne epidemiološke krize upasti u velike dubioze. Upraviteljica je za svoju zadrugu dodatno zabrinuta i zato što je Adria koncesionar ribarske luke i pitanje je dokad će biti u stanju plaćati struju, vodu, odvoz smeća i koncesiju kada nema brodova koji su tu pristajali sa svih strana da bi iskrcali ulov i za to plaćali pristojbu.

– Sve je toliko povezano. Bez jednog nema drugog i vrtimo se u krug – kratko opisuje prilike u svojoj branši Matea Branica.

Ribarska zadruga Adria također sušenjem prerađuje određene količine, no s time su stali jer je sezona upitna. Ovih dana Adriji je trebala stići naručena pušnica za ribu, no stornirali su narudžbu s nadom da će zamisao o dimljenju ostvariti dogodine. Ipak, ledene komore ove zadruge trenutačno su pune kvalitetne, propisno zaleđene te sušene jadranske ribe s naših koćarica i plivarica, pa Matea Branica toplo savjetuje sugrađanima da radije konzumiraju dobru ribu iz svoga mora nego morske plodove iz trgovačke mreže ulovljene u svjetskim oceanima.

Zaleđena kvalitetna riba

– U ožujku smo predvidjeli određenu količinu za izvoz u Italiju, no kako se tržište srušilo, meso škampa, trlje, kozice, osliće i lignjune smo zaledili, da domaći ljudi i dalje imaju kvalitetnu ribu u situaciji praktički onemogućenog kretanja. Organiziramo dostavu do kuća, treba se samo predbilježiti na našoj Facebook stranici Ribarska zadruga Adria ili našoj Nadi Gašpić na mobitel 091/2562427. Na području Tribunja dostavljamo istog dana, a na širem prostoru s danom zakašnjenja, po jednakoj cijeni dostave od 35 kuna – kaže Matea Branica i zaključuje u neveselom tonu: “Ne pojačamo li domaću kupnju, ribarstvo će vrlo loše proći…”

#RIBA

Izdvojeno