StoryEditorOCM
ŽupanijaDemografIJA na tišnjanski način

Guštanje u 'Ribici': Novi vrtić bit će izgrađen do jeseni; Cjelodnevni boravak i jaslice i u Jezerima

5. veljače 2020. - 12:49

Radovi na objektu novog dječjeg vrtića “Ribica“ u Jezerima, koji se gradi na lokaciji starog, nadomak sportsko-tematskog parka Petrov vrt, ulazi u drugu fazu gradnje. Dakle, u fazu unutarnjeg uređenja i opremanja.

 

Radovi, koje izvodi splitska građevinska tvrtka “Reliance“ d.o.o., počeli su u listopadu prošle godine i napreduju bržim tempom nego li je to planirano.

 

- Građevinski radovi na podizanju samog objekta, prema planiranoj dinamici, trebali su biti gotovi do Uskrsa, odnosno sredinom travnja, a to što se izvode bržim tempom u potpunosti nam odgovara. Na određeni način to je jamstvo da će svi radovi na unutarnjem uređenju i opremanju, biti okončani do početka nove pedagoške godine, rekao nam je načelnik općine Tisno Ivan Klarin.

 

Podsjeća da se radi o vrlo važnoj investiciji ne samo za Jezera, već i za općinu u cjelini, te sam otok Murter, za koju je Općina Tisno na natječaju povukla 80 posto sredstava vrijednosti investicije iz EU fondova. Točnije, kroz mjeru 7.4.1 programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, dobili su oko 6,6 milijuna kuna za građevinske radove, a kroz mjeru 7.4.2 dodatnih pola milijuna kuna za opremanje vrtića.

 

Tri odgojne skupine

 

- Ukupna investicija, uključujući i kompletno opremanje vrtića te uređenje okoliša, procijenjena je na oko 8,2 milijuna kuna, tako da smo dio sredstava osigurali u općinskom proračunu. Kapacitet novog vrtića je 55 do 60 djece, imat će tri odgojne skupine, poludnevni i cjelodnevni boravak djece te po prvi put i jasličku skupinu. U starom vrtiću u Jezerima imali smo samo poludnevni boravak djece i tu je bilo njih 22. Znatan broj djece iz Jezera roditelji su upisivali u vrtić “Spužvica“ u Tisnom, kojeg smo otvorili 2015., upravo iz razloga što u svojem mjestu nisu imali cjelodnevni boravak i jaslice, govori općinski načelnik Klarin.

 

Na jesen će se priča promijeniti jer će novi vrtić u Jezerima, ako se nastavi raditi kao dosada, otvoriti svoja vrata svim skupinama djece predškolske dobi. Inače, od 1. srpnja prošle godine, dječji vrtić u Jezerima je zatvoren zbog pripremnih radova za gradnju novog objekta, a sva djeca koja su ga pohađala, početkom 2019./20. pedagoške godine upisana su u centralni vrtić u Tisnom. Izgradnjom novog objekta u Jezerima, kazati će u razgovoru Klarin, žele osigurati kvalitetne uvjete boravka djece u vrtiću, uključujuči primjenu svih pedagoških standarda, a s druge strane roditeljima omogućiti da posao kojim se bave obavljaju bez opterećenja i pitanja tko će im brinuti o djeci dok su na radnom mjestu. I ne samo to, Općina ima sluha i za druge oblike pomoći roditeljima, djeci i mladima.

 

- Nisu to populističke mjere, već naša želja i mogućnosti koje u proračunu imamo da pomognemo mladim obiteljima. Prateći provođenje mjera iz našeg socijalnog programa vidljivo je da zadnjih nekoliko godina imamo sve više upisane djece u vrtiće, ali i više novorođene djece.

 

Besplatan vrtić, stipendije, prijevoz...

 

Uz jednokratne pomoći koje pružamo mladim parovima već nekoliko godina, a to je tisuću kuna potpore za novovjenčane, za prvu bebu 3.000, za drugu 5.000, a za treću i svaku sljedeću 7.000 kuna, prošle godine smo, uz redovno subvencioniranje ekonomske cijene vrtića svim korisnicima, donijeli odluku o pravu na besplatan vrtić. Po toj odluci roditelji koji imaju dvoje i više djece, plaćaju vrtić samo za prvo dijete, a za drugo i ostale to čini Općina. Tu mogućnost u prošloj godini koristilo je 19 bračnih parova s područja općine Tisno, kaže Klarin.

 

Dodajmo da Općina već godinama osigurava besplatne udžbenike za osnovnoškolce, subvencionira prijevoz srednjoškolcima, stipendira sve redovne studente s 700 kuna mjesečno, a od prošle godine i neke srednjoškolce s 400 kuna mjesečno.

 

- Trenutno imamo oko 50 učeničkih i studentskih stipendija. Lani je Općinsko vijeće donijelo odluku o dodjeli stipendija učenicima srednjih škola s prebivalištem na području općine Tisno koji su upisani u obrazovni program koji se nalazi na listi deficitarnih zanimanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na kraju će Klarin.

19. travanj 2024 06:53