StoryEditorOCM
ŽupanijaŠibenski "narodnjaci" o koaliciji s HDZ-om

Gulam protiv- Duilo za: Čeka se tko će sve napustiti stranku!

Piše Katarina Rudan
9. lipnja 2017. - 11:11

Obrat koji se "preko noći" dogodio na sjednici Središnjeg odbora HNS-a i izglasavanja "za" koaliciju s HDZ-om, čime je odluka Predsjedništva stranke donesena dan ranije "stavljena izvan snage", sigurno će imati posljedica u samoj stranci.

Napuštanje stranke očekuje se i na šibensko-kninskom području, no u kojem broju i na koji način u ovom trenutku je neizvjesno. Svjestan je toga i predsjednik šibenske gradske organizacije HNS-a Frane Malenica, jedan od osnivača stranke, koji kaže da će poštovati odluku najvišeg tijela stranke.

- Takav stav zauzet je na sjednici Regionalnog saveza HNS-a održanoj u ponedjeljak, a mi ćemo sljedeći tjedan održati sjednicu našeg predsjedništva i raspraviti o tomu. Vidjet ćemo u kojem će smjeru ta rasprava ići. Pregovori tek slijede i mislim da treba dobro razmisliti što HNS time dobiva, a što gubi. U ovom trenutku mogu reći - ako je to u interesu države i same stranke, onda sam za to - ali neki određeni stav za sada nemam. Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati - rekao je Malenica te dodao da spekulacije kako je ovo kraj stranke nisu utemeljene.

- Nekoliko puta prognozirali su naš kraj, ali se pokazalo da smo mi jedna žilava stranka. Vjerojatno će biti onih koji će istupiti iz stranke, što je po meni logično. Ja u stranci sigurno ostajem i tvrdim da će HNS opstati i opstajati bez obzira što tko misli - poručio je Frane Malenica

Njegov stranački kolega Ivan Gulam, potpredsjednik Županijske organizacije i na drugi mandat izabrani načelnik općine Pirovac, također se pozvao na stav sa sjednice Regionalnog saveza.
- Osobno nisam za koaliciju s HDZ-om s obzirom na to da smo na parlamentarne izbore izašli u Narodnoj koaliciji s SDP-om i HSS-om i to nije za nas dobro. To sam rekao i na sjednici, ali poštovat ću odluku Središnjeg odbora i vjerujem da će tako postupiti velika većina mojih kolega. Jasno je da se može očekivati i odlazak iz stranke određenog broj članova, ali nema niti govora o njezinu kraju kako se najavljuje - rekao nam je Gulam.

Vlatka Duilo, članica Središnjeg odbora HNS-a i predsjednica drniške gradske organizacije, među onima je koji su u srijedu glasali za koaliciju s HDZ-om, a zagovarala ju je od trenutka kad se o tomu u javnosti počelo spekulirati.
- Držim da svaka parlamentarna stranka snosi dio odgovornosti za funkcioniranje države, imamo obvezu prema građanima i oni ne mogu biti taoci ni jedne stranke ili opcije po cijeni da svakih šest mjeseci imamo izbore. Da se i ide na izbore, sastav Sabora bio bi opet vrlo šarolik i moralo bi se koalirati. Zato mislim da je odluka koju smo donijeli ispravna, posebno u trenutku kad je na čelu HDZ-a čovjek koji je vrlo umjeren i koji je u politički život i javni prostor Hrvatske donio umirujući notu - rekla je Duilo te dodala da se ne slaže s onima koji govore o propasti HNS-a, a ne očekuje ni veći otpor u svojoj matičnoj organizaciji.

Njezin kolega Draško Lambaša, također član Središnjeg odbora s funkcijama i u županijskoj i gradskoj organizaciji, nije bio na sjednici, a upitan za komentar kratko nam je rekao:
- Za sada se o tomu neću izjašnjavati. Ima vremena.

19. travanj 2024 14:38