StoryEditorOCM
Županija"opcija za promjene"

I šibensko- kninski HDZ ima svoj tim koji podupire ekipu oko Mira Kovača; Evo što o mogućoj kandidaturi kaže dugogodišnji šef stranke u našoj županiji

10. veljače 2020. - 18:11

Unutarstranački izbori u HDZ-u mogli bi donijeti iznenađenja i u Šibensko-kninskoj županiji. Za početak, neslužbeno (ali pouzdano!) saznajemo da je iz "opcije za promjene" koju predvodi Miro Kovač kao kandidat za novog šefa HDZ-a, uz potencijalnog zamjenika Ivana Penavu i potpredsjednika Davora Ivu Stiera, za glavnog koordinatora u ŠKŽ imenovan Miho Mioč, koji je već neko vrijeme pasivni član HDZ-a.

Mioč je početkom 2000-tih bio dožupan, a potom dugogodišnji direktor Šibenskog vodovoda, i s te je dužnosti otišao i u mirovinu prije godinu dana. S profesionalnim umirovljenjem, činilo se da je uslijedilo i stranačko. Sve do nedavno, kada je dobio posebnu ulogu u unutarstranačkoj utakmici za novog lidera HDZ-a. Naši izvori govore da je Mioča za glavnog Kovačevog koordinatora u Šibensko-kninskoj županiji predložio Milijan Brkić, koji se odlučio kandidirati za potpredsjednika, i javno dao podršku Kovaču kao budućem šefu HDZ-a.

Govori se i da je bivši čelnik šibensko-kninskog HDZ-a Ante Kulušić, također sklon "opciji za promjene" Kovača, Stiera i Penave, te da pretendira ponovo na mjesto stranačkog predsjednika u županiji.

Pokušali smo provjeriti informacije izravno kod Kulušića i Mioča. Kulušića smo zatekli u Njemačkoj, gdje čeka novi termin leta, jer je, kako nam je rekao, preko 400 letova zbog nevremena otkazano.

Nije htio naše navode komentirati, ali na jednom je inzistirao: Ne želim poslije demantirati, zato vas molim napišite da se sasvim sigurno neću kandidirati za predsjednika ŽO HDZ-a!

Mioč je naše pozive ignorirao.

Neki u HDZ-u misle da prikupljanje potpisa neće ići baš glatko jer nitko ne želi riskirati svojim potpisom koji bi mu poslije mogao doći na "naplatu". Mnogi još kalkuliraju, ali s obzirom da ŠKŽ ima 10 tisuća članova HDZ-a, kako je ovih dana o proslavi 30-te obljetnice osnutka stranke izjavio predsjednik ŽO HDZ-a Nediljko Dujić, nekoliko stotina potpisa za jednu i(li) drugu opciju ne bi trebao biti problem.

Inače, u Šibensko-kninskoj županiji javno su deklarirali podršku aktualnom predsjedniku HDZ-a i šef GO HDZ-a Šibenika Željko Burić, i ŽO HDZ-a Nediljko Dujić i šibensko-kninski župan Goran Pauk, a kako nas uvjeravaju iz stranke, lojalnost Plenkoviću izrazili su i svi ostali predsjednici gradskih i općinskih organizacija (osim, navodno, Tihomira Budanka).

I anketna istraživanja (RTL- agencija Promocija Plus) pokazuju značajnu prednost Andreja Plenkovića za kojeg se, u ispitivanju provedenom od 31. siječnja do 4. veljače, opredijelilo 72 posto HDZ-ovih birača, dok ih je 12,4 posto sklono Tomislavu Karamarku (koji se odlučio, ipak, kandidirati samo za potpredsjednika), a Miro Kovač je tek treći izbor sa 11,4 posto glasova.

Ipak, treba imati na umu da će se izbori za novo vodstvo HDZ-a provesti prvi put po modelu "jedan član jedan glas", što bi na razini lokalnih organizacija moglo rezultirati i s velikim iznenađenjima, ali kad je riječ o županijskim čelnicima stranke, već je poznato kako će na te pozicije biti redom kandidirani stranački kadrovi čija je lojalnost Andreju Plenkoviću neupitna. Druga stvar su gradski i općinski odbori gdje se najavljuje smjena generacija...

23. travanj 2024 21:02