StoryEditorOCM
Županijajavna rasprava

Hoće li moja parcela ući u građevinsko? To pitanje je najviše zanimalo Rogozničane na izlaganju ključnog dokumenta

Piše Vedrana Stočić
19. svibnja 2023. - 17:34

U Rogoznici, u prepunoj dvorani Doma kulture održano je javno izlaganja o Prvim izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Općine Rogoznica. Brojne okupljene građane puno više od urbanizma i reda u prostoru zanimalo je hoće li njihova parcela, bilo da se radi o djedovini ili kupljenom zemljištu ući u građevinsko.

Predstavnica izrađivača plana splitkog Urbosa" Maja Madiraca istaknula je da su se ove vrlo zahtjevne Izmjene i dopune PPU radile na novim podlogama što daje puno bolje pregled. Nema lažno izgrađenih parcela koji su odbačenom prijedlogu Izmjena i dopuna generirala hektare i hektare izgrađenosti. Za Rogoznicu je potrebna urbana sanacija prostora, manji postoci izgrađenosti, veće širine cesta... Smjernice Šibensko-kninske županije su jasne, treba vodi računa da li se financijski može podnijeti komunalno opremanje izgrađenih cjelina.

Prvi put ljudi su na jednom od brojnih javnih izlaganja u Rogoznici mogli detaljno saznati proceduru donošenja, njihovo usvajanje i polazišta za izmjene i dopune.

Članica Građanske inicijative Biserka Grgin tražila je potpuno izbacivanje šume Kopara iz građevinskih i turističkih zona, a Mira Biljaković, također članica te inicijative, smatra kako bi javna rasprava umjesto brojenja parcela u građevinskom i izvan građevinskog treba sadržavati više detalja o strateškim investicijama kao što su kanalizacijski sustav, pročišćivač otpadnih voda, očuvanju prirodnih plaža i zaštiti okoliša.      

Inače javna rasprava započela je 8. svibnja i trajat će do 9 lipnja do kada se mogu na adresu općine i upisom u knjigu primjedaba dostavljati i upisivati svoje prijedloge i primjedbe.

Kao glavni razlog zbog kojih se išlo u ovo najnovije prekrajanje rogozničkog prostora navedeni su preispitivanje granica građevinskog područja u odnosu na izgrađenost prostora, osobitost krajobraza, zaštitu prirodne i kulturno povijesne baštine, planiranje sunčane elektrane cca. 3 MW na k.č.br. 11298 k.o. Račice na području Mali-Orljak, usklađivanje prostorno planskih rješenja s prostornim zahtjevima iz Provedbenog programa općine Rogoznica od 2022. – 2025., usklađivanje prometne i komunalne infrastrukture, te društvene suprastrukture sukladno zahtjevima javnopravnih tijela, usklađivanje sa zahtjevima javnopravnih tijela, javnih ustanova i poduzeća za korištenja poljoprivrednog i šumskog zemljišta, mora i obale, te zaštite okoliša...

image

S javnog izlaganja rogozničkog Prostornog plana

Prisjetimo, najnoviju verziju važeće prostorno planske dokumentacije rogozničko Općinsko vijeće prihvatilo je 2018.godine i na istoj sjednici donesena je odluka u izradu izmjena i dopuna planske regulative. Očito su se bivša općinska vlast i izrađivači plana prilično zaigrali u iscrtavanju žutih i inih točkica, pa im je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine odbilo je dati suglasnost. Nisu pomogle ni četiri održane javne rasprave ni brojni ispravci na zahtjev nadležnog ministarstva. Ova odluka Ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine sigurno je razočarala mnoge čije parcele su bile obojene u žuto, ali je sasvim sigurno novoj rogozničkoj načelnici Aniti Živković donjela neku vrstu olakšanja. Riješila se tako bremenitog i kontroverznog naslijeđa, a ovim najnovijim ciljanim izmjene i dopune planske regulative ima priliku barem donekle sačuvati preostali prostor i urbanizirati ga po pravilima struke i zakona.

Išćitavajući neke odredbe u tekstualnom dijelu Prijedloga izmjena i dopuna PPU vidljiv je naglasak na ograničeno korištenje prostor u okviru Zaštićenog obalnog područja mora i otoka (ZOP-a), Uz morsku obalu u građevinskom području naselja i turističkim zonama obvezna je izgradnja pješačke šetnice "lungo mare", minimalne širine 1,5 i maksimalne širine 3 metra kako bi obalno područje bilo dostupno svima što je uostalom ustavna kategorija. Izgradnju šetnice, stoji u prijedlogu PPU, potrebno je uskladiti s uvjetima zaštite okoliša i prirode uz maksimalno očuvanje prirodne sredine i staništa.

Obala izvan građevinskih područja naselja i izdvojenih građevinskih područja ugostiteljsko turističke namjene mora se čuva se u prirodnom izgledu, bez mogućnosti intervencija. Prirodne plaže smještene su izvan građevinskih područja naselja i građevinskih područja turističke namjene i infrastrukturno su neopremljene, a što znači potpuno očuvanje zatečenog prirodnog obilježa. Još je jedna novost: ugostiteljsko turističke zone unutar naselja moraju se koristiti kao jedinstvena prostorna i uporabna cjelina u skladu sa posebnim propisima. Nije dopušteno etažiranje građevina. S ovom odredbom svako se izbjegava daljna apartmanizacija rogozničkog područja.

 

25. travanj 2024 16:43