StoryEditorOCM
ŽupanijaGRADAC

Gradit će dječji vrtić: Europa daje 5,8 milijuna eura za 'Ježiće'

Piše Katarina Rudan
10. prosinca 2018. - 18:11

U četvrtak, 7. prosinca, zatvoren je natječaj za izbor izvođača radova na realizaciji projekta, odnosno građenje i opremanje, Dječjeg vrtića "Ježići" u Gradcu.

Nositelj projekta je Općina Ružić, a procijenjena vrijednost radova i opremanje objekta, s uračunatim PDV-om, iznosi oko 5,8 milijuna kuna. Općina Ružić je nepovratna sredstva za izgradnju dječjeg vrtića dobila iz europskih fondova kroz mjeru "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu", na natječaju koji je provela Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Objekt vrtića, ukupne površine nešto manje od 400 četvornih metara, gradit će se na terenu u neposrednoj blizini zgrade Područne osnovne škole "Gradac", prema strogim pedagoškim standardima predškolskog odgoja.

– Vrtić je planiran za 24-ero djece s devetosatnim programom rada, što će zadovoljiti potrebe mladih obitelji koje žive u devet općinskih naselja, čak i uz projekciju rasta broja djece nadalje. Inače, zbog sveukupne procedure i naših obveza prema ugovoru, najkasnije do sredine siječnja iduće godine trebali bismo imati izvođača radova. Vjerujemo da ćemo ovaj put imati sreće jer je ovo drugi raspisani natječaj, pošto je na prvom u ponudama znatno "probijena" procijenjena vrijednost projekta. Ako se to dogodi i sada, razliku ćemo morati podmiriti sami jer dobivena nepovratna sredstva nećemo moći iskoristiti – kaže zamjenik načelnika općine Ružić Dalibor Durdov.

Dodaje da će Općina učiniti sve da se projekt realizira, s obzirom na to da je gradnja dječjeg vrtića već godinama tema "broj jedan" u općini, a aktualna općinska vlast projekt vrtića je stavila na prioritetno mjesto.

Dječji vrtić u Gradcu već godinama djeluje kao područno odjeljenje Dječjeg vrtića "Drniš" u zgradi škole, u jednoj prostoriji od tridesetak "kvadrata". Trenutno je u vrtiću oko dvadesetero djece, od 4-godišnjaka do predškolske generacije.

– Uvjeti u kojima odjeljenje radi nije po pedagoškim standardima, ali smo jako zahvalni školi što nam je ustupila prostor, kao i odgojiteljicama koje zaista daju maksimum kako bi naša djeca imala što kvalitetniji predškolski odgoj. Uz veliko zalaganje, profesionalnost i predanost odgojiteljica i ostalog osoblja, naša djeca u prvi razred osnovne škole polaze dobro pripremljena s usvojenim potrebnim znanjem i vještinama – navodi Durdov. Ako sve bude išlo prema planu, u novi vrtićki objekt primjeren 21. stoljeću, petropoljski mališani mogli bi se useliti u 2020./21. godini.
 

17. travanj 2024 01:37