StoryEditorOCM
ŽupanijaŽivi na papiru

HDZ godinama ne ažurira popis članova: U svoju stranačku vojsku računa i one koji su odavno umrli

Piše Davorka Blažević
24. veljače 2020. - 08:17

 

 

Ovih dana je Ivan Penava, kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a iz opcije za promjene koju predvodi Miro Kovač, javno priznao kako ova stranačka grupacija ima problema u prikupljanju potpisa za kandidature, i to na nekoliko razina.

- Nije nas to iznenadilo - rekao je, naglašavajući kako je najsporniji podatak da HDZ ima 211 tisuća članova. Realno, tvrdi Penava, “nema nas ni pola od te brojke”, jer je dio ljudi umro, neki su se odselili, pa ste u poziciji da ganjate postotak koji je nerealan”.

Mnogi promijenili dres

Neki u HDZ-u čak tvrde da stranka ima samo 70-ak tisuća članova, ili triput manje od brojke kojom se formalno barata. A u tom slučaju i broj potpisa potrebnih za kandidature predsjednika (10.500) ili njegova zamjenika i potpredsjednike i (6300) znatno je manji.

No, to su tek slobodne procjene, s obzirom na to da popis članova najveće hrvatske političke stranke odavno nije ažuriran…

Već prvi pogled na popis članova, primjerice šibensko-kninskog HDZ-a koji smo imali prilike vidjeti, nedvojbeno pokazuje da je neažuriran, nerealan, da su na njemu i umrli, ali na popisu itekako živi premda su premašili sto godina (ima ih rođenih 1919., 1920., 1922., 1924.).

U članstvo se broje i dvadeset-trideset godina potpuno neaktivni članovi, pa i oni koji su davno promijenili stranački dres i prešli u Lozu (Most), HNS, HSP… Ima i članova koji se vode kao pripadnici čak dva temeljna ogranka, a da ne govorimo o onima koji godinama ne plaćaju članarinu (među kojima je čak i župan Goran Pauk koji stranci po toj osnovi duguje 43 tisuće kuna). Konačno, papir trpi sve, pa i imena nemalog broja onih koji se formalno vode kao članovi stranke, a stvarno ih vodstvo smatra toliko nepodobnima da ih i ne zove na sastanke, niti s njima računa u bilo kakvim stranačkim aktivnostima…

U Šibensko-kninskoj županiji članova HDZ-a je prema navodima predsjednika Županijskog odbora Nediljka Dujića, oko 10 tisuća, na popisu koji smo vidjeli ih je 9239, a kad bi se dosljedno ažurirao, smatraju neki viđeniji HDZ-ovci, ne bi ih bilo više 6 - 7 tisuća.

Grad Šibenik po spomenutoj evidenciji ima 3638 članova, Knin ih ima 1684, Drniš 981, Vodice 679, a grad Skradin 376, umalo bi se reklo više nego stanovnika. U općini Bilice je navodno 185, u Biskupiji 48, u Civljanima 8, Kijevu 134, Kistanjama 164, Murteru 99, Promini 169, Pirovcu 173, Primoštenu 109, Rogoznici 242, Ružiću 124, Tisnu 136, Tribunju 127, Unešiću 162. Ukupno, na cijelom području županije prema registru članstva računa se na 9239 ljudi!

Jaki skradinski lobi

Iako je HDZ vladajuća stranka u gradu i županiji, grad Šibenik kao sjedište županije s uvjerljivo najvećim brojem članova HDZ-a (po registru 3638), u Saboru nema svoga predstavnika iz te stranke, što neki u HDZ-u smatraju nedopustivim. Jednako kao što drže neprihvatljivim da šibenski Gradski odbor nema svog kandidata za šefa ŽO HDZ-a jer je Dujić kandidat ŽO-a, a govori se da će biti i - jedini.

Prigovor “šibenske struje” u HDZ-u je i da je tzv. skradinski lobi u stranci nerazmjerno (pre)zastupljen u ŽO s čak pet članova (Dujić, Bratić, Podrug, Ljubičić, Smolić), u odnosu na broj članova.

19. travanj 2024 01:39