StoryEditorOCM
Županijagodina puna projekata

Gradonačelnik Ante Cukrov Desto predstavlja ključne razvojne točke: ’Nakon uređenja šetnice do Tribunja, Vodice će imati vrhunski lungomare’

Piše Toni Veljača
3. svibnja 2022. - 10:14
'Vodice se kvalitetno razvijaju, a gradska uprava to predvodi svojim ulaganjima', naglašava CukrovNiksa Stipanicev/Cropix

 

Grad Vodice obilježile su Dan grada, ujedno i blagdan svete Jeline, nebeske zaštitnice župe Našašća Svetog Križa.

Tim povodom u Kulturnom centru održana je svečanost na kojoj su uručene nagrade i priznanja Grada zaslužnim pojedincima i udrugama. Tijekom cijelog svibnja, lokalna uprava je u suradnji s brojnim kulturnim i sportskim udrugama te ustanovama pripremila razna događanja, koja će zasigurno obogatiti predsezonu u Vodicama.

Ususret svečanosti, o planovima, projektima te nadolazećoj turističkoj sezoni razgovarali smo s Antom Cukrovom Destom, vodičkim gradonačelnikom. Jedan od projekata Grada, koji se dugo godina čekao, svakako je izgradnja sportske dvorane na Račicama.

image

Prva faza izgradnje sportske dvorane u Račicama vrijedna je 12 milijuna kuna

Niksa Stipanicev/Cropix

Projekt je podijeljen u dvije faze, prva obuhvaća izgradnju konstrukcije i postavljanje krova, vrijedna je 12 milijuna kuna i u potpunosti financirana iz vodičkog proračuna. Druga faza radova obuhvaća opremanje dvorane i obrtničke radove.

- Jedna od mojih prvih odluka kao gradonačelnika bila je potpisivanje ugovora s izvođačem radova o početku izgradnje sportske dvorane. Dugo smo promišljali o podizanju dvorane u Račicama i mislim da smo pronašli primjereno rješenje. U tijeku je prva faza radova, dok za drugu fazu već pripremamo dokumentaciju – ističe Cukrov.

Za drugu fazu radova, tvrdi naš sugovornik, lokalna vlast je dobila obećanje Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, koji bi trebali pomoći u financiranju nastavka izgradnje i opremanja dvorane kroz sredstva Europske unije.

- Građevinski radovi u prvoj fazi trebali bi biti gotovi tijekom ljeta, negdje u srpnju. Sve ide predviđenim tokom iako nailazimo na određene probleme, ponajviše s građevinskim materijalom.

To su posljedice ratnog stanja u Ukrajini, ali unatoč svemu gledamo pozitivno u budućnost. Također, radimo i na projektu izgradnje skateparka koji će se prostirati na 1000 četvornih metara u neposrednoj blizini dvorane – dodaje Cukrov.

Vjerojatno najznačajniji projekt za Grad svakako je novi sustav odvodnje i vodoopskrbe, poznat kao Aglomeracija Vodice – Tribunj – Srima. Riječ je o investiciji vrijednoj gotovo 450 milijuna kuna, financiranoj iz fonda Europske unije, čiji je nositelj šibenska tvrtka “Vodovod i odvodnja”.

Cijevi sve do Prvića

- Ovo je, rekao bih, kapitalan projekt. Pripremljena je i spremna cjelokupna dokumentacija za raspisivanje natječaja za upravljanje, nadzor, tehničku podršku i vidljivost projekta, nakon čega slijedi otvaranje nadmetanja za izgradnju sustava sekundarne mreže i spajanje na već izgrađeni bio-pročistač – naglašava prvi čovjek Vodica.

image

Važna investicija za budućnost i čistije more je i Aglomeracija Vodice – Tribunj – Srima

Niksa Stipanicev/Cropix

Projekt predviđa postavljanje čak 30 kilometara vodovodne mreže, te gotovo 80 kilometara cijevi. Ono što je važno za napomenuti u cijeloj priči oko Aglomeracije jest činjenica da neće biti zaboravljen ni otok Prvić, koji administrativno pripada Vodicama.

- Nismo zaboravili naselja na Prviću, radi se intenzivno na sastavljanju sve potrebne dokumentacije. Izgradnja otočne kanalizacijske mreže i njezino spajanje na sustav Vodica financirat će se sredstvima Fonda za otoke – tvrdi Cukrov.

U tijeku je i izgradnja šetnice od Vodica do Tribunja, čijom će izgradnjom Grad dobiti lungomare koji bi dužinom bio jedan od vodećih na Jadranu.

- Pred završetkom smo uređenja te šetnice, mislim da će do sredine svibnja radovi biti gotovi. Kada šetnica bude otvorena, imat ćemo lungomare praktički od Srime do Sovlja, što je gotovo 10 kilometara.

To će zasigurno obogatiti turističku ponudu grada, a u budućnosti ćemo na taj način urediti i našu istočnu šetnicu od Srime preko Jadrije do Kanala svetog Ante – kaže gradonačelnik.

Spomenimo i projekte koji su napravljeni na Srimi. Još prošle sezone otvoreno je novo igralište dok je za ovu predviđeno proširenje groblja, uređenje parkirališta ispred posljednjeg počivališta mještana te nova luka.

- Što se tiče Srime, počeli smo otkupljivati zemljište u blizini groblja koje namjeravamo dodatno proširiti. Tijekom ove godine ćemo realizirati taj projekt. Razmišljamo također i o uređenju glavnog trga u Srimi, ali mislim da je u ovom trenutku prioritet izgradnja luke.

U tijeku je izrada projektne dokumentacije, luka će biti otvorena za javni promet s naglaskom na komunalne vezove. Riječ je o oko 400 vezova. Time će se značajno poboljšati veza kopna i otoka Prvića – naglašava Cukrov.

Vodička osnovna škola također će doživjeti velike promjene. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za projekt kojim će se proširiti najveća osnovnoškolska ustanova u Šibensko-kninskoj županiji.

- U planu je dogradnja škole, nakon čega ćemo moći organizirati i jednosmjensku nastavu. Vjerojatno ćemo srušiti staru dvoranu koja se nalazi uz obrazovni objekt, te napraviti novu.

Aktualna škola jednostavno ne ispunjava potrebne standarde. Novu dvoranu povezat ćemo s montažnom natkrivenom dvoranom, odnosno “balonom”, koji također ide u rekonstrukciju – ističe Cukrov.

Radovi u zaleđu

Grad nije zapostavio ni manja naselja koja administrativno pripadaju Vodicama. U Grabovcima je završena prva faza uređenja glavne prometnice, dok je u tijeku i projekt izgradnje društvenog doma s multimedijskom. Također, u Čistoj Velikoj uređen je glavni gradski trg.

- U Čistoj Maloj uz pomoć ministarstva radimo na asfaltiranju i postavljanju javne rasvjete, planirano je uređenje novog autobusnog stajališta te rekonstrukcija zgrade bivše ambulante u društveni dom. Moram spomenuti i Gaćeleze, u kojima je renoviran stari društveni dom.

U suradnji s LAG-om “More”, Grad je aplicirao na sredstva za unutarnje uređenje ovih prostorija, a zajedno sa Šibenskom biskupijom planira se renovacija crkve svetog Jurja – dodaje naš sugovornik.

I na otoku Prviću također se radi. U Luci će se urediti Kekino žalo, u tijeku je izrada zaštitne ograde koja će se postaviti u dužini od 250 metara. Također se izrađuje projektna dokumentacija za uređenje velikog lukobrana i njegovo proširenje za pristajanje linijskog broda.

- U Šepurini je završena prva faza uređenja luke, uređuje se novo dječje igralište te je renovirano nekoliko riva koje su oštećene razornim utjecajem juga. U planu je završetak izgradnje luke u Šepurini, što je najveća investicija na otoku u posljednjih nekoliko desetljeća – naglašava Cukrov.

Unatoč teškoj i izazovnoj gospodarskoj situaciji koja je uzrokovana pandemijom COVID-a, tvrdi vodički čelnik, Grad je nastavio s izdvajanjima za kulturne, sportske, socijalne i gospodarske projekte.

- Prošle smo godine za kulturne djelatnosti izdvojili gotovo četiri milijuna kuna. Za sport smo izdvojili više od tri milijuna kuna, a za potrebe raznih programa socijalne i druge skrbi više od dva i pol milijuna kuna.

Tu su potpore za novorođenu djecu, troškove stanovanja, jednokratne pomoći teško oboljelima i invalidima te razne naknade kojima smo našim građanima olakšali život. Grad je također nastavio s potporama obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, ove godine smo izdvojili u tu svrhu 157 tisuća kuna – ističe Cukrov.

image

Bageri na predjelu Bristak rade punom parom, a time će se dobiti dužobalna šetnica od Srime do Sovlja

Niksa Stipanicev/Cropix

Vodice su značajna turistička destinacija u Županiji, a prema gradonačelnikovim riječima, sezona će biti na tragu rekordne 2019. godine.

- Što se tiče sezone, najave su odlične. Uskrs je po noćenjima je bio bolji od onog iz 2019. godine. Vratili smo uskrsni doručak, Grad je bio pun i bilo je lijepo vidjeti toliki broj ljudi.

Mi smo i lani imali dobru sezonu, unatoč pandemiji. Ova sezona nam je ključ svega i vjerujem da ćemo ostvariti i ove godine odlične rezultate – dodaje Cukrov.

Grad Vodice dodijelio je priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama za 2021. godinu

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO:

1. Sanja Radin Mačukat - za ukupni doprinos razvoja i unapređenja društvenih djelatnosti

2. Ante Bastić – za iznimnu humanost i promicanje davalaštva krvi

Nagrada grada Vodica:

1. Nada Ivičin, posmrtno – za doprinos razvoju školstva

2. Cvitan Lasan – za doprinos razvoju nogometnog sporta

3. Dinko Boris Višić - za doprinos razvoju nogometnog sporta

4. Ofelija Safija Fržop – za razvoj i unaprjeđenje turizma

5. Ordinacija Marsela Kronja – za unaprjeđenje zdravstvene usluge i odnosa prema pacijentima

PLAKETA GRADA:

1. Ruža Roca – za očuvanje tradicije i starih vodičkih običaja

2. Ivo Franin Pećarica – za očuvanje tradicije i starih vodičkih običaja

3. Smiljana Bareša – za iznimnu humanost i davalaštvo krvi

4. Jakov Ivas – za sportska postignuća

5. Bore Vuković – za doprinos razvoju košarke

6. Likovna udruga “More” – za doprinos razvoju kulture

7. Ekološka udruga “Šepurina” – za zaštitu prirode, očuvanje tradicije i unaprjeđenje kvalitete života na otoku Prviću

8. Mirko Juričev Mikulin – za doprinos u razvoju vatrogastva na području Grada Vodica

9. Ervin Vučak – za doprinos razvoju rukometa

25. travanj 2024 18:05