StoryEditorOCM
ŽupanijaVodice

Hvale vrijedan projekt 'Leća': Jadran bez plastike; Ne dajmo da naše more bude kanta za otpad

Piše Katarina Rudan
12. lipnja 2019. - 12:32

U sklopu sveobuhvatnog programa "Očuvaj okoliš", koji već nekoliko posljednjih godina provodi vodičko Komunalno društvo "Leć" i koji je usredotočen na promicanje i provedbu odvojenog sakupljanja otpada, pametno gospodarenje otpadom, recikliranje i ponovnu upotrebu, pokreće projekt "Jadran bez plastike", koji se provodi 28. i 29. lipnja u Vodicama.

 

 

- Jadran bez plastike je znanstveno-edukativan projekt namijenjen akademskoj zajednici i studentima koji bi, putem predavanja, rada na terenu i susreta s građanima, trebali osvijestiti ljude o posljedicama i negativnim učincima neodgovornog ponašanja prema okolišu na ljudsko zdravlje. Znanstven, jer sa stručnog i znanstvenog stajališta obrazlaže uzroke i posljedice negativnih utjecaja odbačene plastike u okoliš, a edukativan, jer svojim aktivnostima doprinosi osvještavanju građana i mijenja njihova ponašanja i odnos prema okolini - kazao nam je direktor "Leća" Stanko Birin.

Ekološka svijest

Svjesni da gospodarstvo Vodica najvećim dijelom počiva na turizmu čija kvaliteta, razvoj i održivost ovise o čistoći mora i okoliša koji su sve više ugroženi neodgovornim ljudskim ponašanjem te snažne volje da svoj grad očuvaju zdravim i za buduće generacije, projekt su odmah prihvatili i njemu se pridružili Grad Vodice, Turistička zajednica grada Vodica i Pučko otvoreno učilište Vodice. Sa svog stručnog stajališta i znanstvenim pristupom negativnom utjecaju ljudi na okoliš, projektu se priključila i akademska zajednica - Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, prepoznavši važnost projekta i pronalazeći u projektu svoje uloge.

 

 

- Na području grada Vodica, već se nekoliko godina, plastična ambalaža i ostali proizvodi od plastike iz domaćinstava odvojeno sakupljaju, sortiraju prema vrsti i sastavu te se prodaju ovlaštenim obrađivačima koji ih vraćaju u daljnju proizvodnju. U 2018. godini obrađeno je i predano 123.540 kilograma razne plastike, dok je u prošlih šest godina ukupna količina obrađene plastike iznosila 407.780 kilograma. Iako bi takav način gospodarenja plastikom trebao rezultirati čistim okolišem bez plastike, to nije tako. Jadransko more nema granica, ono je samo jedan veliki zaljev Sredozemlja, njegove vode dio su svjetskih mora i oceana, pa u njemu i na našim obalama završava plastika koja je bačena u more na drugom kraju Jadrana - kaže Birin.

 

 

Stručna predavanja na ovu temu bit će održana 28. lipnja u 20.30 sati u Kulturnom centru Vodice i otvorena su za građane.
Na temu "Gospodarenje otpadnom plastičnom ambalažom" govorit će prof. dr. sc. Aleksandra Anić Vučinić s Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. S istog fakulteta je i Ivana Melnjak koja će sudionicima predavanja govoriti na temu "Plastični otpad u morima i oceanima" te na temu "Mikroplastika - što je to?"

Akcija na Zmajanu

Dr. sc. Marija Klasić, s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održat će predavanje na temu "Kako je zagađenje okoliša povezano s našim zdravljem i bolešću? - pogled iz perspektive epigenetike". Drugog dana, u subotu 29. lipnja najavljena je akcija čišćenja uvale, podmorja i obale otoka Zmajana, a polazak je u 8 sati brodovima s velike vodičke rive.

 

 

- Akciju će voditi profesori Geotehničkog fakulteta, a sudjelovat će studenti ovog fakulteta te drugi zainteresirani studenti i mladi koji se mogu prijaviti putem Facebooka @JadranBezPlastike ili na email jbp@lec.hr, a broj sudionika je ograničen. Dan će završiti koncertom na Trgu Vladimira Nazora s početkom u 21.30 na kojem će nastupiti naš poznati perkusionist Borna Šercar, bubnjar i udaraljkaš koji će jedan dio koncerta odsvirati na instrumentima od otpada, upravo radi senzibilizacije građana i gostiju na postojeći problem - ističe Birin.

Realizatori projekta

Organizator ovih hvale vrijednih događanja i realizacije projekta "Jadran bez plastike " je Komunalna tvrtka Leć d.o.o. s partnerima: Grad Vodice, Pučko otvoreno učilište Vodice, Turistička zajednica grada Vodica i Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
Sponzori projekta su Gradsko poduzeće d.o.o. Vodice, Desto, Ronilački centar Vodice Dive i Restoran Santa Marija Vodice, a
medijski pokrovitelj infovodice.com.

18. travanj 2024 15:04