StoryEditorOCM
Županijaporuka spašavatelja

HGSS-ovci oduševljeni nakon proglašenja Dinare parkom prirode, pročitajte njihovu reakciju

Piše Merien Ilić/SD
5. veljače 2021. - 16:49

Prema odluci sabora, Dinara je danas postala Park prirode. Planinski masiv Dinare (Dinara, dio Troglava i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu proglašava se Parkom prirode čime će se sačuvati iznimne i višestruke prirodne vrijednosti s vrijednim ekološkim obilježjima, naglašenim krajobraznim i kulturno-povijesnim vrijednostima, uz dopuštanje obavljanja određenih djelatnosti i radnji, u mjeri u kojoj se neće ugroziti njegova bitna obilježja i uloga ovoga prostora.

Iz Hrvatske gorske službe spašavanja ne kriju oduševljenje ovom odlukom jer se upravo ova služba više od 15 godina zalaže se za proglašenje zaštićenog statusa prelijepe Dinare.

- Zaštita područja masiva Dinare, u kategoriji parka prirode, od posebnog je interesa za Republiku Hrvatsku radi očuvanja izvornih prirodnih vrijednosti, bogate geo raznolikosti, divljih vrsta flore i faune, endema te cjelokupne raznolikosti prirodnih staništa kao što su vodena staništa rijeke Krke i Cetine s njihovim pritocima, močvarna staništa, stijene i točila, šumska i špiljska staništa te drugih prirodnih vrijednosti proizašlih iz višestoljetne tradicije ljudskog korištenja prostora, poluprirodnih staništa, autohtonih pasmina i sorti te bogatog kulturnog i povijesnog naslijeđa sačuvanog u brojnim arheološkim nalazima i kulturno –povijesnim lokalitetima - navode iz HGSS-a koji je sudjelovao u obilježavanju više od 300 kilometara planinarskih staza na ovom području.

Te staze su dio popularnih pravaca Via Adriatica i Via Dinarica koje sve više privlače brojne hodače iz Hrvatske i svijeta.

Na Dinari se nalazi i ferata, najduži osigurani put u Hrvatskoj što vodi kroz južnu stijenu Dinare na greben Ošjak, kao i brojna planinarska skloništa u čijoj su izgradnji sudjelovali članovi HGSS-a, uz pomoć MORH-a bez čijih bi helikoptera teško iznijeli potrebni materijal na planinu.

- Članovi HGSS-a su s borcima iz Kijeva sudjelovali u obrani ovog područja u Domovinskom ratu. Na vrhu Velika Duvjakuša HGSS je, s veteranima 7. gardijske brigade “Pume”, postavio spomenik palim braniteljima, izrađen od kamenja u ratu srušene crkve u Kijevu. Upravo planinarsko sklonište pod Velikom Duvjakušom nosi ime slavne 7. brigade “Pume”. Uz to sklonište postavljena je i meteorološka postaja, te on line video kamere - navode iz HGSS-a.

U posljednjih pedesetak godina gorski spašavatelji su stalno prisutni na Dinari, istražuju speleološke objekte, izvore rijeka Cetine i Krke te pomažu u raznim istraživačkim i zaštitarskim projektima. Čistili su planinu od u ratu zaostalog krupnog otpada i pomagali u razminiranju, a branili su Dinaru i od požara.

- Veseli nas zato što Dinara i Kamešnica ovim vidom zaštite dobiva novu vrijednost u kojoj će uživati ljubitelji prirode i lokalna zajednica. Planine se sve manje koriste kao ispaše a plodne doce gotovo nitko više ne obrađuje. Stanovnici prigorskih predjela sve više se okreću planinskom turizmu koji se kod nas jednako kao i u svijetu sve više razvija. Danas ova područja od posebne državne skrbi, sutra će biti mjesta pune zaposlenosti i održivog razvoja. Oko 80 posto svjetskog stanovništva živi u gradovima zato sve više raste potreba za izlaske u prirodu.

Zato je ovaj planinski prostor HGSS prepoznao ka prirodni resurs i počeo osim planinarske infrastrukture i kartografirati. Tako je ovo je područje pokriveno s 5 planinarskih karata vrhunske kvalitete. Nadamo se da će ovaj projekt pomoći očuvanju prirode i vrijednosti prostora jer on je nacionalno bogatstvo i zato ga uz ovaj stupanj zaštite treba projektiranje na dobrobit ljudi i zajednice - poručuju spašavatelji.

25. travanj 2024 00:30