StoryEditorOCM
ŽupanijaPauk nije jedini...

I do jučer moćnom šefu šibensko-kninskog HDZ-a se trese stolica: evo tko bi mogao naslijediti Nediljka Dujića

Piše Davorka Blažević
31. svibnja 2021. - 12:43

Pala je i 28 godina neosvojiva HDZ-ova šibensko-kninska utvrda! Goran Pauk, HDZ-ov kandidat za župana, koji je pucao na četvrti uzastopni mandat, izgubio je bitku od nezavisnog Marka Jelića. A konzekventno tomu mogao bi pasti i glavni čuvar utvrde, šef ŽO HDZ-a Nediljko Dujić!

Nezavisni Marko Jelić, bivši kninski gradonačelnik, s potporom NL Stipe Petrine i drugih nezavisnih opcija, iznenadio je već u prvom krugu, da bi u drugom uvjerljivo potukao HDZ-ovog dugogodišnjeg šibensko-kninskog župana Gorana Pauka. U izbornoj noći šef HDZ-a Andrej Plenković apostrofirao je neuspjeh stranke u Šibensko-kninskoj županiji i najavio analizu tako ozbiljnog neuspjeha u stranačkoj dojučerašnjoj tvrđavi.

Teže negoli samom Pauku, ovaj je izborni neuspjeh vjerojatno pao čelniku Županijske organizacije HDZ-a Nediljku Dujiću koji će teško izbjeći odgovornost za poraz.

Zanimljivo je da je Nediljko Dujić post festum izbora izjavio kako se ne radi o lošem rezultatu HDZ-a, nego lošem rezultatu kandidata Gorana Pauka! Odjednom se sjetio da su se građani nakon 15 godina neprikosnovene vlasti zasitili Pauka. Jer, HDZ je, veli Dujić, prije dva tjedna dobio u županiji 35 posto podrške birača, i to svakako nije loš rezultat, ali je očito bio krivi kandidat za župana(?!) Naravno, Dujić ne vidi u tome vlastite odgovornosti, jer je ŽO HDZ-a Pauka podržao jednoglasno. Zar ne bi i nekog drugog kandidata, da je prijedloga bilo...?

Ovako, s Paukom, po svoj prilici odlazi i Dujić. Već se naveliko spekulira kako Andrej Plenković traži povjerenika za Šibensko-kninsku županiju. Umjesto Dujića, kao potencijalni kandidati za povjerenika ŽO HDZ-a spominju se drniški gradonačelnik Josip Begonja i šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta. U kuloarima se spominje i treće ime, Ivice Bratića, kojega bi, navodno, trebali predložiti utemeljitelji stranke.

No, realno najveće izglede za preuzimanje županijskog HDZ-a ima Mileta, o kojem se i dosad govorilo kao potencijalnom kandidatu za HDZ-ovog župana, što bi se možebitno i dogodilo da je Pauk prije dvije godine (2019.) uspio sa sedmog mjesta na HDZ-ovoj listi ući u Europski parlament. A kako u tome nije uspio, preostalo mu je samo čuvati stolac župana, na kojemu je dosad bio neprikosnoven. No, sve do jednog dana.

Izborom za eventulanog povjerenika ŽO HDZ-a Mileta se de facto priprema za budućeg HDZ-ovog kandidata za župana, što u slučaju Begonje nije opcija, s obzirom da je drniški gradonačelnik najavio, nakon ovog mandata, polako se pripremati za mirovinu.

Prema tome, bude li Mileta izabran za povjerenika, na idućim lokalnim izborima ne bi se trebalo čuditi i da bude kandidat za HDZ-ovog župana.

19. travanj 2024 01:18