StoryEditorOCM
Županijačeka se potpis ministra

Hoće li Rogozničani imati kruha od Kruščice? U bivšoj vojarni se planira otvoriti stotinu radnih mjesta

Piše Vedrana Stočić
14. siječnja 2023. - 14:05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na posljednjoj sjednici rogozničkog Općinskog vijeća donesena je odluka o osnivanju poduzetničke zone Kruščica. Idućih desetak dana zona bi trebala biti upisana u registar poslovnih i proizvodnih zona.

Posljednji je to dokument potreban da Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i državne imovine nakon 19 godina čekanja konačno potpiše darovnicu o darovanju prostora bivše vojarne Kruščica, koja zauzima dio planirane zone.

image

Načelnica Anita Živković uporna je u nakani da Rogoznica dobije poslovnu zonu

Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media

Rogozničkoj načelnici Aniti Živković obećao je to ministar državne imovine Ivan Paladina koji je zbog spore obnove potresom razrušene Banovine smijenjen. Nije to dobra vijest za Općinu Rogoznica jer tko zna hoće li nova ministrica Mirjana Čagalj zbog uhodavanja i obujma posla oko katastrofalne obnove Banovine i Zagreba naći vremena za rogoznički zahtjev.

Sve smo napravili

- Ostane li ovaj ministar ili dođe novi ugovor o darovanju biti će potpisan, ovog puta ništa nismo prepustili slučaju, sve smo napravili što je trebalo i što je traženo. Nositelj i provoditelj razvoja poduzetničke zone Kruščica je Općina Rogoznica, popisane su sve katastarske čestice unutar zone i one privatne, a ugovor o darovanju odnosi se samo na državno zemljište. Kada potpišemo ugovor o darovanja odmah krećemo u uređenje infrastrukture unutar zone, darovano državno zemljište planiramo davati u dugotrajni zakup s pravom građenja - kaže rogoznička načelnica Anita Živković, kojoj valja priznati upornost i radnu energiju.

image

Plan zone KruščicaOPĆINA ROGOZNICA

Općina Rogoznica strpljivo je čekala da joj Ministarstvo državne imovine dodijeli bivšu vojarnu Kruščica koju je MORH kao neperspektivnu napustio još daleke 2003. godine.

Zona je ucrtana u važećem Prostornom planu uređenja Općine Rogoznica, prema naputku nadležnog ministarstva za neperspektivnu i opljačkanu vojarnu Kruščica Općina Rogoznica je o svom trošku izradila svu plansku dokumentaciju i procjenu nekretnina da bi prema odluci ministara koji su se redali kao na traci uvijek iznova stavljena “na čekanje”.

Bivša načelnica Sandra Jakelić još 2018. godine je u razgovoru za naš list istaknula nužnost da poslovna zona Kruščica zaživi. To je pridonijelo drukčijoj i sigurnijoj proračunskoj strukturi. Dugoročni cilj je općinski proračun puniti s više novca od poreza na dohodak i na potrošnju, a to bi značilo i više radnih mjesta - istaknula je tada.

I nove općinske vlasti misle isto.

Rogoznički proračun dobro se puni, ali novac uglavnom dolazi od povremenih i stalnih poreza na imovinu i od komunalnog doprinosa što ne doprinosi dugoročnoj stabilnosti općinskih financija, prostor se na rogozničkom području i prebrzo troši.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Inače prema Urbanističkom planu uređenja, obuhvat poslovne zone Kruščica je 14,85 hektara. Smještena je uz Magistralu, udaljena samo 1,5 kilometara od centra, a prema planskoj dokumentaciji predviđena je izgradnja trgovačkog sadržaja, malih proizvodnih pogona, obrta za uslužne i servisne djelatnosti... Ako zona zaživi, bilo bi otvoreno nekoliko stotina radnih mjesta, mlade obitelji bi ostajale na području općine, bilo bi više djece u školi i vrtiću, a proračun bi profitirao od poreza na dohodak i dobit. Ovako već 19 godina Općina Rogoznica čeka da joj se smiluju raznorazni čuvari državne imovine, za to vrijeme investitori su se javljali i odustajali, a vojarna je temeljito opljačkana i devastirana.

Previše im obećavali

Svi su se nadali da će utemeljenjem Ministarstva državne imovine biti drukčije. Donesen je novi Zakon o upravljanju državnom imovinom, bivši ministar državne imovine Goran Marić 2018. godine u kratkom roku čak je dva puta posjetio Rogoznicu, ali darovanje bivše vojarne nije se dogodilo.

Zato je Marić jednu drugu, još uvijek aktivnu vojarnu, otok Smokvicu, ustupio mađarskim tajkunima koji se otok razrovali i na njemu ostavili tone građevinskog otpada i dali petama vjetra.

Marić se usudio prodati i dio rogozničke šume Kopara što je tada Rogoznicu diglo na noge. Iz ugovora o kupoprodaji vidljivo je da je 383 kvadrata najatraktivnijeg mogućeg zemljišta na Otoku prodano za samo 100 eura po četvornom metru, što je Ministarstvu državne imovine donijelo prihod od 291 tisuću kuna. Marića je zamijenio ministar Horvat i on je svašta obećavao, ali od pustih obećanja nije ispunio ništa.

image

Devastirana unutrašnjost vojarne

Niksa Stipanicev/Hanza Media

Rogozničko područje obiluje državnom imovinom. Tu je i u samom centru Rogoznice i stara tvornicu ribljih konzervi s koje otpadaju kupe i prozori i opasna je za prolaznike. Prema općinskim prostornim planovima trebala bi biti hotel visoke kategorije s 200 kreveta.

Općina Rogoznica još 2004. godine bila je upisana u zemljišne knjige kao jedini vlasnik stare tvornice. Na tu presudu žalila se hotelska kuća “Primošten” d.d., koja je svojedobno tvornicu koristila za skladište, i to na temelju nekakvog kredita “Jadran ribolova” koji zbog zastare nikada nije ni otplaćen.

Dok je Općina Rogoznica vodila spor s lakomim Mađarima, koji je u konačnici dobila, država se potajno upisala na tvornicu, ali i na šumu Kopara.

Državna je i zgrada u kojoj se nalaze općinska uprava, o starim školskim zgradama, posebno područnim suvišno je i govoriti. Zgrade su derutne, opasne za život ljudi, a država ili županija ne zna što s njima napraviti. Općina bi znala, ističe rogoznička načelnica, javni sadržaji i te kako su potrebni.

18. travanj 2024 13:09