StoryEditorOCM
ŽupanijaMARINA LUČICA

Gradi se kanalizacija za najveću investiciju u Primoštenu. Austrijanci ulažu 103 milijuna eura u luksuzni turistički resort

Piše Vedrana Stočić
12. travnja 2021. - 12:56

U turističkoj zoni Marina Lučica započeli su radovi na izgradnji kanalizacije i vodoopskrbe, projekt vrijedan tridesetak milijuna kuna uvod je u najveću turističku investiciju u Primoštenu.

Tvrtka M.L. Bay Development d.o.o. iz Austrije investitor je u TZ-u Marina Lučica, a usporedno s infrastrukturom počinju radovi i na turističkim sadržajima, ukupne vrijednosti 103 milijuna eura.

- Radovi su započeli točno prema ugovoru s investitorom, teška mehanizacija radi punom parom, za 18 mjeseci kompletna infrastruktura treba biti dovršena. Glavni izvođač radova je tvrtka Esotech d.o.o. iz Slovenije, uključen je Jadranski ronilački servis d.o.o. iz Šibenika, a projektant je INSTITUT IGH d.d. iz Zagreba. Ovo je za nas kapitalna investicija i s njezinom realizacijom sve će se promijeniti u Primoštenu - ističe načelnik Stipe Petrina.

Turistička zona Marina Lučica planirana je već desetljećima, mijenjali su se brojni nesuđeni ulagači, s otkupom zemljišta kanadska tvrtka Dalmi INC započela je još 2006. godine. Nakon Kanađana pojavljivali su se i drugi, međutim postala je realnost tek kada je nakon dugih pregovora koji su trajali mjesecima i nekoliko odluka Općinskog vijeća potpisan ugovor o izgradnji kanalizacije i ostale infrastrukture s investitorom Prim Bay Resorta, austrijskom tvrtkom M.L. Bay Development d.o.o. u vlasništvu Christopha Trauniga.

Vodovod i kanalizacija

Radi se o projektu vrijednom 30 milijuna kuna, od kojih nešto manje od 25 milijuna kuna ide na izgradnju kanalizacijskog sustava, 2,5 milijuna kuna na izgradnju elektroinstalacija i trafostanica, a prema troškovniku 2 milijuna kuna potrošit će se na vodovodnu mrežu.

Investitor infrastrukturnih radova je Općina Primošten, kreditor radova je austrijska tvrtka M.L. Bay Development d.o.o., a kada čitav turistički kompleks vrijedan 103 milijuna eura bude gotov i dobije uporabnu dozvolu, Općina Primošten će početi vraćati kredit.

Prema ugovoru uloženi novac mora se vratiti u roku od 10 godina i to bez kamata, kredit će se vraćati na način da će investitor u tom razdoblju biti oslobođen plaćanja komunalne naknade, poreza i prireza na dohodak, boravišne pristojbe, komunalne usluge. Nakon vraćenog kredita, infrastruktura će biti isključivo vlasništvo Općine Primošten.

Tih 25 milijuna kuna za kanalizacijski sustav trebalo bi se, između ostalog, potrošiti na kolektorsku mrežu, nekoliko crpnih postaja, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, podmorski ispust na rtu Kremik.

Prema Urbanističkom planu, obuhvat turističke zone Marina Lučica iznosi 16,82 ha. Unutar obuhvata nije se našao derutni hotel koji je u vlasništvu mađarskog „Primoštena“ d.d. i koji već 19 godina stoji neobnovljen i neiskorišten. Investitorima je omogućena etapna gradnja turističkih sadržaja, na 110.000 kvadrata resorta bit će 1170 postelja i trebao bi biti otvoren 2023. godine. Glavni projektant primoštenskog turističkog kompleksa je Dario Travaš iz zagrebačke tvrtke ATP projektiranje d.o.o.

Suhozidi inspiracija

Autor projekta svojedobno je na prezentaciji istaknuo da su mu suhozidi bili glavna inspiracija, a kamena čipka i topografija terena temelj su koncepcije čitavog projekta. Sve hotelske sobe, sobe urbanih apartmana i luksuznih vila imat će pogled na more. Hortikultura će biti isključivo autohtona, a krajolik će biti oslobođen od prometa. Kroz resort će voziti samo mali električni automobili, a parkirni prostor predviđen je uz glavnu prometnicu D8.

Bit će izgrađeno čak 111 istovjetnih apartmana na 8000 kvadrata, svaki stan imat će pogled na more i stari grad, za 30 samostojećih vila s bazenima inspiracija su bile rimske antičke vile. Središnji objekt je luksuzni, obiteljski hotel najviše kategorije s 250 soba s pogledom na more. Sa svim sadržajima zauzimat će 26 tisuća četvornih metara. Hotel će pored restorana sadržavati i wellness i spa sadržaje, manje kongresne prostore, a južno od hotela smjestit će se malo etno selo.

Prema Urbanističkom planu uređenja, na svakoj parceli uz građevinu treba biti najmanje 40 posto zelenih površina. Kada sve bude dovršeno, Prim Bay Resort moći će ugostiti 12 tisuća turista, a u njemu će biti zaposleno 350 radnika.

- Dobit će se veća turistička kvaliteta, rast prosječnih cijena, produljenje turističke sezone, veći općinski proračun. Najvažnije, i nova radna mjesta - kaže primoštenski načelnik Petrina.

24. travanj 2024 22:11