StoryEditorOCM
Županijapala utvrda

HDZ izgubio Šibensko-kninsku županiju, tko je kriv? Dujić: Očito smo imali krivog kandidata; Pauk: Ostavili su me samog usred bitke!

Piše Šibenski.hr
1. lipnja 2021. - 19:44

Ne stišavaju se strasti nakon drugog kruga lokalnih izbora: dok oko novog šibensko-kninskog župana Marka Jelića i dalje traje euforija zbog pobjede, u drugom kutu, onom HDZ-ovom, traži se krivac za debakl. Naime, HDZ je po prvi put izgubio izbore za Šibensko-kninsku županiju. Prvorazredna senzacija koja je odjeknula u čitavoj zemlji još dugo će se analzirati, a tko je krivac za neuspjeh saznat ćemo nakon što stranka krene u "sječu" funkcija.

Prvi čovjek županijskog HDZ-a Nediljko Dujić, komentirajući rezultate izbora i Jelićevu pobjedu, nije imao dilema - po njemu glavni krivac je Goran Pauk, bivši župan te kandidat HDZ-a i na ovim lokalnim izborima.

– Nije loš rezultat HDZ, nego je loš rezultat kandidata Gorana Pauka. Nakon 15 godina biračko tijelo i građani županije su se zasitili. Imali smo očito krivog kandidata – poručio je Dujić.

image
Nediljko Dujić i Goran Pauk
Cropix

Pauk se, pak, o svemu oglasio na svom Facebooku te konstatirao da će mu poraz ostati zapisan kao posebno gorak. On je sportski priznao debakl, no isto tako kritizirao je stranačke kolege koje su ga, kako tvrdi, napustile u izlučnoj bitci pred drugi krug.

- U utakmicu sam ušao spreman, uz potporu cijelog svog tima i na krilima dobrih rezultata jer u proteklom razdoblju realizirani su brojni kvalitetni projekti i napravljene neke velike stvari za županiju. Znao sam da neće biti lako, ali vjerovao sam u politiku stabilnosti kojom je utaban put razvoja ovoga kraja i koja je baš nekako početkom idućeg mandata trebala iznjedriti najbolje, još opipljivije rezultate.

Izborna utakmica razlikuje se od sportskih po tome što se u njoj ne igra za publiku nego u ime publike pa rezultat ne ovisi isključivo o učinku suparnika i njihovih timova na terenu nego o percepciji birača koji su - s punim pravom - jedini mjerodavni na kraju dati svoj sud.

Njihova je volja bila neupitna kad sam pobjeđivao pa je takva i sada, nakon ovog gorkog poraza i ne mislim je ničim dovoditi u pitanje. Uvjeren sam i dalje da sam bio bolji takmac od svojih suparnika i da sam takav i u idućem mandatu mogao dati još više za sve naše ljude i ovaj kraj, ali ipak sam izgubio. 

Ne toliko voljom onih koji su podržali budućeg šibensko-kninskog župana nego voljom onih koji ovoga puta nisu podržali mene i tu počinje i završava moj gorak okus. 

Narednih tjedana bit će analiza i rasprava o tome zašto je pala tvrđava HDZ-a i gdje su usred bitke nestali njeni pusti stražari i vojske, ostavljajući prvog među jednakima da solira na poprištu boja. I to je u redu, neka tako bude. 

Birači su svoje rekli, poruku stranke smo jako dobro čuli, a uskoro ćemo svi zajedno vidjeti što nam za reći imaju i mogu dati izborni pobjednici. Ujahali su na valu nezadovoljstva građana politikama za koje nisam odgovoran ja i uz potporu onih kojima sam se zamjerio jer sam se upravo takvim politikama suprotstavio. I zato ću, usprkos gorkom okusu poraza, imati miran san... - napisao je, između ostalog Pauk na svom Facebooku.

Kako smo već pisali, nakon izbora naveliko se spekulira kako Andrej Plenković traži povjerenika za Šibensko-kninsku županiju. Umjesto Dujića, kao potencijalni kandidati za povjerenika ŽO HDZ-a spominju se drniški gradonačelnik Josip Begonja i šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta. U kuloarima se spominje i treće ime, Ivice Bratića, kojega bi, navodno, trebali predložiti utemeljitelji stranke.

U svakom slučaju, bit će veselo...

20. travanj 2024 03:30