StoryEditorOCM
Županijagovoreći otvoreno

Hoće li velebni projekt Prukljan pasti zbog malene - ribice? Ni cijeli HDZ kad je bio najjači nije joj mogao ništa. A ima svega osam centimetara!

Piše Zdravko Pilić
10. rujna 2021. - 09:49

Ovo je tekst koji je pisao kolega Marijan Džambo 2009. godine, a vrlo je aktualan i danas, pa bi bilo vrijedno da ga pročitate. Dakle, evo ga: "Šibensko-kninska županija je na korak do realizacije jednog od najznačajnijih projekata u povijesti Dalmacije koji bi, zanemarimo li Neretvu, Drniš mogao promovirati u najvećega hrvatskog proizvođača hrane južno od Slavonije. Riječ je o akumulaciji na rijeci Čikoli, kapaciteta deset milijuna kubika vode, koja bi se gradila nedaleko od Umljanovića, jedva pet kilometara nizvodno od izvorišta rijeke.

– Napravljene su, pored ostalog, sve potrebne hidrogeološke studije, elaborati, Studija utjecaja na okoliš, a sada smo pred dobivanjem lokacijske dozvole. Nadamo se da će biti gotova, ako ne do kraja ove, onda početkom iduće godine. Premda među stručnjacima još ima dilema hoće li se graditi betonska brana ili nasip, poznato je da će zapremati najmanje 260 hektara i nema dvojbe, preporodit će drniški kraj – kazala nam je Marlena Floigl, pročelnica Županijskog ureda za gospodarstvo."

Vrijedi se podsjetiti

Ide tekst i dalje: "Procjenjuje se da bi njezina gradnja stajala oko sto milijuna kuna. Pročelnica Floigl kaže da će Županija, poslije dobivanja lokacijske dozvole, potražiti potencijalne investitore kojih, vjeruje, neće manjkati. Projekt je toliko perspektivan jer će akumulacija omogućiti potpuno navodnjavanje čak dvije i pol tisuće hektara oranica u Petrovu polju s kojega bi se, zbog iznimno povoljne klime, mogla godišnje ubirati i dva roda. – Za gradnju akumulacije životno je zainteresiran Drniš. A kako i ne bi kad su eminentni hrvatski poljoprivredni stručnjaci dokazali da Petrovo polje može hraniti pola Dalmacije. Da i ne spominjem koliko bi proizvodnja ekološki zdrave hrane značila za priobalni turizam. Samo 30-ak kilometara udaljena šibenska rivijera godišnje ugosti 800.000 turista, što znači da bi Drniš posredno postao veliki izvoznik zdrave hrane – kaže drniški gradonačelnik Ante Dželalija.

Zanimljivo je da se o gradnji akumulacije u Petrovu polju, naravno, ne ovih dimenzija, razmišlja posljednjih 150 godina. Ovoga puta izgledno je da Drnišani dosanjaju svoj san."

I sad evo mene. Moj kolega Marijan Džambo je u mirovini, drniški gradonačelnik Ante Dželalija je pokojan, ali Drnišani nisu "dosanjali svoj san".

Ko je kriv? Vjerovali ili ne – jedna mala ribica, dalmatinski endem. Koje ima samo u Čikoli i nigdje drugo na svijetu. Ime joj je dalmatinska gaovica (Phoxinellus dalmaticus). Samo je osam centimetara duga – znači, ni za pod zub – a bila je jača i od HDZ-a u vrijeme kada je on bio najjači. I kada je drmao cijelom državom, što sam, što u koaliciji s kim je već trebalo, Mostom, narodnjacima.

Čak je i HNS-ovka Vlatka Duilo prozivala župana Gorana Pauka, na jednoj županijskoj skupštini, 2016. godine, pitala ga stoji li on iza ovog projekta grada Drniša.

– Hoćemo li odustati od navodnjavanja potencijalnih pet tisuća hektara obradivog zemljišta Petrovog polja zbog jedne endemske vrste? – pitala je Vlatka Duilo.

Stajao je on, itekako, ali ni on ni cijeli HDZ, od vrha do dna, krupne, najkrupnije ribe nisu mogli ništa protiv zakona i propisa – od potpisivanja Eko Nature 2013. godine morali su dokazati da će dalmatinska gaovica biti sačuvana.

"Struka misli da bi se gradnjom akumulacije narušio životni prostor te vrste." I to je to. Velebni projekt od sto milijuna kuna, koji je trajao desetak godina, koji su gurali svi živi, i vlast i oporba, za koji je država već imala novce, zaustavila je ta ista država, jer je "pala" Studija utjecaja na okoliš. Zbog jedne male ribice – gaovice. Za koju struka nikako nije htjela, unatoč političkim pritiscima, potpisati da joj ne bi ništa bilo.

Ti plaćaš, ja potpisujem

Ova je priča aktualna zbog Prukljana i zbog golf-terena. Ako ništa drugo, svjedoči da Studija utjecaja na okoliš ipak nije komad papira koju svatko dobije kako hoće, niti smo mi baš takva "banana" od države kakvom se smatramo. Da jesmo, ne bi ni za raspisivanje natječaja za golf trebalo čekati 15 godina, nego bi se to radilo leva-leva, a i Petrovo bi se polje davno navodnjavalo.

Ni svemoćni Radimir Čačić nije mogao ništa protiv Mirele Holy. Ona je pala, ali projekti HE Ombla i TE Plomin nisu prošli. Pali su na Studiji o procjeni utjecaja na okoliš. Toliko o tome da ako investitor plaća Studiju, da će ona nužno biti povoljna za njega, kao što se brojni sada boje za Prukljan.

Plaćamo i tehnički pregled za auto, ali to ne znači da ćemo proći na njemu. Da nas neće vratiti nazad. I reći: "Rođo, sredi ti malo kočnice! Je, ti plaćaš, ali ja – potpisujem! I odgovaram! Sutra, ako se šta desi – ti ćeš u bolnicu, ili na groblje, a ja u zatvor!"

24. travanj 2024 23:57