StoryEditorOCM
Izbori 2021zapelo im u grlu

HDZ dijelio uskrsne pogače sa stranačkim logom po vrtićima u Drnišu i Vodicama: ‘Pogriješili smo, duboko se ispričavamo...‘

Piše Branimir Periša
26. ožujka 2021. - 16:26

Uskrsne pogače sa stranačkim logotipom i čestitkom za skori blagdan koje su dječjim vrtićima u Vodicama i u Drnišu poklonili Paško Rakić, šibenski dogradonačelnik i Anita Aužina, čelnica Zajednice žena 'Katarina Zrinski' zapele su u grlu HDZ-u usred predizborne kampanje koja se zahuktava iz dana u dan, premda jeftino pridobivanje glasova među najmlađim naraštajem niti blizu nije bila namjera, uvjeravaju akteri toga događaja i drugi čelnici šibensko-kninskog HDZ-a, uz ispriku javnosti i svima koje je to povrijedilo.

Poput jednog roditelja iz Drniša, koji je revoltiran prizorom svoga djeteta koje ga je dočekalo s plastičnom vrećicom u kojoj je bila 'brendirana' pogača, ustvrdio kako mu se s time nedvojbeno poručuje 'da ukoliko želi dobro svome djetetu, neka ga učlani u HDZ.' Prenio je to medijima, potom je reagirao i GONG s prijavom Pravobraniteljici za djecu, DIP-u i Županijskom izbornom povjerenstvu u Drnišu uz odrještitu objavu 'kako je korištenje djece u bilo koju svrhu političke promidžbe nedopustivo i nezakonito'.

- Zajednica žena 'Katarina Zrinski' već 15 godina pred Uskrs radi isto: dijeli pogače sa stranačkim logotipom na javnim mjestima te organizira prodaju grančica mimoze u humanitarne svrhe, podsjeća Nediljko Dujić, predsjednik županijskoga HDZ-a dodajući kako se ove godine to poklopilo s predizbornom kampanjom i ta je okolnost cijelu stvar stavila pod posebnu lupu javnosti izazivajući reakcije zbog kojih se prvi čovjek stranke u Županiji duboko ispričava, svjestan da je počinjena pogreška. Stranačkim oznakama nema mjesta u vrtićima, ne dvoji Dujić, ustvrdivši da je u pozadini tog darivanja bila isključivo plemenita namjera.

Naime, zbog epidemioloških razloga ove godine odustalo se od podjele na javnim mjestima, te su aktivistkinje Zajednice žena 'Katarina Zrinska' odlučile održati dobar običaj i uskrsne pogače pokloniti vrtićima u Vodicama i u Drnišu. Nije bilo izravne podjele djeci, nego su blagdanski pokloni s čestitkom Šibensko-kninskog HDZ-a uručeni direkcijama vrtića, s namjerom da se pogače podijele djeci kao obrok, raspakirane. Prema pisanju 24 sata, koji prenosi izjavu drniškog gradonačelnika Josipa Begonje, on je kazao kako je na fotografijama s kojima raspolaže stranačka oznaka na paketićima s pogačama prekrižena kemijskom olovkom, no u redakciju je stigla snimka poklona s jasno vidljivim stranačkim logom.

O tome, također uz ispriku, govori i Anita Aužina koja je u ime Zajednice žena 'Katarina Zrinski' organizirala donaciju koja se HDZ-u neugodno obila o glavu.

- Pogače su kupljene novcem HDZ-a i Zajednice žena, od ovlaštenog proizvođača, kao i uvijek zadnjih 15 godina. No, logotip HDZ-a bio je propust i zbog toga se ispričavam, kazala je Aužina.

Jednako kao i Paško Rakić, šibenski dogradonačelnik i član predsjedništva šibenskog stranačkog ogranka, koji se rado odazvao pozivu Zajednice žena da sudjeluje u donaciji uskrsnih pogača u oba vrtića.

- Darivanje dječjih vrtića nije imalo nikakvu drugu svrhu osim dobre namjere pred Uskrs. No, propust se dogodio, pogriješili smo i zbog toga se duboko ispričavam, izjavio je Paško Rakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 08:07