StoryEditorOCM
Županijaod ponedjeljka

Objavljene detaljne upute za suzbijanje epidemije koronavirusa u školama, uvode se stroža pravila o maskama

Piše Šibenski.hr
6. studenog 2021. - 20:04
Većina osnovnih i srednjih škola u Šibeniku i županiji od ponedjeljka će nastavu pratiti onlineNikša Stipaničev/Cropix

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavili su nove upute za suzbijanje epidemije covida-19 u školama.

Podsjetimo, većina osnovnih i srednjih škola u Šibeniku i županiji zbog velikog broja novozaraženih koronavirusom od ponedjeljka će nastavu organizirati po tzv. modelu C, odnosno na daljinu.

U uputama se navodi u kojim situacijama je potrebno nositi maske:

- za učenike od 5. razreda osnovnih škola nadalje tijekom cijelog boravka u školi i tijekom boravka u učionici, čak i kada je riječ o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) veći od 1.5 metara.

- za učenike srednjih škola tijekom cijelog boravka u školi i tijekom boravka u učionici, čak i kada je riječ o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) veći od 2 metra.

z- a nastavnike, odgajatelje i druge djelatnike škola i dječjih vrtića kao i roditelje i druge odrasle osobe tijekom cijelog boravka u školi/dječjem vrtiću i tijekom boravka u učionici odnosno odgojno-obrazovnoj grupi; iznimno cijepljeni odgajatelji i učinitelji razredne nastave kao i odgajatelji i učitelji razredne nastave koji su unazad 12 mjeseci preboljeli covid-19 ne trebaju nositi masku kada borave u svojem razrednom odjelu odnosno u svojoj odgojno-obrazovnoj grupi.

- za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole (uključujući četvrti razred) kod prolaska zajedničkim prostorijama odnosno u svim situacijama kraćeg trajanja kada se učenici jednog razrednog odjela miješaju s učenicima drugog razrednog odjela (u učionici učenici do 4. razreda, uključujući četvrti razred, ne nose masku).

Promjena je i da za vrijeme trajanja aktualne epidemiološke situacije nadležni lokalni stožer, na prijedlog ustanove i suglasnost osnivača, ne može odlučiti da za pojedinu školu učenici ne moraju nositi maske te da nastavnici u učionici ne trebaju nositi masku neovisno o razmaku.

Raspored sjedenja u učionicama nužno je organizirati tako da se ostvari što je mogući veći razmak između učenika.

Djeca rane i predškolske dobi, kao i učenici s teškoćama u razvoju koji svladavaju posebne programe, ne nose zaštitne maske. Izuzet od obveze nošenja maske u školi može biti samo učenik/djelatnik čije zdravstveno stanje to onemogućuje; navedeno utvrđuje nadležni školski liječnik za učenika ili obiteljski liječnik za djelatnika.

Maske nije potrebno nositi za vrijeme nastave tjelesne i zdravstvene kulture, drugih oblika tjelesne aktivnosti i za vrijeme objeda, navodi se u uputama.

22. srpanj 2024 04:25