StoryEditorOCM
ŽupanijaIN MEMORIAM

Hvala mu za sve: Otišao je čovjek koji je sagradio hotele Puntu i Olympiju i udario pečat turističkim Vodicama!

Piše Ante Talijaš
17. listopada 2018. - 11:41

U Vodicama je u 80. godini preminuo Ante Roca. Mlađe generacije ne poznaju šjor Antu, možda nisu nikad ni čule za njega, a riječ je o znamenitom Vodičanu koji je svojim vizionarstvom usmjerio turistički razvoj svog rodnog grada i kojemu njegovi sugrađani moraju biti zahvalni zauvijek.

Ante Roca rodio se 1938. godine u Vodicama. U Zagreb odlazi 1952.g., gdje završava srednju tehničku školu za arhitekturu. Na zagrebačkom Sveučilištu diplomirao je 1961.g. studij prirodoslovnih znanosti, a četiri godine kasnije završava i ekonomski fakultet. U rodne Vodice iz Zagreba vratio se 1965.g. te preuzuima vodstvo nad ondašnjom Poljoprivrednom zadrugom, oko koje se sve odvijalo.

Unatoč protivljenju konzervativnih kadrova, Poljoprivrednu zadrugu gasi i preoblikuje u Hotelsko-trgovačko-ugostiteljsko poduzeče Vodičanku, te postaje njezinim glavnim direktor. Izradio je potom studij 'kost benefit' ili isplativost investicija, koji je obuhvatio izgradnju hotela Punta na istoimenom poluotoku i hotela Olympia na drugom kraju Vodica. Sa svim nacrtima i projektima, pričao je u više navrata šjor Ante ovom novinaru, otišao je u Beograd i nakon mnogo muka isposlovao kredit od 'Jugoslavenske Poljo-banke' u vrijednosti od 2.3 miljarde dinara za izgradnju hotela Punta i tri depadanse. Izgradnja hotela započela je krajem travnja 1968, završen je u rekordnom vremenu i otvoren 1. svibnja 1968. Nakon što je ishodovao reprogram ovog kredita, dobio je novi za izgradnju hotela Olympia 'težak' 3,5 milijarde dinara. Radovi na Olympiji započeli su 1969.g., trajali su tri godine i hotel je otvoren 13. Lipnja 1972.g. No, šjor Ante nije dočekao otvorenje hotela na čelnom mjestu 'Vodičanke'. U naših razgovorima, uvijek se znao prisjetiti tog vremena.

– U to vrijeme bio sam i veliki zagovornik osnivanja općine Vodice, jer sam smatrao da se moje mjesto u tom okviru može brže razvijati i bolje gospodariti svojih prihodima. No, ta moja ideja nije se sviđala tada aktualnoj političkoj eliti u Šibeniku, pa sam joj postao trn u oku. Ujedno, otvoreno sam se usprotivio tadašnjem partijskom prijedlogu o osnivanju hotelsko-turističkog SOUR-a sa sjedištem u Šibeniku, a u kojem su se trebali naći HTP „Primošten“, Solaris, murterska Slanica i Vodičanka. Ta  politička razmimoilaženja dovela  su do toga da mi je od strane Komiteta i Milicije „montirano“ sedam kaznenih i 22 gospodarske prijave u cilju da me se odstrani sa svih pozicija. Takvoj kampanji uperenoj protiv mene, pridružila se  i nekolicina ljudi iz Vodica i „Vodičanke“, a zbog svojih osobnih interesa i probitaka. Nisam mogao više podnositi takve pritiske, pa sam podnio ostavku Radničkom savjetu, koja nije bila prihvaćena. No, unatoč tome odselio sam se u Zagreb i postao direktorom Tvornice čarapa „Jadran“. Nikad se više nisam vratio gospodarsko-turističkom životu mojih Vodica – pričao bi mi šjor Ante.

Kada se iz Zagreba vratio u Vodice, njegovo rodno mjesto bilo je siromašno, bez vodovodne mreže i asfalta.

U mjestu je bilo puno konja, tovara, mula, mazgi. Svaka kuća držala je svinje i imala kokošinjac. U takvim uvjetima, najveća pošast bile su na stotine tisuća mušica, komaraca i drugih raznoraznih insekata. Stoga je prije bilo kakvih turističkih razmišljanja, trebalo mjesto očistiti od sve te silne gamadi. Nakon što sam Poljoprivrednu zadrugu preregistrirao u HTP „Vodičanka, prvi mi je potez bio da sam angažirao iz svih krajeva Hrvatske dostupne službe deratizacije, dezinfekcije i dezinsekcije koje su temeljito pročistile Vodice.

Paralelno smo krenuli i s izgradnjom vodoopskrbne mreže, u kojoj je svako kućanstvo sudjelovalo dobrovoljnim radom u vidu sedam metara prokopanog kanala ili, pak, novčanim prilozima. Tu, kao i ostalu infrastrukturnu mrežu podigli su sami Vodičani, bez ikakve pomoći sa strane- često se znao prisjetiti Ante Roca.

Šjor Antu brojnim njegovi sugrađani ispratili su ponedjeljak na vječni počinak na gradskom groblju u Vodicama. Adio šjor Ante, i uime svih Vodičana, hvala ti za sve!

Preminulom Anti Roci minutom šutnje odana je počast na početku sjednice Gradskog vijeća Vodica održane u ponedjeljak

-Ante Roca bio je vizonar, čovjek koji je udario pečat razvoju turizma i hotelijerstva u Vodicama. Najzaslužniji je za korjenitu preobrazbu Vodica od jednog malog poljoprivrednog i težačkog mjesta u turistički prepoznatljivu destinaciju kako u Hrvatskoj, tako i u Europi. Gospodin Roca bio je prvi direktor Vodičanke, predsjednik TZ Vodice, idejni začetnik igradnje hotela Punta i Olympia, a za svoje zasluge od grada dobio je priznanje povodom proslave 60. godina turizma u Vodicama – kazao je Marin Mikšić, predsjednik GV Vodice.

24. travanj 2024 17:25