StoryEditorOCM
ŽupanijaKako uočiti srčane greške

I šibenski liječnici znaju pogledati u srce nerođenog djeteta: Naša sugrađanka ispričala kako je dr. Zmijanović spasio njezinog sina

Piše Katarina Rudan
5. lipnja 2022. - 17:19

Na drugom "Tečaju fetalne ehokardiografije", koji se proteklog vikenda održao u Medicinskom centru Vodice, u organizaciji Hrvatskog društva za perinatalnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, okupilo se 20 liječnika iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Austrije i Srbije.

Tečaj je bio namijenjen ginekolozima koji kontroliraju trudnoće, subspecijalistima fetalne medicine i pedijatrima subspecijalistima dječje kardiologije i neonatologije.

– Prvi tečaj održali smo u rujnu 2019. godine sa zadovoljavajućim učinkom. Tečaj je pohađalo 18 ginekologa koji su svladali osnove fetalne ehokardiografije. U ožujku 2020. pripremili smo drugi tečaj, koji smo morali otkazati zbog pandemije COVID-a 19. Sada kad se situacija s pandemijom smirila, nastavljamo s održavanjem osnovnog tečaja iz fetalne ehokardiografije, a planiramo organizirati i napredni tečaj – rekao nam je jedan od inicijatora održavanja tečajeva, šibenski ginekolog dr. Ivan Zmijanović, subspecijalist fetalne medicine, zaposlen u Općoj bolnici Šibenik.

Dodatne pretrage

Svrha je tečaja da se liječnici koji se svakodnevno susreću s trudnicama i novorođenom djecom osposobe za pregled srca fetusa, da nauče prepoznati strukture zdravog srca, te da ako posumnjaju na srčanu grešku, trudnicu upute na dodatne pretrage. Ako se srčana greška potvrdi, tada se planira porođaj djeteta u tercijarnom centru u kojem se može najbolje zbrinuti dijete s prirođenom srčanom greškom. Osim teorijskog dijela, za trodnevnog trajanja tečaja polaznici su imali i praktični dio, u kojem su na vrhunskim UZV aparatima pregledali više od 40 trudnica u sedam odvojenih termina, tako da je svaki od polaznika, uz nadzor mentora, obavio više ultrazvučnih pregleda fetalnog srca.

Voditelj tečaja prof. dr. sc. Ivan Malčić, pedijatar kardiolog s dugogodišnjim radom u pedijatrijskoj i fetalnoj kardiologiji, kazao nam je kako je izuzetno važno da se već intrauterino, dakle unutar maternice, postavi dijagnoza ili sumnja na srčanu bolest.

– To može značajno utjecati na trudnoću, na status samih roditelja, osobito majke, i može – što je najvažnije – značajno pozitivno djelovati na ishod bolesti jer se i najsloženije srčane greške danas mogu liječiti. Važno je prije porođaja znati o kojem se tipu greške radi, kako se dijete treba roditi, što treba dati neposredno poslije porođaja i zbog svega toga roditelje treba uputiti da se porođaj obavi u tercijarnom centru. Kod nas je centar za prirođene srčane greške na KBC-u Rebro u Zagrebu – rekao je dr. Malčić, koji i dalje, premda je u mirovini, svojim radom kroz Hrvatsko društvo za perinatalnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora objavljuje stručne radove, i dalje proučava te podučava svoje kolegice i kolege. Činit će to, rekao nam je, dok bude živio.

– Nastojim i dalje unaprjeđivati medicinsku kulturu, tako da i kroz fetalnu kardiologiju poznajemo timski rad. U prvom redu rad koji bi trebao integrirati zajedničke sposobnosti pedijatrijskih kardiologa koji mogu intrauterino dijagnosticirati svaku srčanu grešku i ginekologa koji prvi pregledavaju trudnice i uočiti da nešto nije u redu s djetetovim srcem. Na taj način zapravo slijedimo tendencije razvijenih zemalja, jer nam je stalo do toga da nam jedna komponenta po kojoj se ocjenjuje stupanj razvijenosti medicine u jednoj zemlji, a to je perinatalni mortalitet, bude što bolja. Danas djeca u perinatalnom razdoblju, a to znači tjedan dana prije i tjedan poslije porođaja, ne umiru od infekcija, gladi ili lošeg zbrinjavanja, nego od kongenitalnih, odnosno urođenih anomalija, a prirođene srčane greške su najčešće anomalije – govori dr. Malčić.

Pomoć specijalista

Osim što će sa svojim kolegama i dalje održavati tečajeve fetalne ehokardiologije, dr. Malčić navodi da su upravo u fazi organiziranja takozvanog kardioopstretičkog tima.

– Tim bi se trebao brinuti za ishod trudnoće kod naših pacijentica koje prelaze u generativnu dob, žele biti majke i imati obitelj, a imaju neku srčanu bolest. To je moja osobna inicijativa, koja je u skladu s inicijativom razvijenih zemalja, a neke od njih već imaju i zakonsku obvezu imati takve timove kako bi se dopustilo i onima koji su opterećeni srčanim bolestima da rode djecu – istaknuo je dr. Malčić.

image
Niksa Stipanicev/Hanza Media

Doktor Zmijanović navodi da je najvažnije znati prepoznati zdravo srce kod nerođenog djeteta, što je poanta održavanja tečaja, a ako se uoči nešto što se "ne uklapa" u zdravo srce, traži se pomoć od onih kojima je to uža specijalnost.

– Inače, pojavnost srčanih mana u općoj populaciji, dakle u svijetu, iznosi oko 0,8 posto, a tako je i kod nas. Godišnje u Hrvatskoj imamo oko 40.000 poroda, među kojima je 350 do 400 djece rođeno sa srčanom manom. U najboljim je svjetskim centrima stopa prepoznavanja srčanih anomalija od 50 do 60 posto, a kod nas je to 20 do 30 posto. Dakle, od 400 djece sa srčanom greškom prije porođaja prepozna se 100 do 150, a 250 do 300 ostaje neprepoznato. Stoga se javlja potreba da se na vrijeme prepoznaju anomalije, da se postupi u skladu s nalazom i organizira daljnja i pravovremena skrb za novorođenče.

Srčane greške mogu se naći tijekom UZV pregleda od 20. do 24. tjedna trudnoće. Ranim prepoznavanjem srčane mane u nerođenog djeteta znatno se smanjuje rana smrtnost novorođenčadi upravo zbog planiranog porođaja u tercijarnom rodilištu koje ima jedinicu za intenzivnu njegu novorođenčadi. Osim toga, roditelje na vrijeme upoznamo s problemom koje ima njihovo dijete te se oni mogu pripremiti da će nakon porođaja dijete možda morati biti operirano u prvim danima života – rekao je dr. Zmijanović.

Inače, dr. Zmijanović već desetak godina sustavno proučava fetalno srce, pronašao je prirođene srčane greške kod nekoliko djece, sva su rođena u Zagrebu i sva su živa. Među njima je i osmogodišnji sin jedne njegove pacijentice (ime poznato redakciji) koja nam je ispričala svoje iskustvo.

Veliki šok

– Trudnoća je krenula uredno, bili smo oprezni zbog toga što sam u trudnoći prije imala spontani, sve je išlo dobro dok u 32. tjednu trudnoće dr. Zmijanović nije primijetio probleme s djetetovim srcem. U tom ste trenutku u velikom šoku, nemam riječi kojima bih vam to mogla opisati, odjednom ste suočeni s nečim što niste očekivali. Onda se saberete i prihvatite da ćete roditi dijete koje ima srčanu grešku, imate dovoljno vremena da se psihički i fizički pripremite za porod. Sve se vrlo brzo organiziralo, išla sam na pregled u Split i potom je uslijedio dogovor za odlazak u Zagreb. Moj sin rođen je u Petrovoj bolnici u Zagrebu pod budnim okom liječničkog tima i odmah nakon rođenja prebačen je u KBC Rebro, na Odjel dječje kardiologije – ispričala nam je sugovornica.

S obzirom na to da se radilo o kompliciranijoj srčanoj grešci, bio je nužan operativni zahvat kad za to dođe optimalno vrijeme. Do tada je dijete bilo kod kuće, s majkom, pod terapijom i liječničkim nadzorom. Kad je imao 16 mjeseci, liječnici su ocijenili da je dovoljno snažan i operacija je obavljena u Austriji, u Linzu, a troškove je snosio HZZO.

– Naš sin ide u školu, normalno funkcionira, ima stvari na koje moramo pripaziti, poput nekih fizičkih aktivnosti i umaranja, ali ukupno gledajući, on je sasvim dobro. Pod redovitom je liječničkom kontrolom i očekuju ga još neki zahvati, ali su liječnici, a time i mi, optimistični. Kad "vratim film" i sve promatram s ovim vremenskim odmakom, shvaćam koliko je bilo važno srčanu grešku otkriti u trudnoći, a ne nakon poroda, koji bih obavila u Šibeniku. Tek tada bi nastale komplikacije, izgubili bismo na vremenu i pitanje je kako bi sve skupa završilo – zaključila je naša sugovornica.

18. travanj 2024 12:03