StoryEditorOCM
ŽupanijaProsvjed Vodičana u nedjelju

Građanska inicijativa za zaštitu apartmanizacijom napadnutog obalnog pojasa pozvala Vodičane da se okupe na Plavoj plaži

27. ožujka 2017. - 16:15

Zakonom nedopuštenom izgradnjom apartmana napadnuta je Plava plaža u Vodicama. Prijeđena je granica, obalni betonski zid utvrđen na udaljenosti 70 metara od obale još prije 60-tak godina, i sada svima na očigled i uz šutnju gradske uprave, na 58. metru pojasa pomorskog dobra, predviđenog jedino za ugostiteljske objekte i zeleni pojas nastaje "ekskluzivna stambena nekretnina na ekskluzivnoj lokaciji, tik uz Plavu plažu", kako je investitor javno oglašava na prodaju za 220 tisuća eura kada uskoro bude završena.

Zbog egzistencijalne važnosti sačuvanja obale za turističku orijentaciju Vodica, a i radi "izbrisanog" javnog pješačkog puta utvrđenog davnim Urbanističkim planom, danas je grupa građana Vodica, okupljena u inicijativu za zaštitu obalnog pojasa Vodica u Kulturnom centru sazvala konferenciju za novinare i pozvala sumještane na prosvjedni skup u nedjelju u 12,15 sati kod restorana na Plavoj plaži.

-Obalni pojas povrijeđen je po svemu sudeći 2012. godine, i to odlukom gradske uprave. Prošlo je to ruku na srce i propisane javne uvide, a dok sam još bio u vladajućem HDZ-u, upozoravao sam da za bitne odluke poput ove treba raspisivati referendum, no to nije bilo prihvaćeno, kazao je Danijel Lasan Zorababel, predsjednik vodičkog gradskog vijeća.

On je nedavno istupio iz  HDZ-a te je napomenuo da se sve to događalo prije njegova mandata.
Predizborno vrijeme odabrano je samo zato da se problem što upečatljivije naglasi i ova inicijativa isključivo je građanska, nevezana uza bilo koju stranku – istakao je Lasan Zorababel i naveo zahtjeve gradskoj upravi.

Na prvom mjestu traži se izmjena i dopuna prostornog plana za zaštitni obalni pojas Plava plaža – Bristak minimalno 70-100 metara od obalne crte, kako određuje Zakon, potom i trasiranje prometnice od sadašnjeg kružnog toka do ulice Ive Čače i poluotoka Punte. To je jako bitan segment, naglašava Lasan Zorababel, jer se
najuža jezgra Vodica s time može zaštititi od vozila i postati pješačkom zonom. O ovome će građanska inicijativa organizirati potpisivanje peticije, naglašeno je.

Nikola Španja, poduzetnik iz Vodica, na čiju inicijativu je došlo do ovog organiziranja građana naglašava da je pod čudnim okolnostima Povjerenstvu za planiranje Grada Vodica čiji je i on bio član 2012. godine, odjednom prezentirana druga karta na kojoj se namjena tog zelenog pojasa mijenja i proglašava se građevinskom zonom do mora. Na primjedbe koje su slali gradskim institucijama i gradonačelnici, tvrdi Španja, nisu dobili nikakav odgovor.

– Nije mi jasno s kojim je to ciljem napravljeno jer to je odluka protiv svog grada. Tako je nakon 65 godina počela prva prodaja terena u zaštičenom obalnom prostoru. Izgradi li se taj prostor ostaje nam plaža širine pet-šest metara na kojoj ni danas nema mjesta za sve koji žele doći. O svemu smo izvijestili i USKOK i nadležno ministarstvo, kazao je Španja.




 

06. svibanj 2024 09:01